Sijoittavat ovat juuri todistaneet yhden kaoottisimmista viikoista kryptovaluuttojen historiassa. Koko kryptovaluuttamarkkinan arvosta suli viikon aikana lähes 600 miljardia dollaria ja lähes kaikkien projektien hinnat tulivat rymisten alas. Kaaoksen keskiössä on kuitenkin Terraform Labsin Luna- ja UST -tokenit. Vielä hetki sitten markkina-arvolla mitattuna viiden suurimman kryptovaluutan joukkoon kuuluneen Terra Lunan kurssi romahti muutamassa päivässä lähes sadasta dollarista sentin sadasosiin. Tapahtuma on jopa kryptovaluuttojen maailmassa ainutlaatuinen eikä tämän mittaluokan romahdusta ole koskaan aikaisemmin nähty. Mitä Lunalle tapahtui? Miksi Lunan kurssi romahti?
Terran Luna ja UST – mitä tapahtui?
Vielä kaksi viikkoa sitten Terran Lunan kurssi oli yli 80 euroa. Kirjoitushetkellä Lunan kurssi on pudonnut 0,00025 euroon. Jos olisit huhtikuussa sijoittanut 100 miljoonaa euroa Lunaan, sinulla olisi enää senttejä jäljellä. Kryptovaluuttojen reilun kymmenen vuoden historian aikana vastaavia romahduksia on nähty vain, kun jonkin tokenin kehittäjät ovat lunastaneet omat voittonsa ja hylänneet projektin vetäen niin sanotusti maton sijoittajien alta (rug pull).
Kyseiset projektit ovat kuitenkin alusta asti olleet hälyttävän epämääräisiä ja suorastaan pyramidihuijauksia, eivätkä ne ole olleet koko markkinan mittaluokassa merkittäviä projekteja. Terra Lunan piti kuitenkin olla yksi varmimmista tulevaisuuden projekteista. Vielä kuukausi sitten Terraa pidettiin laadukkaana projektina ja Lunaa hyvänä omistuksena laskumarkkinankin sattuessa.
Terran kehittäjät eivät hylänneet projektiaan, eikä tämän hetken tietojen mukaan kyseessä ole minkään tason huijaus. Mitä ihmettä sitten tapahtui? Värikäs tapahtumasarja lähti liikkeelle 7.–8. toukokuuta, kun Terran vakaavaluutta UST alkoi menettää kiinnitystään dollariin.
UST on Terraform Labsin kehittämä niin sanottu algoritminen vakaavaluutta (stablecoin), joka pyrkii pitämään arvonsa tasan yhdessä Yhdysvaltain dollarissa uusien tokenien lyömisen (minting) ja polttamismekanismin avulla (burning).
Luna puolestaan on myös Terra-projektin kehittämä UST:n sisarvaluutta, joka toimisi hätätapauksessa takuuna UST:lle. Terran monimutkainen hätäjarrutusjärjestelmäkään ei pystynyt pitämään tokeneita kauaa pinnalla. Monivaiheisessa ja kaoottisessa tapahtumasarjassa oli monta osapuolta, mutta keskiössä olivat Terran Luna ja UST-tokenit, vakaavaluuttojen kaupankäyntiin erikoistunut Curve Finance sekä Luna-ekosysteemissä toimiva lainausalusta Anchor Protocol.
Terra, Luna ja UST
Terra-protokollan toiminnan ytimessä on kaksi tokenia, Terra UST ja Terra Luna, joiden avulla toimintaa ohjataan. Verkoston osallistujilla on mahdollisuus luoda uusia UST-tokeneita polttamalla Lunaa Terra Station -portaalissa. Jotta UST:n arvo pysyisi dollarissa, Terran Luna-varastot lisäävät kassaan tokeneita tai vähentävät niitä siten, että käyttäjien on joko poltettava Terra Luna-tokenia UST:n lyömiseksi tai päinvastoin.
Algoritmisia vakaavaluuttoja on kokeiltu ennenkin, mutta ne eivät ole toimineet. Terra yritti oppia edellisten algoritmisten vakaavaluutoiden virheistä ja organisaatio osti 3 miljardin dollarin edestä Bitcoinia, jolla viimeistään pystyttäisi takaamaan mekanismin vakaus.
Lunan mekanismin avulla sijoittajat voivat vaihtaa yhden UST:n yhteen dollariin Lunaa, mikä polttaa vaihdetun UST:n samalla. Tämä luo arbitraasimahdollisuuden aina, kun UST:n arvo putoaa alle yhteen dollariin, koska spekuloijat voivat ostaa alennetun UST:n ja vaihtaa sen 1 dollariin Lunaa pientä voittoa vastaan. Mekanismi toimii myös päinvastoin: jos Terra UST käy kauppaa yli 1 dollarilla, sijoittaja voi vaihtaa (ja polttaa) 1 dollarin Terra Lunaa kyseiseen UST:iin. Ajan myötä algoritmin pitäisi palauttaa vakaavaluutan hinta dollariin. UST:n toiminta eroaa huomattavasti kilpailevien vakaavaluuttojen, kuten Tetherin (USDT) ja USD Coinin (USDC) toiminnasta, joita taataan suoraan fiat-valuutalla.
Curve Finance
Curve Financessa puolestaan taitavat arbitraasisijoittajat voivat suunnata koko hajautetun rahoituksen (decentralized finance, DeFi) syvimmille likviditeettialtaille ja vaihtaa alennuksella ostamansa vakaavaluutat sellaiseen, jonka dollarikiinnitys on pitänyt. Jos esimerkiksi vakaavaluutta DAI:n hinta on 0,99 dollaria, sijoittaja voi ostaa sitä alennuksella ja myydä USD Coinia vastaan ja tehdä pientä voittoa. Yleensä alennetun vakaavaluutan ostopaine työntää ajan myötä hinnan takaisin dollariin.
Kun vaihdat Terra UST:ta esimerkiksi USD Coiniin Curvessa, lisäät altaaseen UST:ta ja poistat sieltä USD Coinia. Ajan myötä altaassa on enemmän Terran UST -tokenia kuin USD Coinia. Jotta altaaseen palautuisi tasapaino, se alkaa tarjota UST-tokenia alennetulla hinnalla pyrkien siihen, että arbitraasisijoittajat tekisivät päinvastaisia kauppoja, eli nimenomaan ostaisivat UST:ta pois ja lisäisivät USD Coinia.
Anchor Protocol
Anchor on ollut yksi maailman suosituimmista kryptovaluuttojen lainaamiseen keskittyvistä sovelluksista. Se on tarjonnut osallistujille jopa 20 prosentin vuosituottoa UST-tokenia vastaan. Niin korkeaa vuosituottoa on pidetty kestämättömänä. Monelle sijoittajalle Anchor oli ainoa syy omistaa UST-vakaavaluuttaa, ja kun tilanne alkoi näyttää siltä, ettei 20 prosentin tuotto tule kestämään, Anchorista alkoi valua rahaa ulos uskomattomalla vauhdilla.
Terra Lunan ja UST:n romahdus vaihe vaiheelta
Romahdus oli monen tekijän summa ja sitä edesauttoivat niin vakaavaluutan kiinnityksen menettäminen, siitä johtuva markkinoiden paniikki ja Terraform Labsin toimitusjohtaja Do Kwonin sekä Luna Guard Foundationin viivästynyt pelastussuunnitelma, joka sai suurta kritiikkiä paniikissa olevilta sijoittajilta. Twitterissä on spekuloitu, että kyseessä olisi ollut valtava koordinoitu hyökkäys Terra Lunaa vastaan. Joka tapauksessa dominopalikat alkoivat kaatua, kun paniikki valtasi markkinat.
Ennen Terra Lunan kurssin ja UST:n dollarikiinnityksen romahdusta sijoittajat alkoivat kotiuttaa nopeasti varojaan Anchorin lainausalustalta inflaatiouutisten ja osakemarkkinoiden laskun myötä. UST:sta eroon haluavalle sijoittajalle oli käytännössä kaksi vaihtoehtoa. Sijoittaja voisi joko käyttää Lunan (surullisen)kuuluisaa polttamis- ja -lyömismekanismia tai kääntyä vakaavaluuttojen kaupankäyntiin erikoistuneeseen Curve Financeen.
Terran polttamis- ja lyömismekanismi oli sijoittajien ensisijainen vaihtoehto päästä eroon UST-tokeneistaan, mutta se alkoi vaikuttaa myös Lunan kurssiin. Koska UST:ta poltetaan ja vaihdetaan Lunaan, se tarkoittaa, että UST-varannot pienenevät ja Luna-varannot suurenevat, jolloin Lunan hinta putoaa. Kun se putoaa, sijoittaja vastaanottaa yhtä UST-tokenia vastaan aina enemmän ja enemmän Terra Luna-tokeneita, jolloin uusia tokeneita syntyy kuin liukuhihnalta. Jossain vaiheessa Lunan hinta laskee niin alas, että likviditeetti ei riitä tarjoamaan pakokeinoa kaikille UST-holdaajille.
Viikonlopun aikana Anchorista pois virranneet varat olivat vasta alkusoittoa tuleville tapahtumille. Tässä vaiheessa UST:n hinta oli irronnut vasta parilla sentillä dollarikiinnityksestä. Käyttäjät kokivat useita teknisiä haasteita Lunan mekanismissa. Yllättävän aktiivisuuden takia verkon siirtomaksut nousivat vauhdilla ja verkko ylikuormittui. Lisäksi verkko sallii luoda tai polttaa ainoastaan tietyn määrän kerrallaan uusia Luna- tai UST-tokeneita.
Mitä Curve Financessa sitten tapahtui? UST:n irtautuessa dollarikiinnityksestään noin kahdella sentillä Anchorista lähteneet sijoittajat alkoivat vaihtaa UST:ta muihin vakaavaluuttoihin: Tetheriin, DAI:in ja USD Coiniin. Curve Financessa on tietty likviditeettiallas, UST+3Crv, joka mahdollistaa kaupankäynnin kaikilla edellä mainituilla. Kun altaaseen alkoi virrata UST:a sijoittajien vaihtaessa sitä muihin, altaasta tuli epävakaa, sillä UST:ta oli suhteessa huomattavasti enemmän kuin muita vakaavaluuttoja. Ongelmat alkoivat paisua.
Curven toimintalogiikan mukaan se alkoi tarjota UST-tokenia alennetulla hinnalla pyrkien saamaan arbitraasisijoittajat tekemään päinvastaisia kauppoja, eli nimenomaan ostamaan UST:ta pois ja lisäämään USD Coinia tai muita vakaavaluuttoja. Ongelmana oli, että kukaan ei halunnut ostaa UST-tokenia, vaikka sitä sai jatkuvasti alempaan hintaan. Tässä kohtaa uutiset Anchorin joukkopaosta kävivät sosiaalisessa mediassa kuumana, joten kukaan ei uskaltanut ostaa epävakaata UST:ta.
Hetken päästä yksi sijoittaja dumppasi 85 miljoonaa UST-tokenia Curven altaaseen ja poisti 84,5 miljoonaa USD Coinia. Tämä loi altaaseen yhä suuremman epätasapainon ja asetti entistä enemmän painetta UST:n dollarikiinnitykselle, kun Curve tarjosi UST:ta yhä halvemmalla hinnalla houkutellakseen arbitraasisijoittajia korjaamaan epätasapainon. Lumipalloefekti voimistui ja sijoittajat saivat katsoa reaaliajassa, kun UST:n hinta tippui 0,6 euroon ja Lunan kurssi puolestaan alle 30 euroon.
Huhut lähtivät kiertämään sosiaalisessa mediassa uskomatonta vauhtia, ja tämä käynnisti täyden kaaoksen sekä massapaniikin. Seuraavaksi Terran Luna Foundation Guard astui peliin ja osti Curven altaasta 100 miljoonaa UST-tokenia tasoittaakseen epävakautta. Lisäksi se otti käyttöön juuri tällaisia tilanteita varten luodun Bitcoin-reservin. UST:n hinta palasi yli 0,9 euroon.
Terraform Labsin toimitusjohtaja Do Kwon kertoo Twitterissä, että organisaatio oli ostanut 100 miljoonaa UST:ta Curven altaasta tasoittaakseen epätasapainon.
Pahin oli kuitenkin jo tapahtunut ja helpotus ei kestänyt kauaa. Sijoittajat jatkoivat UST:n myymistä Curvessa, mikä söi pelastuspaketin likviditeetin nopeasti. Sijoittajat luopuivat UST-tokeneistaan mikä kasvatti Luna-tokeneiden määrää valtavalla vauhdilla. Kun sijoittajat samaan aikaan halusivat eroon Lunasta, sen arvo jatkoi jyrkkää laskuaan. Muutamassa päivässä Lunan kurssi tippui yli 60 eurosta sentin sadasosiin.
Kuviot alla kertovat, että Terra Lunan mekanismi koki äkkinäisen kasvun kysynnässä. UST-varannot pienenivät silmissä, kun niitä poltettiin, kun taas Luna-tokeneiden määrä kasvoi hurjaa vauhtia.
UST-varannot hupenivat muutamassa päivässä polttamismekanismin takia lähes 19 miljardista tokenista 11 miljardiin. Lähde: Messari.
Luna-tokenien kierrossa oleva määrä puolestaan kasvoi räjähdysmäisesti muutamassa päivässä 345 miljoonasta tokenista yli 6 biljoonaan tokeniin. Lähde: Messari.
Kryptovaluuttapörssit yrittivät hillitä kaaosta ja estivät väliaikaisesti Terra Lunan nostamisen pörsseistä.
Pelastusyritykset eivät toimineet halutulla tavalla ja pölyn laskeuduttua viikonloppuun mennessä Lunan arvo oli pudonnut niin paljon, että hinnanseurantasivustoilta loppuivat desimaalit kesken ja moni sivusto näytti Lunan kurssin romahtaneen 100 %. Terra Luna-tokeneiden määrä kasvoi monituhatkertaiseksi, kun niitä syntyi hinnan romahduksen ja UST-myyntipaineen takia kuin liukuhihnalta. Terra UST:n arvo puolestaan on pudonnut kirjoitushetkellä alle 0,2 euroon.
Vaikka Luna Foundation Guardin tiimi käytti kaikki käden ulottuvilla olleet Bitcoininsa ja pumppasi satojen miljoonien dollarien edestä UST:ta markkinatakaajille yrittääkseen saada likviditeettiä takaisin ja palauttaa tasapainon, eivät Terra UST tai Terra Luna enää toipuneet.
Kaaoksen kauaskantoiset seuraukset
Viikon tapahtumat ovat järkyttäneet koko kryptomaailmaa. Tuhannet ihmiset ovat menettäneet valtavia summia rahaa ja koko alan maine koki pahan kolauksen. Do Kwon myönsi, että koko Terraform Labsin luoma ekosysteemi on romahtanut. Asiaa puitiin Yhdysvaltain senaatissa asti, kun valtiovarainsihteeri Janet Yellen kertoi uuden omaisuusluokan riskeistä ja vaati alalle parempaa regulointia.
Tapahtumaa on kuvailtu kryptomaailman finanssikriisiksi ja vertaukset vuoden 2008 finanssikriisiin sekä Lehman Brothersin romahtamiseen ovat olleet suosittuja puheenaiheita sosiaalisessa mediassa.
Projektin uudelleenjärjestelemiseksi on tehty lukuisia ehdotuksia sekä yhteisön, että organisaation toimesta. Näemme luultavasti tulevien päivien aikana lisätietoja projektin jatkamisesta. Do Kwon uskoo, että hajautettu talous ansaitsee hajautetun valuutan, mutta se ei tule olemaan UST, ainakaan nykymuodossaan.
Uutisointi ja keskustelu kryptovaluuttoja koskevasta reguloinnista on kiihtynyt viime päivien aikana. Jää nähtäväksi miten nopeasti markkina toipuu tästä kolauksesta ja mikä on Luna-ekosysteemin tulevaisuus. Viikko jää joka tapauksessa historiaan yhtenä kryptomarkkinoiden kaikkien aikojen hurjimmista.
Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta, sekä myös erityisesti markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.