Sam Bankman-Fried

Sam Bankman-Fried – matka kryptomaailman idolista hylkiöksi

••••••••••

Sam Bankman-Fried on kryptomiljardööri, joka muuttui viikossa kryptomaailman Robin Hoodista yhteisön halveksimaksi hahmoksi. Hän on yksi alan tunnetuimmista nimistä ja ollut erityisesti vuoden 2022 jälkipuoliskolla useaan otteeseen negatiivisessa julkisuudessa. 

Kuka on SBF, millainen ihminen hän on ja miten hänen nimensä on päätynyt koko kryptoyhteisön huulille? Coinmotion avaa Sam Bankman-Friedin tarinaa Suomen laajimmassa henkilökuvassa.

Sam Bankman-Fried, eli SBF, oli pitkään ihailtu hahmo kryptoyhteisössä. Hän tuli kuuluisaksi menestyksekkäästä arbitraasitreidauksestaan, FTX:n ja Alameda Researchin perustamisesta ja Solanan kaltaisista huippusijoituksista.

Sam kerrytti muutamassa vuodessa valtavan omaisuuden, jonka arvo oli parhaimmillaan lähes 15 miljardia dollaria. Hänestä tuli yksi kryptomaailman rikkaimmista ihmisistä ja oli vielä lokakuussa 2022 Bloomberg Billionaires -indeksin mukaan maailman 100. rikkain ihminen. 

SBF kuitenkin putosi marraskuussa 500 rikkaimman listalta. Bloomberg uutisoi, että jopa 94 % Bankman-Friedin omaisuudesta on sulanut kilpailija Binancen toimitusjohtajan, Chanpeng Zhaon käsissä.

Matikkanerosta kryptomoguliksi kasvanut SBF oli multimiljardööri vasta 30-vuotiaana. Hän on sanonut haluavansa lahjoittaa suurimman osan omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen elämänsä aikana, mutta kun pöly on laskeutunut, onko hänellä enää mitään mistä lahjoittaa?

Tavoitteenani on vaikuttaa.” -Sam Bankman-Fried

Kuka on Sam Bankman-Fried?

30-vuotias Sam Bankman-Fried johtaa FTX:ää – yhtä maailman suurimmista kryptopörsseistä. Hän on myös treidaus- ja sijoitusyhtiö Alameda Researchin toimitusjohtaja. Ulkoapäin näytti siltä, että nuorukainen oli saavuttanut jo kaiken mahdollisen ja vähän enemmänkin, mutta tarina alkaa hyvin vaatimattomista olosuhteista.

Bankman-Friedillä on yli 100 000 seuraajaa Twitterissä, ja häntä siteerataan usein kryptovaluuttoihin liittyvissä uutisissa. Hän on esiintynyt useasti maailman suurimpien mediatalojen artikkeleissa Forbesista CNBC:en.

twitter.com/sbf_ftx

Nuoruus ja ura

Sam Bankman-Fried syntyi vuonna 1992 Stanfordin yliopiston kampuksella. Hänen vanhempansa Barbara Fried ja Joseph Bankman olivat oikeustieteen professoreita Stanfordin yliopistossa.

SBF oli jo nuorena matemaattisesti lahjakas; hän osallistui lukiossa Mathcampiin – matematiikkaleirille, joka oli amerikkalaisten ja kanadalaisten kesäaktiviteetti maiden matikkaneroille.

Hän opiskeli MIT:ssa vuosina 2010-2014. Opiskeluaikoinaan Bankman-Fried kirjoitti blogia, jossa hän käsitteli utilitarismia, baseballia ja politiikkaa. Hän kehitti yliopistovuosinaan elämänfilosofiaa, joka ohjaa häntä vielä tänäkin päivänä – tehokas altruismi. Altruismi tarkoittaa epäitsekästä elämäntapaa, jossa toisen etu asetetaan oman edun edelle. Hän valmistui vuonna 2014 pääaineenaan fysiikka ja sivuaineenaan matematiikka.

Yliopistovuosinaan Bankman-Fried kehitti affiniteettia elämänfilosofia, joka ohjaa häntä vielä tänäkin päivänä – tehokas altruismi. Toisin sanoen filosofinen uskomus, jonka mukaan pitäisi pyrkiä saamaan aikaan suurin määrä hyvää suurimmalle joukolle ihmisiä.

Vielä opiskellessaan vuonna 2013, Bankman-Fried aloitti työharjoittelun Jane Street Capitalissa, joka kävi kauppaa kansainvälisillä ETF-rahastoilla. Valmistumisensa jälkeen hän palasi työskentelemään yhtiöön täysipäiväisesti.

Muutama vuosi myöhemmin, vuonna 2017, Bankman-Fried erosi ja muutti Berkeleyyn, Kaliforniaan. Hän työskenteli hetken aikaa Center for Effective Altruismin kehitysjohtajana. Kryptovaluutoista kiinnostunut SBF ei ehtinyt olla kauaa yrityksen palkkalistoilla; marraskuussa 2017 hän perusti Alameda Researchin, kryptovaluuttakaupankäyntiin erikoistuneen yhtiön. 

Bankman-Fried kävi yhtiönsä välityksellä arbitraasikauppaa hyödyntäen Japanin pörssin korkeampaa Bitcoinin hintaa verrattuna Yhdysvaltoihin. Hän kasvatti omaisuuttaan nopeasti. Vuoden 2018 lopulla SBF osallistui Macaossa kryptovaluuttakonferenssiin ja muutti inspiroituneena Hongkongiin. 

Alle puoli vuotta myöhemmin tuolloin 26-vuotias Bankman-Fried perusti kryptovaluuttajohdannaisiin erikoistuneen pörssin, FTX:n. 

Bankman-Fried on edelleen tehokkaan altruismin kannattaja. Hän kuuluu Giving What We Can -järjestöön ja on kertonut lahjoittavansa suurimman osan omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen elämänsä aikana.

FTX

FTX perustettiin vuonna 2019 Sam Bankman-Friedin ja Gary Wangin toimesta. Molemmat ovat opiskelleet MIT:ssa. Wang on entinen Googlen ja Facebookin ohjelmistosuunnittelija ja on suorittanut MIT-tutkinnon matematiikasta ja tietojenkäsittelytieteestä.

Pörssi perustettiin alunperin Hongkongiin, mutta perustajat päättivät muuttaa pääkonttorin Bahamalle vedoten parempaan kryptovaluuttojen regulaatioon. Bahama oli ensimmäinen maa maailmassa, joka otti käyttöön keskuspankkien digitaalisen valuutan, CBDC:n. Bankman-Friedin mukaan muuton syynä oli myös saaren eloisa, turvallinen ja pandemian aikaankin avoinna ollut ympäristö.

Bankman-Fried kumppanineen perusti FTX:n tavoitteenaan tuoda kryptosijoittajille lisää kaupankäyntivaihtoehtoja ja parantaa turvallisuutta. Aluksi FTX erikoistui kryptofutuurimarkkinoihin, jossa sijoittajat voivat tehdä sopimuksen ostavansa tai myyvänsä tietyn määrän kryptovaluuttaa tiettynä ajankohtana tulevaisuudessa.

Kun futuurikaupan ennalta määrätyt olosuhteet täyttyvät, ostaja ja myyjä velvoitetaan älysopimusten avulla täyttämään osansa kaupasta. Futuurit ovat suosittu treidausinstrumentti niille sijoittajille, jotka haluavat spekuloida hinnalla ilman, että heidän tarvitsee pitää omaisuutta hallussa.

FTX kasvoi nopeasti muutamassa vuodessa yli 30 miljardin dollarin arvoiseksi kryptopörssiksi. Vielä marraskuuhun 2022 asti FTX:ssä käytiin päivittäin kauppaa sadoilla miljoonilla tai jopa miljardeilla dollareilla. Suurin osa volyymistä tuli asiakkailta, jotka treidasivat vähintään 100 000 dollarilla päivässä. FTX.n asiakkaisiin kuului pieniä ja suuria treidausyrityksiä ja yksittäisiä sijoittajia.

Monen muun kryptoyrityksen tapaan myös Bankman-Friedin kryptovaluuttapörssi on kärsinyt kryptovaluuttojen laskusuhdanteen aikana. 

Marraskuussa 2022 FTX joutui taloudellisiin vaikeuksiin ja keskelle sosiaalisen median myrskyä. Vauhdikas tapahtumaketju sai alkunsa, kun Alameda Researchin tase vuosi julkisuuteen. Sen mukaan suurin osa yhtiön varoista oli sidottu FTX:n tokeniin, FTT:en.

Kilpailija Binance ilmoitti myyvänsä kaikki FTT-tokeninsa, mikä aiheutti markkinoilla paniikin ja niin sanotun bank runin. FTX-käyttäjät alkoivat vauhdilla nostaa varojaan pois palvelusta, jonka seurauksena FTX joutui muutamassa päivässä likviditeettikriisiin ja keskeytti nostot. Sitten putosi suurin uutispommi: Binance ilmoitti, että se aikoo ostaa FTX:n.

Pureudumme FTX vs Binance -taistoon yksityiskohtaisesti alempana.

FTT-token

FTT-token on FTX-pörssin natiivi kryptovaluutta. FTT-kolikoita on yhteensä 345 miljoonaa, joista noin 134 miljoonaa on laskettu liikkeelle kirjoitushetkellä. 

FTT oli lokakuussa 2022 markkina-arvolla mitattuna maailman 24. suurin kryptovaluutta, mutta kun FTX joutui marraskuussa likviditeettikriisiin käyttäjien nostaessa nopeasti varojaan pois palvelusta, FTT:n hinta romahti vuorokaudessa lähes 85 % ja se on nyt sijalla 67.

FTT-token oli tiimin mukaan suunniteltu huolellisesti positiivisia verkostovaikutuksia ajatellen, eli tokenin hinnan pitäisi nousta, kun FTX-pörssi houkuttelisi lisää käyttäjiä.

FTT:tä voi steikata. Steikkaaminen toi sijoittajalle etuja, kuten ylimääräisiä airdroppeja, ekstraääniä ketjun sisäisissä kyselyissä, alennuksia transaktiomaksuissa ja korkeampia referointibonuksia.

FTT:n päätarkoitus oli luoda kysyntää transaktiomaksujen alennuksen kautta. Tokenia holdaavat sijoittajat saivat sitä enemmän etuja, mitä enemmän he omistivat.

Alameda Research

Alameda Research on Sam Bankman-Friedin lokakuussa 2017 perustama hongkongilainen pääomasijoitusyhtiö, joka tarjoaa kryptotreidauspalveluita ja käy kauppaa kaikilla markkinoilla ja pörsseissä sekä harjoittaa OTC-kauppaa. Yritys tarjoaa likviditeettiä kryptovaluuttamarkkinoille ja sijoittaa kryptovaluuttaprojekteihin. Alameda Research Ventures sijoittaa siemenvaiheen ja kasvuvaiheen yrityksiin kryptovaluutta- ja finanssiteknologian sektoreilla.

Vuonna 2021 Alameda Research hallinnoi yli miljardin dollarin edestä digitaalista omaisuutta. Se käy kauppaa kaikilla tärkeimmillä kryptovaluutoilla ja niiden johdannaisilla. Yhtiöllä on poikkeuksellisesti kaksi toimitusjohtajaa: Caroline Ellison ja Sam Trabucco.

SijoitusYhteensä
Akropolis$3,17 mrd.
Unus Sed Leo$937 milj.
Curve$761 milj.
Alpha Finance$554 milj.
HXRO$534 milj.

Alameda Researchin suurimmat sijoitukset syyskuussa 2021. Lähde: TechTimes

Marraskuussa 2022 Alameda Researchin tase vuosi julkisuuteen. Miljardööri Sam Bankman-Friedin kryptovaluuttaimperiumi jakautui virallisesti kahteen yhtiöön, jotka ovat FTX (kryptovaluuttapörssi) ja Alameda Research (treidausyhtiö).

Vaikka kyseessä oli kaksi erillistä bisnestä, ne sitoutuivat vahvasti toisiinsa. Alamedan tase koostui vahvasti FTX:stä – tarkemmin sanottuna pörssin FTT-tokenista, joka antaa omistajille alennuksia kaupankäyntimaksuista pörssissä.

Se ei ole väärin tai millään tavalla laitonta, mutta se osoitti, että yli miljardin dollarin yhtiön arvostus perustuu pörssin kehittämään kryptovaluuttaan. Sillä ei siis ole juurikaan itsenäistä omaisuutta, kuten fiat-valuuttaa tai muita kryptoja.

Imperiumin laajentaminen

Sam Bankman-Fried oli laittanut vuonna 2022 isomman vaihteen silmään. Kun muu markkina oli pelon vallassa, SBF näki mahdollisuuksia. Hän teki suuria ostoksia ja sijoituksia markkinoiden verilöylyn keskellä.

Vaikka kilpailijat ja muut markkinatoimijat olivat kärsineet vuoden 2022 “kryptotalvesta”, FTX positioi itseään markkinoiden stabiloijana ja pyrki ostamaan vaikeuksissa olevia yrityksiä alennuksella. Koska FTX on yksityisessä omistuksessa, se ei Coinbasen tapaan kärsinyt osakkeiden romahtamisesta.

Heinäkuussa FTX allekirjoitti sopimuksen, joka antoi sille mahdollisuuden ostaa lainapalvelu BlockFin tarjottuaan sille 250 miljoonan dollarin luottorajan. Se oli suorastaan naurettavan alhainen hinta ottaen huomioon, että kesäkuussa se haki rahoitusta lähes 5 miljardin dollarin valuaatiolla.

FTX myös sijoitti 500 miljoonaa dollaria vaikeuksissa olleeseen Voyager Digitaliin, joka julistettiin myöhemmin konkurssiin. Yhtiö myös neuvotteli Etelä-Korean kryptopörssin Bithumbin ja kanadalaisen Bitvo-pörssin hankkimisesta. 

Kaiken lisäksi väitteiden mukaan SBF halusi ostaa myös Robinhood-sijoitussovelluksen, josta mies oli hankkinut henkilökohtaisesti 7,6 prosentin osuuden toukokuussa.

Vielä syyskuussa 2022 FTX kävi CNBC:n lähteiden mukaan keskusteluja miljardin dollarin rahoituksesta, jolla yhtiö voisi jatkaa shoppailuputkeaan.

30-vuotias miljardööri sanoi syyskuussa, että FTX on vakavarainen johtuen likviditeetin tarkoituksellisesta säilyttämisestä, kustannusten pitämisestä alhaisina, lainaamisen välttämisestä ja yksityisen yrityksen nopeasta toiminnasta.

“Oli tärkeää, että ala selviytyy tästä yhtenä kappaleena. Se ei ole hyväksi kenellekään pitkällä aikavälillä, jos meillä on todellista kipua ja todellisia räjähdyksiä – se ei ole reilua asiakkaita kohtaan eikä se ole hyvä asia sääntelylle.” -SBF CNBC:n haastattelussa Bahamalla.

FTX on ottanut monen muun kryptotoimijan tapaan suunnannut katseensa urheilumaailmaan. Se osti mm. Miami Heatin NBA-areenan nimeämisoikeudet. Lisäksi FTX on hankkinut “porfolioonsa” korkean profiilin sijoittajia ja brändilähettiläitä, kuten NFL-supertähden Tom Bradyn ja julkaissut mainoksen Super Bowlissa.

Kryptovaluuttapörssi FTX tuotti vuonna 2021 noin miljardi dollaria voittoa.

FTX vs Binance – miten SBF:n imperiumi mureni vaihe vaiheelta?

SBF on ollut yksi vuoden 2022 puhutuimpia kryptohahmoja kunnianhimoisten suunnitelmien ja uhkarohkeiden ostojen takia. Syksyllä hän on joutunut yhteisön silmätikuksi ehdotettuaan, että kryptovaluuttoja pitäisi reguloida tiukasti. Se oli vasta PR-fiaskon alkusoittoa. 

Marraskuun alussa osa Alameda Researchin taseesta, jonka mukaan suuri osa yhtiön varoista on sidottu FTX-pörssiin, vuosi julkisuuteen. FTX:n käyttäjät alkoivat likvidoida omaisuuttaan ja nostaa varojaan pörssistä varotoimenpiteenä.

FTX:n pahin kilpailija Binance, joka oli viime vuonna myynyt kaikki FTX-osakkeensa ilmoitti Twitterissä, että se aikoo “viimeaikaisten paljastusten takia” myydä kaikki jäljellä olevat FTT-tokeninsa. Binance oli saanut FTX-exitistään 2,1 miljardin dollarin edestä BUSD-vakaavaluuttaa sekä FTT:tä.

Nyt viimeistään markkinat olivat täydessä paniikissa. FTT-tokenin markkina-arvo oli noin 10 miljardia dollaria ja lähes viidesosa siitä oli tulossa myyntiin. Se tarkoittaisi valtavaa myyntipainetta ja hinnanlaskua.

Binancen toimitusjohtaja Changpeng Zhao sanoi, että Binance toteuttaa myynnit erissä, jotta sillä olisi minimaalinen vaikutus markkinoihin.

Seuraavaksi erilaiset huhut Alamedan maksukyvyttömyydestä alkoivat vallata Twitteriä. Kryptomaailmalle tuttuun tyyliin huhut ja FUD (fear, uncertainty, doubt) alkoivat levitä kuin kulovalkea. Sitten Binanceen tehtiin massiivinen 584 miljoonan dollarin arvoinen FTT-siirto, jonka Binancen toimitusjohtaja vahvisti olevan osa myyntiprosessia.

CZ julkaisi hetken päästä tulkinnanvaraisen twiitin, jossa hän sanoo, ettei Binance tue ihmisiä, jotka lobbaavat toisia alan pelureita vastaan selän takana. Twiitti oli kuin olisi heittänyt bensaa liekkeihin; yhteisö tulkitsi Binancen ja FTX:n välillä olevan kiistaa. FTT-tokenin kurssi putosi nopeasti 15 prosenttia.

SBF:n kryptoimperiumi oli kriisin partaalla ja Alameda Researchin toimitusjohtaja yritti keventää Twitterissä tilannetta huumorilla. Hän twiittasi, että Alameda voi ostaa Binancelta mielellään FTT-tokenit 22 dollarin hintaan. Monen mielestä vastaus muistutti hämmästyttävästi Terra Lunan perustajan Do Kwonin twiittailua juuri ennen kuin Luna keväällä romahti täysin.

Hän myös kertoi, ettei julkisuuteen vuotanut tase pitänyt sisällään kaikkia Alamedan varoja, vaan että yhtiöllä olisi noin 10 miljardin dollarin edestä varoja, jotka eivät näkyneet taseessa. Sam Bankman-Fried otti myös kantaa Twitterissä ja kertoi, että sekä FTX että asiakkaiden varat ovat turvassa. Hän poisti twiitin myöhemmin.

Sijoittajat olivat jo paniikissa ja ryntäsivät nostamaan varojaan pois FTX-palvelusta. Tähän asti FTT-token vielä piti pintansa yllättävän hyvin.

Jos sosiaalinen media oli tähän asti ollut sekaisin, niin varsinainen kaaos alkoi 8.11. illalla Suomen aikaa, kun sekä CZ että SBF ilmoittivat, että Binance aikoo ostaa FTX:n.

Aihe nousi välittömästi kryptoyhteisön puhutuimmaksi aiheeksi ja moni pitkään alalla ollut kuvaili päivää “hulluimmaksi kryptomarkkinoiden historiassa”. Ostosta kirjoittivat mm. New York Times, Washington Post, Reuters, CNBC ja Wall Street Journal.

FTT-token lähti vapaapudotukseen ilmoituksen jälkeen. Kurssi oli ollut aamupäivällä vielä yli 20 dollaria, mutta keskiyöhön mennessä se oli laskenut jo alle 5 dollariin. Kurssi tippui vuorokauden aikana lähes 80 prosenttia.

Panikoivat sijoittajat vetivät koko kryptomarkkinan alas mukanaan. Globaalista markkina-arvosta katosi yli 100 miljardia dollaria vuorokaudessa. Bitcoinin hinta laski alimmilleen yli 2 vuoteen.

Moni tituleerasi tapahtuman Luna 2.0:ksi. Terran Luna ja UST romahtivat keväällä täysin ja romahduksessa oli monia samankaltaisuuksia FTX-episodin kanssa. 

Binancen toimitusjohtaja tiivisti tapahtuneen kahteen opetukseen: älä koskaan käytä luomaasi tokenia vakuutena äläkä lainaa, jos pyörität kryptobisnestä.

FAQ – Usein kysytyt kysymykset

Kuka on Sam Bankman-Fried?

Sam Bankman-Fried on yksi kryptomaailman rikkaimmista ihmisistä FTX-pörssinsä ja Alameda Research -treidausyrityksensä ansiosta. Hän on 30-vuotias amerikkalainen yrittäjä. 

Mikä on FTX?

FTX on Sam Bankman-Friedin perustama keskitetty kryptovaluuttapörssi, joka on erikoistunut johdannaisiin ja vipuvaikutteisiin tuotteisiin. Se tukee yleisimmin vaihdettuja kryptovaluuttoja. Binance ilmoitti marraskuussa 2022, että se aikoo ostaa FTX:n.

Mikä on Alameda Research?


Alameda Research on hongkongilainen pääomasijoitusyhtiö, jonka Sam Bankman-Fried perusti lokakuussa 2017. Se tarjoaa täyden palvelun kryptovaluuttakauppaa kaikilla markkinoilla ja pörsseissä sekä harjoittaa OTC-kauppaa.

Mitä Binancen ja FTX:n välillä tapahtui?


FTX joutui likviditeettikriisiin marraskuussa 2022, kun Binance ilmoitti myyvänsä kaikki omistamansa FTT-tokenit. FTX keskeytti nostot palvelustaan ja pyysi Binancelta apua. Binance allekirjoitti ei-sitovan sopimuksen FTX:n ostamiseksi, jotta yritys voisi kattaa likviditeettikriisin.

Tutustu Binance-omistaja CZ:n tarinaan

Lisää aiheesta:

FTX pulassa – Binance myy kaikki FTT-tokeninsa
Tekninen analyysi: FTX-pörssi spekulatiivisen hyökkäyksen kohteena
Jatka kryptomaailman avainhenkilöihin kattavassa top 10 -sarjassamme



Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia, eikä niitä voida pitää Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.


Aloita sijoittaminen jo tänään
Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple

Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!

Jaa artikkeli:

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
vanhin
uusin eniten äänestetty
Inline Feedbacks
View all comments

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp