Ethereum on yksi maailman suosituimmista kryptovaluutoista. Se on markkina-arvolta mitattuna Bitcoinin jälkeen maailman toiseksi suurin digitaalinen omaisuuserä.
Ethereumin kurssi, kuten muidenkin kryptovaluuttojen kurssit, ilmoitetaan tyypillisesti dollareissa. Tältä sivulta löydät dollarikurssin lisäksi Ethereumin kurssin euroissa.
Ethereumin kurssi
Ethereumin kurssi on kehittynyt huimasti projektin lanseerauksen jälkeen. Ethereum piti ICO:n eli kolikkoannin heinäkuussa 2014, jolloin sijoittajat pystyivät ostaa ETH-tokeneita 0,31 dollarin (noin 0,28 euron) hintaan. Ethereumin kurssi kävi korkeimmillaan toukokuussa 2021, jolloin se kipusi 4 891,70 dollariin (noin 4 516,93 €).
Jos sijoitti Ethereumiin kolikkoannissa ja onnistui ajoittamaan myynnin kurssihuippuun, pystyi tekemään 15 779-kertaisen voiton. Toisin sanoen nousua tuli parhaimmillaan yli 1 500 000 prosenttia.
Ethereum arvo euroon nähden
Tästä näet Ethereumin kurssin euroissa reaaliajassa.
Ethereumin kurssi euroissa tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, kuinka monta euroa tarvitaan yhden ETH:n ostamiseen. Koska euron ja dollarin kurssit vaihtelevat jatkuvasti, Ethereumin kurssi on euroissa hieman eri kuin dollareissa.
Ethereum vs Bitcoin kurssivertailu
Ethereum ja Bitcoin ovat vuosi toisensa jälkeen kaksi markkinoiden puhutuinta digitaalista omaisuuserää. Niillä on molemmilla pitkä ja menestyksekäs historia, ja sijoittajat vertaavat niiden hintakehitystä toisiinsa.
Ethereumin ja Bitcoinin kurssien vertailu antaa mielenkiintoisen näkökulman näiden kahden johtavan digitaalisen omaisuuserän kehitykseen.
Aloitetaan vertailu Ethereumin ICO-päivästä 20.7.2014 ja otetaan viimeiseksi vertailupäiväksi kurssihuiput.
Hinta 20.7.2014 ($) | Hinta, ATH ($) | Tuotto (%) | |
Bitcoin | 628,56 | 72 700 | 11 466 % |
Ethereum | 0,31 | 4 891 | 1 577 868 % |
Vuoden 2014 heinäkuusta vuoden 2021 marraskuuhun Bitcoin tuotti sijoituksen noin 108-kertaisesti takaisin. Samalla aikavälillä Ethereumin kurssi nousi lähes 15 779-kertaiseksi.
Vaikka Bitcoin on ollut tämän vuosituhannen parhaiten tuottava sijoituskohde, Ethereum on tuottanut ylivoimaisesti enemmän olemassaolonsa aikana.
20.7.2014 Bitcoiniin sijoitettu 100 euroa olisi tuottanut parhaimmillaan 11 466 euroa. Ethereum puolestaan olisi tuottanut 1 577 868 euroa.
On kuitenkin tärkeää huomata, että nämä kaksi kryptovaluuttaa ovat hyvin erilaisia sekä teknisesti että käyttötarkoitukseltaan. Ethereum on kehittynyt enemmän kuin vain digitaaliseksi valuutaksi, ja sen älysopimusominaisuudet ja hajautetut sovellukset ovat houkutelleet paljon huomiota ja käyttötapauksia. Bitcoin puolestaan säilyttää asemansa digitaalisena kultana ja maksuvälineenä.
Ethereumin historia
Tässä lyhyt katsaus Ethereumin historiaan, kurssikehitykseen menneinä vuosina ja sen merkitykseen kryptoekosysteemille.
Ethereum ICO
Ethereum lanseerasi Ether-tokenin alun perin vuonna 2014 kolikkoannin (initial coin offering, ICO) kautta. Ethereumin perustaja Vitalik Buterin ilmoitti virallisesti ICO:sta Miamin Bitcoin-konferenssissa vuoden 2014 alussa. Nykyisin kolikkoannit ovat arkipäivää kryptomaailmassa, mutta tuolloin Ethereumin varainhankintamalli oli täysi uutuus. Ethereum toimi pioneerina kryptoprojektien ICO-buumille.
Ethereumin ICO järjestettiin heinäkuussa 2014, jolloin se myi noin 60 miljoonaa Etheriä hintaan 0,0005 BTC per Ether. Kampanja alkoi 22. heinäkuuta ja kesti syyskuun alkuun asti. Ether-tokenin hinta nousi vähitellen annin aikana; aluksi sijoittajat saivat 2 000 ETH:ta 1 BTC:tä kohti, mutta lopuksi 1 BTC riitti 1 337 ETH:n ostamiseen. Dollareissa ETH:n hinta oli karkeasti 0,31 dollaria annin aikana.
Ethereumin perustajaorganisaatio keräsi ICO:lla noin 18 miljoonaa dollaria ja sitä on pidetty laajalti yhtenä menestyksekkäimmistä ICO:ista tähän asti. Annin jälkeen Ethereumin hinta alkoi kehittyä merkittävästi – eikä vähiten siksi, että Ethereum-verkko lanseerattiin vuotta myöhemmin heinäkuussa. Vuoden 2015 lopulla Ethereum oli saavuttanut jo lähes 1 dollarin tason.
DeFi-buumi
Ethereum oli keskiössä vuoden 2017 DeFi-buumissa. Hajautettujen rahoituspalveluiden suosio kasvoi härkämarkkinassa valtavasti. DeFi tarjosi täysin uudenlaisia mahdollisuuksia lainaamiseen, sijoittamiseen ja passiivisen tulon ansaitsemiseen ilman perinteisen finanssialan välikäsiä; pankkeja.
DeFi-buumin aikana Ethereumin kurssi nousi huimasti. Monet DeFi-projektit oli rakennettu Ethereumin päälle ja käyttivät Ether-tokenia palveluissaan. Se lisäsi kysyntää Etherille, mikä vaikutti positiivisesti Ethereumin kurssiin.
DeFi-buumi oli yksi 2017 härkämarkkinan suurimmista ajureista digitaaiselle omaisuudelle. Ethereumin arvo lähes 100-kertaistui vuoden 2017 aikana. Ethereum oli parhaiden menestyjien joukossa nousten ylittäessään ensimmäistä kertaa 100 dollarin rajan toukokuussa 2017. Ethereumin kurssi jatkoi nousuaan ja kävi parhaimmillaan yli 1300 dollarissa tammikuussa 2018.
Lue myös: DeFi eli hajautettu rahoitus selkokielellä selitettynä
2021 härkämarkkina, ERC20-tokenit ja NFT-mania
Vuoden 2021 härkämarkkina oli äärimmäisen merkittävä ajanjakso koko digitaaliselle omaisuudelle ja Ethereum oli jälleen yksi syklin suurimmista voittajista.
ERC20-tokenit ja NFT:t nousivat suureen suosioon ja myös DeFi kasvoi valtavasti. Ethereum oli kriittinen alusta kaikille näille innovaatioille.
ERC20-tokenit ovat Ethereum-lohkoketjussa toimivia älysopimuksia, jotka mahdollistavat kryptovaluuttojen luomisen ja erilaisten transaktioiden toteuttamisen. Ethereumin päälle siis rakentui satoja, jopa tuhansia kryptovaluuttaprojekteja, jotka kaikki toimivat Ether-tokenin avulla. Se vahvisti Ethereumin asemaa digitaalisen omaisuuden ekosysteemin keskuksena.
NFT on uniikki lohkoketjussa elävä token, joka voi edustaa digitaalista taidetta, peliesinettä, keräilykappaletta ja käytännössä mitä tahansa reaalimaailman omaisuuserää. NFT-markkina kasvoi räjähdysmäisesti vuoden 2021 aikana ja Ethereumista tuli suosituin alusta NFT:iden luomiseen ja kaupankäyntiin.
Ethereumin avoimuus, älysopimukset ja ERC20-standardi loivat ihanteellisen ympäristön sekä NFT:iden että uusien kryptoprojektien kehitykselle. Tämä veti puoleensa uusia sijoittajia sekä luovia tekijöitä, jotka halusivat hyödyntää Ethereumin tarjoamia kaupallisia mahdollisuuksia.
Luonnollisesti myös Ether-token (ETH) hyötyi näistä buumeista. Ethereumin kurssi nousi jälleen valtavasti ollen sidoksissa digitaalisen omaisuuden yleiseen suosioon ja sijoittajien kiinnostukseen. Ethereumin kurssi nousi noin 700 dollarista lähes 5 000 dollariin vuoden 2021 aikana.
Mistä NFT-markkinassa on kyse?
Ethereum The Merge
Ethereumin The Merge oli yksi puhutuimpia aiheita kryptomarkkinoilla vuonna 2022. The Merge tarkoittaa Ethereumin siirtymistä vanhasta konsensusmekanismista (proof of work, PoW) uuteen mekanismiin (proof of stake, PoS). Toinen vaihdoksesta käytetty termi oli Ethereum 2.0.
The Merge tapahtui syyskuussa 2022. Hartaimmat Ethereum-fanit olivat odottaneet The Mergeä jo vuosia; Vitalik Buterin vihjaili siitä alun perin jo Ethereumin whitepaperissa vuonna 2014.
The Mergen tarkoitus oli parantaa Ethereumin skaalautuvuutta, turvallisuutta ja kestävyyttä. Pitkällä tähtäimellä analyytikot uskovat tehokkaamman Ethereumin vaikuttavan positiivisesti Ethereumin kurssikehitykseen.
Merge-päivityksen merkitys Ethereumin tulevaisuudelle | Thomas Brand |
Ethereumin merkitys kryptovaluuttojen ekosysteemissä
Ethereum on avoin lohkoketjualusta hajautettujen sovellusten (decentralized app, dApp) ja älysopimusten kehittämiselle. Se tekee Ethereumista houkuttelevan vaihtoehdon innovatiivisile projekteille ja on luonut ekosysteemin, jossa erilaiset hajautetut sovellukset voivat toimia ja olla keskenään vuorovaikutuksessa.
Ethereum on toiminut kryptomarkkinoiden edelläkävijänä monellakin saralla. Se mahdollisti ensimmäisenä älysopimukset, jotka ovat aivan keskiössä DeFi:stä puhuttaessa. Kaikki hajautetut sovellukset toimivat älysopimusten avulla ja Ethereum kehitti ekosysteemin, joka mahdollisti uudenlaisten finanssisovellusten luomisen.
Ethereum on myös ylivoimaisesti suurin peluri NFT-markkinoilla. Vuoden 2023 alussa se hallitsi lähes 80 % kaikesta NFT-volyymista. Suuri osa suosituista NFT-kokoelmista on luotu juuri Ethereumin päälle.
Ethereumin arvo
Kryptovaluutat ovat volatiileja eikä Ethereum ole tähän poikkeus. Ethereumin kurssi on altis yleiselle markkinasentimentille. Jos kryptovaluuttojen kurssien yleinen suunta on alaspäin, se todennäköisesti vaikuttaa myös Ethereumin kurssiin negatiivisesti. Toisaalta posiitivinen sentimentti voi nostaa Ethereumin arvoa.
Mutta mihin Ethereumin arvo perustuu? Puhumme nyt maailman toiseksi suurimmasta digitaalisesta omaisuuserästä, jonka markkina-arvo on satoja miljardeja dollareita. Markkina-arvolla mitattuna se on suurempi kuin McDonald’s, Shell ja useimmat maailman pankeista. Perustuuko se pelkkään spekulaatioon?
Kyllä ja ei. Kryptovaluutat ovat ns. spekulatiivista omaisuutta, sillä niiden arvo perustuu kysyntään ja tarjontaan. Kun kysyntä ylittää tarjonnan, hinta nousee – ja toisinpäin. Tämä eroaa hieman osakkeista, joiden hinnat (ainakin teoriassa) peilaavat yrityksen tuloksentekokykyä ja omaisuutta. Kuten osakemarkkinoilla, myös median uutisointi, tapahtumat, tulevat julkaisut, uudet yhteistyöt tai muutokset reguloinnissa voivat vaikuttaa Ethereumin kurssiin.
Ethereum ei kuitenkaan ole kasvanut toiseksi suurimmaksi kryptovaluutaksi sattumalta. Suurin osa sen arvosta tulee verkostovaikutuksesta, joka tunnetaan myös Metcalfen lakina. Mitä enemmän Ethereumin verkossa on käyttäjiä, sitä arvokkaammaksi verkko tulee. Mieti Instagramia, TikTokia, Twitteriä tai mitä tahansa muuta somealustaa – olisiko niillä mitään arvoa, jos kukaan ei käyttäisi palveluita?
Ethereumilla on miljoonia kuukausittaisia käyttäjiä. Jopa keskellä karhumarkkinaa Ethereum onnistui hankkimaan 4,5 miljoonaa uutta aktiivista käyttäjää pelkästään yhden kvartaalin aikana 2022.
Käyttäjämäärät ovat toki vielä marginaalisia somejätteihin verrattuna, mutta on hyvä muistaa, että Ethereumin lohkoketjussa liikkuu miljardeja dollareita arvoa joka päivä. On kohtuullista väittää, että tässä kontekstissa käyttäjien laatu korvaa määrän.
Ethereumiin on lisäksi lukittu arvoa enemmän kuin kaikkiin muihin DeFi-ketjuihin yhteensä. Ethereumin TVL (total value locked) on käynyt korkeimmillaan yli 100 miljardissa dollarissa. Ethereumin ekosysteemi on aktiivinen ja kasvaa nopeasti. Näihin lukuihin peilatessa Ethereumin arvo alkaa näyttää perustellulta.
Ethereumin skaalautuvuushaasteet
Vaikka Ethereumilla on menestyksekäs historia, se on kohdannut myös paljon haasteita.
Sijoittajien, käyttäjien ja kehittäjien suurin huolenaihe on Ethereumin skaalautuvuus. Ethereum on ajoittain kokenut huomattavia ruuhkia, mikä on nostanut transaktiomaksut pilviin.
Useimmille tavallisille ihmisille lohkoketju on lähes käyttökelvoton pienille ja keskisuurille transaktioille. Transaktion toteuttaminen esimerkiksi Uniswapissa voi maksaa ruuhka-aikana yli 100 dollaria. Se on taloudellinen painajainen.
Ethereumin kehittäjät ovat pitkään pyrkineet ratkaisemaan skaalautuvuusongelmia ja siirtymä proof of stakeen oli ensimmäinen merkittävä harppaus tällä tiellä.
Ethereumin kilpailijat
Ethereum on suurin älysopimusalusta, muttei toki ainoa – sillä on runsaasti kilpailijoita. Esimerkiksi Solana, Polkadot, Cardano ja Binance Smart Chain tarjoavat samanlaisia ominaisuuksia ja kilpailevat Ethereumin kanssa houkutellakseen kehittäjiä ja käyttäjiä omiin ekosysteemeihinsä.
Nouseeko Ethereumin kurssi tulevaisuudessa?
Ethereumin kurssikehitys tulevaisuudessa on sidottu vahvasti yleiseen kiinnostukseen kryptovaluuttoja kohtaan. Joidenkin ennusteiden mukaan vuonna 2030 digitaalisella omaisuudella on yli miljardi käyttäjää ja kryptomarkkinan arvo on noin 5 biljoonaa dollaria.
Ethereum on valmistautunut kryptovaluuttojen massa-adoptioon hyvissä ajoin siirtymällä uuteen konsensusmekanismiin, joka mahdollistaa tulevaisuudessa isomman käyttäjämäärän palvelemisen. Kryptovaluuttojen kasvava käyttöönotto tarkoittaa, että koko ekosysteemiin virtaa lisää pääomaa. Ethereum dominoi DeFi- ja NFT-sektoria ja onkin todennäköisesti yksi tulevaisuuden menestyjistä.
Lisäksi sijoittajien ja instituutioiden kasvava kiinnostus kryptovaluuttoja kohtaan voi vaikuttaa myönteisesti Ethereumin arvoon.
Paljon kuitenkin riippuu reguloinnista. Yhdysvaltain, Kiinan ja Euroopan päätöksentekijöillä on merkittävä vaikutus siihen, mihin suuntaan kryptomarkkina kehittyy. Kiina esimerkiksi on menneisyydessä suhtautunut erittäin negatiivisesti kryptovaluuttoihin.
Toinen vahvasti Ethereumin kurssiin vaikuttava tekijä on osakemarkkinan kehitys. Kryptomarkkina ja osakemarkkina ovat viime vuosina korreloineet usein vahvasti. Kun osakemarkkinoilla menee hyvin, se näkyy myös kryptosijoittajien portfoliossa.
On tärkeää pitää mielessä, että kryptovaluuttoihin sijoittamisessa on aina riskejä ja epävarmuutta. Tee aina oma taustatyö ennen sijoittamista.
Ethereum Coinmotionissa
Jos arvostat kotimaisuutta, helppoutta ja haluat sijoittaa Ethereumiin turvallisesti, mikset aloittaisi sijoittamista Coinmotionilla? Avaat tilin helposti minuuteissa – ilmaiseksi tietenkin! Luo tili tästä.
Yhteenveto
Ethereumin kurssi on kehittynyt huimasti ICO:sta ja tulevaisuus näyttää skaalautuvuusongelmista huolimatta valoisalta.
Käsittelimme Ethereumin historiaa, DeFi-buumia, NFT-markkinoita, muutosta proof of stake -mekanismiin, kilpailijoita ja sen merkitystä kryptoekosysteemissä. Vertailimme lisäksi Ethereumin ja Bitcoinin kurssikehitystä.
Ethereumin älysopimusominaisuudet ja hajautettujen sovellusten ekosysteemi ovat tehneet siitä houkuttelevan alustan innovatiivisille projekteille. Ethereumin kehittäjät työskentelevät skaalautuvuushaasteiden parissa ratkaistakseen älyttömän korkeat transaktiomaksut.
Ethereum on valmistautunut hyvin tulevaan massa-adoptioon ja kova työ toivottavasti näkyy Ethereumin kurssin kehityksessä tulevaisuudessa.
On tärkeää muistaa, että kryptovaluuttojen sijoittaminen on aina riskialtista. Seuraamalla markkinoita ja pysymällä ajan tasalla kryptovaluuttojen kehityksestä voi kuitenkin olla helpompaa tehdä perusteltuja päätöksiä Ethereumin kaltaisten projektien suhteen.
Ethereum kurssi – usein kysytyt kysymykset
Kurssikehityksen ennustaminen on vaikeaa ja riippuu osake- ja kryptomarkkinan kehityksestä, reguloinnista sekä yleisestä kiinnostuksesta kryptovaluuttoja kohtaan. Ethereumin vahva track record valaa kuitenkin luottavusta tulevaan menestykseen.
Ethereum voi näyttäytyä turvallisena sijoituskohteena moneen muuhun kryptovaluuttaan verrattuna pelkästään jo sen historian ansiosta. Jos olet pitkäjänteinen sijoittaja, se voi olla hyvä sijoituskohde. Muista kuitenkin, että kaikessa sijoittamisessa on aina riskejä!
Voit hankkia Ethereumia turvallisesti suomalaisesta Coinmotionista! Avaa tili ilmaiseksi minuuteissa ja investoi Ethereumiin helposti.
Ethereum on hajautettu lohkoketjualusta, jonka päälle voi luoda erilaisia sovelluksia, älysopimuksia ja jopa toisia kryptovaluuttoja. Se käyttää suosittua proof of stake -mekanismia verkon suojaamiseen ja transaktioiden vahvistamiseen.
Tutustu alaa puhuttaneisiin aiheisiin kattavammin
- Bitcoin lähestyy kurssiennätyksiä & Telegram sukeltaa Web3-maailmaan
- Ethereum ETF – mikä se on ja miten se toimii?
- Missä bitcoinilla voi maksaa vuonna 2024?
- Mikä on Bitcoinin puoliintuminen (halving)?
- Bitcoin (BTC) kurssi – mihin asti arvo voi nousta?
- Suosituimmat kryptovaluutat listattuna
- Webinaari: Vuoden 2024 markkinanäkymät
- Kryptovaluuttoihin sijoittaminen askel askeleelta
- Ethereumin suurimmat haastajat älysopimusalustojen kilpailussa
- Kryptovaluuttojen kurssit – aloittelijan opas hintojen seurantaan
Aloita sijoittaminen jo tänään Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple
Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!
Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia, eikä niitä voida pitää Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.