OpenAI:n ChatGPT:n julkaisun jälkeen tekoälybuumi on vallannut myös kryptomarkkinat. Siitä on tullut yksi alan puhutuimmista kehityssuunnista, joka on herättänyt suurten toimijoiden huomion.
Fetch.ai on yksi kryptomarkkinoiden merkittävimmistä tekoälyprojekteista. Tekoälyyn keskittyvänä hankkeena se on hyötynyt valtavasti kasvavasta kiinnostuksesta tekoälyä kohtaan ja onnistunut vahvistamaan asemaansa entisestään.
Projekti saavutti merkittävän virstanpylvään heinäkuussa 2024, kun se yhdistyi Ocean Protocolin ja SingularityNETin kanssa muodostaen Artificial Superintelligence Alliance (ASI) -kokonaisuuden. Tässä historiallisessa fuusiossa kolme johtavaa hajautettua tekoälyhanketta yhdistyivät luodakseen yhden maailman suurimmista riippumattomista tekoälyorganisaatioista. Yhdistymisen myötä Fetch.ai:n FET-token muuntuu vaiheittain ASI-tokeniksi, joka tulee toimimaan koko ekosysteemin yhteisenä valuuttana.
Jo ennen tätä merkittävää fuusiota Fetch.ai oli saanut teknologiajättiläisiltä huomattavaa rahoitusta erilaisten kaupallistamistyökalujen ja muiden tuotteiden kehittämiseen. Lisäksi se on tehnyt yhteistyötä elektroniikkajätti Boschin kanssa perustaakseen säätiön, joka keskittyy lohkoketjuteknologian käyttötapausten tutkimiseen ja kehittämiseen.
Mutta mikä Fetch.ai on? Mitä se tekee? Miksi sinun kannattaisi olla kiinnostunut siitä?
Tästä artikkelista saat vastauksen kaikkiin näihin kysymyksiin. Aloitetaanpa.
Mikä on Fetch.ai (FET)?
Fetch.ai on Cambridgesta lähtöisin oleva tekoälylaboratorio, joka rakentaa tekoälyratkaisuja lohkoketjuihin.
Sen toiminnan ytimessä on avoimen lähdekoodin hajautettu koneoppimisalusta. Alusta hyödyntää lohkoketjua tarjotakseen suojatun pääsyn tekoälydatasetteihin.
Fetch.AI:n verkossa toimii itsenäisiä tekoälyohjelmistoja, joita kutsutaan agenteiksi. Ne työskentelevät omistajien puolesta ja tarjoavat optimoituja palveluita sekä toimittajille että kuluttajille eri ekosysteemeissä.
Mitä ongelmaa Fetch.AI ratkaisee?
Fetch.AI:n tarkoitus on auttaa ihmisiä automatisoimaan jokapäiväisiä tehtäviä, kuten hotellihuoneiden, vuokra-autojen ja lentolippujen varaamista.
Kehittäjät voivat rakentaa Fetch.ai-alustalle tekoälypohjaisia palveluita. Fetch.ai tarjoaa työkaluja niiden rakentamiseen, käyttöönottoon ja kaupallistamiseen.
Fetch.ai myös mahdollistaa vanhojen järjestelmien muuttamisen tekoälyvalmiiksi muuttamatta kuitenkaan olemassa olevaa käyttöliittymää.
Fetch.ai:n historia
Fetch.ai on tekoälylaboratorio, joka perustettiin Cambridgessa vuonna 2017. Se on omistautunut rakentamaan tekoälyratkaisuja lohkoketjuihin. Projektin ideana oli luoda itsenäinen ympäristö, joka voi yhdistää ihmiset, organisaatiot, laitteet ja palvelut yhden verkon kautta, jota tukevat tekoäly ja koneoppiminen.
Vuonna 2019 se julkaisi FET-tokenin ja keräsi listautumisannissa 6 miljoonaa dollaria 3 000 sijoittajalta.
Fetch.ai julkaisi samannimisen hajautetun alustan kaksi vuotta perustamisensa jälkeen, ja sen pääverkko otettiin käyttöön vuonna 2020. Vuotta myöhemmin se keräsi yli 40 miljoonaa dollaria rahoitusta.
Vuonna 2023 Fetch.ai ilmoitti yhteistyöstä saksalaisen elektroniikkajätti Boschin kanssa. Ne perustivat yhdessä Fetch.ai Foundationin, jonka hallituksessa oli johtajia molemmista yrityksistä. Säätiön tavoitteena on tukea ja ohjata Web3-toiminnan kehittämistä.
Kuka loi Fetchin?
Fetch.ai:n kehitti ja loi vuonna 2017 Cambridgessa, Isossa-Britanniassa sijaitseva tiimi.
Sen perustivat Toby Simpson, Humayun Sheikh ja Thomas Hain vuonna 2017.
Humayun Sheikh toimii nyt toimitusjohtajana. Hän oli varhainen sijoittaja Googlen omistamassa tekoäly-yrityksessä, DeepMindissä, ennen kuin perusti toisen koneoppimisyrityksen nimeltä itzMe.
Simpson on Fetch.ai:n operatiivinen johtaja. Hän on toiminut useissa teknologiayrityksissä, mukaan lukien ohjelmistosuunnittelujohtajana DeepMindissä.
Hain on Chief Science Officer Fetch.ai:ssa ja on pitkään työskennellyt Sheffieldin yliopistossa.
Teknologiajohtajan roolista vastaa Jonathan Ward, joka ennen Fetchille tuloaan suoritti koneoppimisen tohtorintutkinnon Lontoon yliopistossa.
Miten Fetch.ai toimii?
Alustan tavoitteena on mahdollistaa saumaton viestintä miljardien IoT-laitteiden välillä turvallisella ja automatisoidulla tavalla.
Se voi yksinkertaistaa ja nopeuttaa esimerkiksi lentolippujen tai hotellihuoneen varausprosessia, mikä tekee elämästä mukavampaa ja stressittömämpää.
Toisin sanoen Fetch.ai eliminoi ikävät manuaaliset tehtävät, jolloin käyttäjä voi keskittyä tärkeämpiin asioihin.
Mutta miten Fetch.ai tekee tämän?
Tavoitteen saavuttamiseksi Fetch.ai:n alusta on jaettu kolmeen osaan:
- Autonomous Economic Agents (AEA)
- Open Economic Framework (OEF)
- Fetch Smart Ledger
Autonomous Economic Agents
Autonomous Economic Agent (AEA) on älykäs agentti – eräänlainen tietokoneohjelma, joka toimii omistajansa puolesta ja jonka tavoitteena on tuottaa tälle taloudellista arvoa.
Agentit voivat edustaa laitteita, palveluita, organisaatioita ja yksilöitä ja toimia heidän puolestaan verkossa. Ne oppivat menneistä virheistä ja kehittyvät jatkuvasti tarjoten parempia ratkaisuja.
Itsenäiset Fetch.AI-agentit voivat tehdä hakuja, neuvotella ja vaihtaa tietämystä sekä jakaa ennusteita ja arvoa.
Open Economic Framework
Open Economic Framework (OEF) on Fetch-verkon haku-, etsintä- ja tapahtumaprotokolla. Se mahdollistaa yhteentoimivuuden ja maksimaalisen vuorovaikutuskapasiteetin agenttien välillä.
Se tallentaa ja varmuuskopioi dataa ja informaatiota sekä tarjoaa sitä agenteille tehtävien suorittamiseksi.
Open Economic Framework ja lohkoketjut. Lähde: Medium.
Fetch Smart Ledger
Fetch Smart Ledger on luova lohkoketjupohjainen infrastruktuuri hajautetuille sovelluksille ja älysopimuksille.
Se käyttää Proof of Stake -konsensusmekanismia, jossa validaattorit ovat vastuussa transaktioiden vahvistamisesta ja uusien lohkojen luomisesta lohkoketjuun.
Fetch Ledger hyödyntää Fetch.ai:n virallista kryptovaluuttaa, FET-tokenia, jota käytetään mm. transaktiomaksuihin ja steikkaamiseen.
Mihin Fetch.ai:ta käytetään?
Fetch.ai toivoo pystyvänsä jakamaan datamonopolien voimaa hajauttamalla datan saatavuutta.
Sen käyttämät agentit luokittelevat dataa semanttisesti, maantieteellisesti tai taloudellisten ominaisuuksien mukaan.
Fetch.ai:n verkko antaa kenen tahansa jakaa tai vaihtaa dataa autonomisten agenttien kautta.
Digitaalinen kaksonen
Voit ajatella ajatella Fetch.ai:n agentteja digitaalisena kaksosenasi, joka edustaa sinua verkossa.
Digitaalinen kaksosesi voi esimerkiksi olla vuorovaikutuksessa lentoyhtiön käyttämien agenttien kanssa. Fetch.ai neuvottelee sopimuksen (lentolipun oston) puolestasi määrittämiesi parametrien avulla.
Lisäksi se oppii aikaisemmista vuorovaikutuksista ja kokemuksista. Voit esimerkiksi varata samanlaisen loman, jollaisella ystäväsi oli viime vuonna, kysymättä häneltä yksityiskohtia.
DeFi
Fetch.ai on jättänyt jälkensä myös DeFi-maailmaan.
Se voi etsiä ja tunnistaa sellaisia kryptovaluuttoja, joilla käydään yhdessä pörssissä kauppaa halvemmalla kuin muissa. Näin se pystyy tarjoamaan käyttäjälle tuottoisan mahdollisuuden arbitraasitreidaukseen.
Se voi etsiä kryptovaluuttoja ja hyödyntää kryptopörssien välisiä hintaeroja tarjoten käyttäjälle mahdollisuuden arbitraasitreidaukseen.
Fetch.ai:n käyttötarkoitukset:
- Treidauksen optimointi
- Julkisen liikenteen verkkojen uudelleenjärjestely
- Älykaupunkien tukeminen kansalaisten käyttätymiseen mukautumisessa
- Keikkatalouden välikäsien poistaminen
- Energiaverkkojen yhdistäminen älyverkkoihin
Mikä tekee Fetch.ai:sta uniikin?
Fetch.ai yhdistelee luovasti useita innovatiivisia teknologioita: DAG, DLT, älysopimukset, tekoäly ja koneoppiminen. Tämä kombinaatio mahdollistaa monenlaiset AI-käyttötarkoitukset ja tekee projektista ainutlaatuisen.
Tekoälyagentit
Yksi projektin suurimmista erottavista tekijöistä on käyttäjien mahdollisuus luoda, ottaa käyttöön ja kouluttaa tekoälyagentteja eri tarkoituksiin. Samalla se mahdollistaa digitaalisen talouden kehittämisen.
Monipuolisen verkkonsa ja teknologioidensa ansiosta Fetch.ai:ta voidaan hyödyntää useilla teollisuudenaloilla ja sektoreilla, mukaan lukien älykaupungit ja -kodit, DeFi, toimitusketjun hallinta, hyödykepörssi, matkailu ja liikennejärjestelmät.
Internet of Things
Fetch.ai rakentaa itsenäisten taloudellisten toimijoiden verkostoa, jotta Internetistä tulisi entistä yhteentoimivampi ja järjestelmällinen.
Alusta tarjoaa pohjan jo useille optimoiduille online-palveluille, kuten matkailulle, DeFi-kauppapaikoille, liikennejärjestelmille ja älykkäille energiaverkoille.
Verkon turvaaminen
Fetch.ai suojaa verkkoaan Proof of Stake -mekanismin, tekoälyn ja DAG:n yhdistelmällä. Sen konsensusmekanismi perustuu Cosmosin Tendermint-teknologiaan.
Verkko käyttää myös erillistä yksityisyysteknologiaa suojellakseen käyttäjien yksityisyyttä pitäen samalla alustan hajautettuna ja läpinäkyvänä.
Kryptografia ja peliteoria muodostavat verkolle sensuurittoman konsensusmekanismin.
FET-tokenin kehitys: siirtyminen ASI-tokeniin
Fetch.ai lanseerasi FET-tokenin vuonna 2019 vahvistaakseen projektin sisäistä taloutta. Aluksi FET toimi Ethereum-pohjaisena ERC-20-tokenina, kunnes Fetch.ai lanseerasi oman lohkoketjunsa. Tokenin päätehtävänä oli mahdollistaa transaktiot, autonomisten agenttien (AEA) nimien maksaminen sekä validaattoreiden käyttöönotto ja palkitseminen.
Merkittävä muutos tapahtui vuonna 2024, kun Fetch.ai, SingularityNET ja Ocean Protocol yhdistyivät muodostaakseen Artificial Superintelligence Alliance (ASI) -yhteenliittymän. Tämä kehitys toi mukanaan merkittäviä uudistuksia, mukaan lukien FET-tokenin korvaamisen uudella ASI-tokenilla.
Tokenomiikan muutokset ASI-yhteenliittymässä
Uuden ASI-tokenin myötä FET-tokenin rooli muuttui seuraavasti:
- FET-tokenit vaihdetaan ASI-tokeneiksi suhteella 1:1
- AGIX- ja OCEAN-tokenit vaihdetaan ASI-tokeneiksi suhteella 0,433:1
- ASI-token jatkaa FET-tokenin keskeisiä toimintoja maksuvälineenä ja verkon turvaajana
- Panostaminen (staking) jatkuu entiseen tapaan noin 10 prosentin vuotuisella tuotolla
- Token-haltijoiden hallinto-oikeudet säilyvät ennallaan
Tunnusluvut ja tarjonta
ASI-tokenin kokonaistarjonta kasvaa noin 2,63 miljardiin tokeniin aiemmasta 1,15 miljardista FET-tokenista. Tämä kasvu johtuu AGIX- ja OCEAN-tokenien yhdistämisestä ASI-ekosysteemiin sovituilla vaihtosuhteilla.
Fetch.ai:n tulevaisuus
Fetch.ai:n tavoitteena on uudistaa useita toimialoja ja sektoreita yhdistämällä tekoäly, koneoppiminen ja lohkoketjut.
Se aikoo kehittää alustaansa siten, että se voi tulevaisuudessa optimoida verkkopalveluita ja helpottaa verkkoon pääsyä kaikkialla maailmassa. Projektin taustalla oleva teknologia kehittyy edelleen nopeaan tahtiin tuoden innovaatioita eri toimialoille ja tehostaen eri toimialoja ja käyttötapoja.
Merkittävä askel kohti tätä visiota tapahtui heinäkuussa 2024, kun Fetch.ai yhdistyi Ocean Protocolin ja SingularityNETin kanssa muodostaen Artificial Superintelligence Alliance (ASI) -kokonaisuuden. Tämä historiallinen fuusio yhdisti kolme johtavaa hajautettua tekoälyhanketta, vahvistaen entisestään Fetch.ai:n asemaa tekoälymarkkinoilla. Yhdistymisen myötä FET-token muuttuu ASI-tokeniksi, joka toimii koko ekosysteemin yhteisenä valuuttana.
Fetch.ai on luomassa älykästä, hajautettua ja demokratisoitua taloutta, jossa käyttäjät voivat olla vuorovaikutuksessa laitteiden, organisaatioiden, palveluiden ja toisten käyttäjien kanssa.
Tulevaisuudessa Fetch toivoo voivansa tukea miljardeja Internet of Things (IoT) -laitteita, jotta alusta voi kommunikoida saumattomasti automatisoidulla ja turvallisella tavalla.
Yhteenveto
Tekoälystä on tullut nopeasti yksi kryptomaailman hallitsevista megatrendeistä. Vuonna 2017 julkaistu Fetch.ai on yksi sektorin pitkäaikaisimmista toimijoista ja sillä on jo valmis toimiva tuote, mikä antaa sille pitkän etumatkan uusiin projekteihin nähden.
Fetch.ai:lla on innovatiivista ja pitkään kehitettyä teknologiaa, joka yhdistää tekoälyn ja lohkoketjut mahdollistaakseen autonomisten palveluiden luomisen.
Sen alusta on erittäin monipuolinen ja tarjoaa ainutlaatuisia etuja verrattuna muihin tekoälyalustoihin. Lisäksi Fetch.ai:ta voi hyödyntää useilla eri toimialoilla eikä se vaikuta pelkästään kryptoekosysteemin sisällä.
Fetch.ai (FET) – usein kysytyt kysymykset
Fetch.ai on yksi kryptomarkkinoiden suurimmista tekoälyprojekteista. Se haluaa auttaa ihmisiä ja yrityksiä automatisoimaan arkisia tehtäviä ja kommunikoimaan IoT-laitteiden kanssa saumattomasti tekoälyn, koneoppimisen ja lohkoketjujen avulla.
Fetch.AI on avoimen lähdekoodin hajautettu koneoppimisalusta, joka perustuu lohkoketjuun. Se tarjoaa käyttäjille pääsyn tekoälyyn suojattujen datajoukkojen avulla. Fetch.ai käyttää Proof of Staken, tekoälyn ja koneoppimisen yhdistelmää alustan pyörittämiseen.
Fetch.ai on Cambridgessa toimiva tekoälylaboratoria, jonka perustivat Toby Simpson, Humayun Sheikh ja Thomas Hain vuonna 2017. Tiimillä on vahva tausta koneoppimisesta ja kaksi heistä työskenteli ennen Fetchiä Google DeepMind-projektin parissa.
FET on Fetch.ai:n virallinen kryptovaluutta. Se toimii Fetch.ai-alustan polttoaineena. Tokenia käytetään pääasiassa transaktiomaksuihin, steikkaamiseen ja alustan hallintoon.
ASI (Artificial Superintelligence Alliance) on heinäkuussa 2024 muodostettu tekoälyhankkeiden yhteenliittymä, joka syntyi kolmen merkittävän kryptoprojektin – Fetch.ai:n, Ocean Protocolin ja SingularityNETin – yhdistymisestä.
Aloita sijoittaminen jo tänään Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple
Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!
Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia, eikä niitä voida pitää Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.