Viikon kahdeksan tekninen analyysi perehtyy kiristyvään geopoliittiseen tilanteeseen ja miten bitcoin on muodostumassa osaksi sitä. Lisäksi tutkimme bitcoinin hinnanalenemaa, vakausvaluuttareservejä ja muita metriikoita.
Geopolitiikka, lahjoitukset ja sanktiot
Markkinat kohtasivat muuttuvan makroympäristön ja geopoliittisen riskin hyökyaallon tällä viikolla, kun Ukrainan konflikti on kulkenut kohti uusia eskaloitumistasoja. Torstai-aamu (24.2) oli monille epämiellyttävä herätys todellisuuteen, kun Ukraina joutui altavastaajan asemaan voimakkaan hyökkääjän vyöryessä rajan yli. Nyt kolmen vuorokauden taisteluiden jälkeen näyttää ettei hyökkääjä ole saavuttanut monia sotilaallisia tavoitteitaan määräajassa ja puolustajalla on huomattava taistelutahto. Tästä huolimatta tilanne pysyy edelleen epävarmana ja vaaka saattaa kääntyä kumman tahansa osapuolen eduksi.
Konfliktin keskellä Ukraina on saanut entistä enemmän kansainvälistä apua, vaikka Eurooppa pysytteli pitkään passiivisena poliittisista syistä. Ukraina avasi nopeasti nettisivun IBAN-lahjoituksille ja operointi on ollut tehokasta. Loppuviikosta verkkoon alkoi ilmestyä myös Bitcoin-lahjoituskampanjoita, joista yhden ensimmäisistä perusti Bitfury-yrityksestä tunnettu George Kikvadze. Hänen lanseeraamansa lahjoituskampanja on on hyvin onnistunut ja sunnuntaihin mennessä kampanjan lompakossa oli 170,46 bitcoin-yksikköä, eli 6,57 miljoonaa US-dollaria. Kampanjan lompakon transaktiomäärä on noussut yli neljään tuhanteen.
Hallitus liittyy peliin
Kenties Kikvadzen inspiroimana Ukrainan hallitus liittyi lahjoitusrintamaan avaten oman lahjoituslompakkonsa Bitcoinille, Ethereumille ja USDT:lle. Hallituksen lompakko on sunnuntaihin mennessä kerännyt 31,74 bitcoinia, eli 1,22 miljoonaa US-dollaria. Patreon-verkkoalusta ilmeisesti esti $250K:n lahjoitusten siirron Ukrainan hallitukselle, mutta sensuurivapaana protokollana Bitcoin on immuuni vastaaville toimille.
Hallituksen Ethreum-lompakko on saanut lahjoituksia $4,32 miljoonan US-dollarin verran. Kokonaisuutena tämä lahjoitukampanja jäänee historiankirjoihin ensimmäisenä kriisitilanteen skaalattuna lahjoituskampanjana, jossa hallitus vastaanottaa kryptovaluuttoja. Bitcoinin, Ethereumin ja USDT:n käyttö tähän tarkoitukseen on ehdoton noste niiden track recordille ja katu-uskottavuudelle. Hallituksen täytyy nähdä nämä protokollat erityisen toimintavarmoina luodakseen iso kampanja niiden päälle.
Tulevat sanktiot
Hyökkäyssotaa käyvä Venäjä joutuu heti alkuviikolla Yhdysvaltojen ja Euroopan Unionin raskaiden sanktiotoimenpiteiden kohteeksi ja nämä sanktiot tullaan aluksi toteuttamaan kahdessa aallossa. Ensimmäinen aalto poistaa tietyt venäläispankit SWIFT-järjestelmästä ja tämä toimenpide estää niitä kansainvälisen operoinnin ja samalla jopa viennin ja tuonnin. Toinen aalto keskittyy Venäjän keskuspankin halvaannuttamiseen jäädyttämällä sen omaisuuserät.
Yhdysvallat ja EU ovat selvästi päättäneet disruptoida Venäjän rahoitusväylät, näin pyritään estämään tehokas sodankäynti Ukrainassa. Valitettavasti tästä seuraa myös vaikeuksia tavallisille ihmisille ja yrityksille sekä Venäjällä että sen lähimaissa. Jotkut analyytikot ennustavat jopa talletuspakoa (bank run) maanantaille, kun SWIFT-pakotteet saavuttavat täyden liike-energiansa. Venäjä yrittänee hillitä talletuspakoa asettamalla pääomakontrolleja ja rajoittamalla tilien käyttöä. Tämän tilanteen hopeareunus on se, että se saattaa lisätä kryptovaluuttojen suosiota uusissa segmenteissä kun ihmiset näkevät niiden potentiaalin järjestelmän exit-ovena.
Sanktioista huolimatta tulisi muistaa, että Venäjällä huomattavan vähän velkaa suhteessa bruttokansantuotteeseen (18%), kun vastaava luku Yhdysvalloilla on 133%. Venäjä on selvästi varautunut pakotteisiin pitämällä omistamansa Yhdysvaltain velkakirjamäärän alhaisena $3,9 miljardissa. Venäjällä on lisäksi 2298,53 tonnia fyysistä kultaa ja tuntematon määrä Bitcoineja. Nämä toimivat hedgenä tulevalle asetelmalle.
Onko Bitcoin saavuttanut maksimaalisen hinnanaleneman?
Bitcoinin spot-hinta rikkoi 90 päivän laskevan trendinsä helmikuun alkupäivinä ja markkina sai tästä uutta nousumomentumia. Helmikuun alusta lähtien spot-hinta on heilahdellut makromarkkinan epävarmuuden mukana. Vaikka pudotus $60K-tasolta $30K-tasolle oli epämiellyttävää sen prosentuaalinen lasku oli vain -48%.
Aiempien vuosien sykliset kurssilaskut ovat olleet kokoluokassa -80% ja -90% ATH:sta. Kun Bitcoin maturoituu omaisuusluokkana sen hintasykleistä tulee luultavasti lyhyempiä. Kryptomarkkinan struktuuri on tällä hetkellä täysin erilainen kuin aiempien vuosien sykleissä. Vuosien 2017-2018 markkina pohjautui spekulatiivisiin ICO-rahoituskierroksiin ja niiden vivutukseen. Ennen vuotta 2017 syklit olivat pidempiä ja niiden volyymit alhaisia.
Pörssien vakausvaluuttareservit huippulukemissa
Pörssien vakausvaluuttareservit ovat kasvaneet $27,2 miljardiin spot-hinnan suhteellisesta heikkoudesta huolimatta. Vakausvaluuttareservien uusi ATH signaloi sivuilla odottavaa valtavaa rahamäärää, joka odottaa ostomahdollisuutta.
Vaikka vakausvaluuttojen kasvu on käänteisessä korrelaatiossa spot-hinnan kanssa pörssireservit (BTC) jatkavat sekulaaria laskutrendiään, jonka alkupää ulottuu vuoden 2020 kevääseen. Kun vakausvaluuttareservit kuvaavat piilossa olevaa myyntipainetta, bitcoin-reservien lasku taas peilaa yksiköiden siirtymistä pitkän aikavälin säilöihin. Bitcoin ei kuitenkaan ole ainoa kryptovaluutta, jonka pörssireservit vähenevät. Ethereumin reservit ovat myös olleet pitkässä laskussa digitaalista niukkuutta painottavan EIP-1559:n jälkeen.