AAVE kryptovaluutta

Aave (AAVE) – suomalaisen DeFi-palvelun päivitetty opas

••••••••••

Aave on kryptomarkkinoiden tunnetuin suomalainen projekti. Se on DeFi-lainapalvelu, jonka Stani Kulechov perusti opiskeluaikoinaan vuonna 2017. 

Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää Aavesta: teknologia, historia, merkitys kryptomarkkinoille, token sekä projektin tulevaisuus. 

Luettuasi tiedät, onko Aave hyvä sijoitus juuri sinulle.

Aave pähkinänkuoressa:

  • Aave on tunnetuin suomalainen kryptoprojekti
  • Aave on maailman suurin hajautettu kryptolainausalusta
  • Käyttäjät voivat hakea lainaa käyttäen kryptovaluuttoja vakuutena
  • Aave toimii täysin automatisoidusti älysopimuksilla
  • Aaven oma kryptovaluutta on AAVE-token, jonka avulla voi äänestää tai ansaita korkoa

Mikä Aave on?

Aave on tunnetuin suomalainen kryptovaluuttaprojekti ja yksi maailman tunnetuimmista DeFi-palveluista. Aave on rakentanut hajautetun alustan, jonka avulla käyttäjät voivat lainata kryptovaluuttaa ja ansaita korkoa kryptovaroilleen ilman kolmansia osapuolia.

Aave automatisoi lainausprosessin älysopimuksilla. Älysopimuksiin on ohjelmoitu ennaltamääritellyt säännöt siitä, miten varoja jaetaan, vakuuksia käsitellään tai palkkioita määritellään.

Aave on erikoistunut ylivakuudellisiin lainoihin. Ylivakuudellisessa lainassa käyttäjän tulee tallettaa enemmän kryptovaluuttaa vakuudeksi kuin mitä hän aikoo lainata. Tämä mekanismi suojaa lainanantajia, mikäli lainaaja on maksukyvytön tai laiminlyö takaisinmaksuaan. Aave likvidoi vakuuden, jos sen arvo laskee liikaa.

Aavella on myös oma token, AAVE, jolla voi käydä kauppaa useimmissa pörsseissä ja sitä voi steikata Aave-alustalle koron ansaitsemiseksi. Lue AAVE-tokenista lisää alempana.

Aaven historia

Aaven perustaja on suomalainen Stani Kulechov. Opiskellessaan Helsingin oikeustieteellisessä hän sai idean holvista, johon kuka tahansa voisi tallettaa kryptovaroja. Hän julkaisi projektin vuonna 2017. 

Aluksi ETHLend-nimellä kulkenut projekti keräsi 16,2 miljoonaa dollaria rahoitusta kolikkoannin (ICO) kautta. Palvelu perustui Ethereumin vertaislainaamiseen, jossa kolmansia osapuolia ei tarvittu. Se oli yksi maailman ensimmäisistä DeFi-palveluista.

Vuonna 2018 ETHLend uudelleenbrändättiin Aaveksi, kun palvelu siirtyi likviditeettipooleja käyttävään toimintamalliin.

Nimi juontaa juurensa suomenkielestä. “Aave” kuvaa protokollan tavoitetta olla läpinäkyvä ja avoin DeFi-palvelu.

Aave julkaisi vuonna 2020 Aave-protokollan – avoimeen lähdekoodiin perustuvan hajautetun alustan, jonka avulla käyttäjät pystyivät ansaita korkoa talletuksilleen ja lainata omaisuutta.

Aaven lyhyt historia:

2017: ETHLend keräsi 16 miljoonaa dollaria rahoitusta kolikkoannissa

2018: ETHLendin nimeksi tuli Aave

2019 lokakuu: Aave V1-testiverkon julkaisu

2020 tammikuu: Aave V1:n julkaisu

2020 lokakuu: AAVE-tokenin julkaisu

2020 joulukuu: AAVE V2:n julkaisu 

Aave-perustaja Stani Kulechov
Aaveen perustaja Stani Kulechov

Kuka on Stani Kulechov?

Stani Kulechov, 31, on Aave-protokollan perustaja. Hän on suomalaisille kryptosijoittajille tuttu nimi, mutta isommalle yleisölle vielä melko tuntematon hahmo, vaikka onkin vieraillut MTV3:n uutisissa. Kansainvälisessä kryptoyhteisössä Stani on kuitenkin erittäin tunnettu ja arvostettu hahmo.

Stani on Coinmotionin listauksessa kryptomaailman 10. vaikutusvaltaisin hahmo. Voit lukea Stanin tarinan täältä.

Mikä on DeFi?

DeFi (decentralized finance), eli hajoitettu rahoitus, on yksi kryptomarkkinoiden voimakkaimmin nousevista teknologiasektoreista. Se on lohkoketjuteknologiaan perustuva innovaatio, joka antaa käyttäjille mahdollisuuden ansaita passiivista tuloa digitaaliselle omaisuudelleen ilman välikäsiä.

DeFi on nimensä mukaisesti hajautettu, eli sitä ei hallitse mikään yksittäinen taho. DeFi pitää sisällään tuhansia erilaisia palveluita, kuten pörssejä, lainauspalveluita, steikkauspalveluita, ja NFT-kauppapaikkoja. 

DeFi pyrkii demokratisoimaan finanssialaa tuomalla vaihtoehdon perinteisille keskitetyille rahoituslaitoksille, kuten pankeille. Saat DeFistä kaikki samat palvelut kuin omasta pankistasi, usein jopa paljon nopeammin ja edullisemmin.

Miten Aave toimii?

Aave on Ethereum-lohkoketjussa toimiva hajautettu lainapalvelu, joka toimii älysopimusten avulla. Älysopimusten ansiosta palvelun käyttäjien ei tarvitse luottaa varojaan kolmansien osapuolien käsiin. Käyttäjän tarvitsee vain luottaa koodiin. Kryptomaailmassa koodi on laki.

Käyttäjät voivat tallettaa Aaven alustalle kryptovaluuttoja vakuudeksi ja lainata sitä vastaan muita kryptovaluuttoja. Lainasumma on tavallisesti maksimissaan 80 % vakuuden arvosta.

Aave on ehkä helpoin hahmottaa järjestelmänä, jossa on eri lainauspooleja. Lainanantajat tallettavat alustalle varojaan, jotka sitten kerätään likviditeettipooliin. Lainanottajat voivat puolestaan nostaa lainaa näistä pooleista. 

Aave tarjoaa myös pikalainoja, jotka on maksettava takaisin lohkoketjun saman lohkon sisällä. Pikalainat on suunniteltu hyödyntämään kryptomarkkinoiden arbitraasimahdollisuuksia.

Aave toimii älysopimusten avulla. Ne ovat ohjelmia, jotka automatisoivat lainausprosessia laskemalla lainaehdot, keräämällä talletetut vakuudet ja jakamalla lainattavaa kryptovaluuttaa. Älysopimusten avulla Aave voi toimia ilman kolmansia osapuolia.

Toiminnan helpottamiseksi Aave on julkaissut kahdenlaisia tokeneita aTokeneita, jotka myönnetään lainanantajille. ATokenit voi lukita alustalle kasvamaan korkoa, jonka maksavat lainanottajat. Lisäksi on AAVE-token, joka on Aaven oma ERC20-token. Kerromme AAVE-tokenista alempana lisää.

Miksi Aave on tärkeä?

Jotta voit ymmärtää, miksi Aave on tärkeä kryptomarkkinoille, on ensin ymmärrettävä kryptolainaamista. 

Aivan kuten perinteisten pankkien asiakkaat saavat korkoa säästöilleen (hyvin pientä sellaista), myös kryptosijoittajat voivat tallettaa digitaalista omaisuuttaan lainauspalveluihin ja ansaita niitä vastaan lisää kryptovaluuttoja.

Pankit tarjoavat hyvin mitätöntä korkoa säästötileille, mutta kryptolainaajat saattavat maksaa jopa 20 prosentin vuosituottoa. Korko on tosin kryptovaluutta- ja palvelukohtainen.

Mukavien tuottojen ja DeFi-buumin ansiosta kryptolainaus on kasvattanut hurjasti suosiotaan viimeisten vuosien aikana. DeFi ja kryptolainaus edustavat visiota finanssialasta, jossa lainanantajat ja -ottajat voivat solmia sopimuksen ilman välikäsiä – pankkeja.

DeFi-markkinoiden arvo kävi joulukuussa 2021 ennätyksellisessä 180 miljardissa dollarissa. Vielä kaksi vuotta aiemmin arvo oli ollut reilusti alle miljardin. Markkinat kasvoivat kahdessa vuodessa siis räjähdymäisesti. Samalla Aave nousi yhdeksi suurimmista DeFi-palveluista.

CeFi vs DeFi

Sekä keskitetyt lainauspalvelut, kuten Celcius ja BlockFi että hajautetut palvelut, kuten Aave ja Compound kasvattivat suosiotaan nopeasti.

Keskitetyt palvelut tarjosivat parempia tuottoja, joten sijoittajat unohtivat nopeasti, miksi DeFi alunperin keksittiin ja ryntäsivät hakemaan 20 prosentin vuosituottoa vakaavaluutoille. Nyt ehkä kysyt, eikö 20 % korkoa vuodessa kuulosta liian hyvältä ollakseen totta. Olet aivan oikeassa.

Keskitetyt palvelut pystyivät hetkellisesti tarjoamaan houkuttelevia tuottoja valtavan velkavivun ansiosta. Palvelut sijoittivat asiakasvaroja korkeariskisiin kohteisiin härkämarkkinan huumassa uskoen, että nousu jatkuu.

Sitten vuonna 2022 iski todellisuus. Ensin kaatui Terra Luna, joka veti suuren lainausprotokollan Anchorin mukanaan. Anchor oli tarjonnut 19,5 % tuottoa Terran vakaavaluutalle. Romahdus säikäytti markkinat totaalisesti ja aiheutti valtavan paniikin. 

Dominopalikoita alkoi kaatua yksi kerrallaan ja moni kryptolainaaja, mukaan lukien Celcius ja BlockFi, meni myllerryksessä konkurssiin. Ne olivat sijoittaneet valtavalla velkavivulla asiakasvaroja ja Lunan romahdus veti koko markkinan mukanaan alamäkeen.

Keskitetyt palvelut pettivät, DeFi ei

Keskitettyjen palveluiden romahdus vaikutti myös DeFi-markkinaan, mutta palvelut jatkoivat toimimista normaaliin tapaan. Siksi DeFi ja Aave ovat tärkeitä: hajautetut palvelut eivät voi käyttää asiakkaiden varoja törkeästi hyväksi. Ne pettävät ainoastaan, jos älysopimuksen koodi on virheellinen tai palvelu joutuu hakkeroinnin kohteeksi.

Sillä välin, kun Celcius ja kumppanit lähettivät konkurssihakemuksia, Aave otti markkinoilta paalupaikan suurimpana DeFi-lainauspalveluna. Aave on toiminut täysin moitteettomasti ja turvallisesti, koska se on hajautettu. Käyttäjien ei tarvitse luottaa johtoportaan hyväntahtoisuuteen, ainoastaan koodiin.

Pohjimmiltaan Aave-protokollassa on kyse likviditeetin vapauttamisesta DeFin käyttöön. Aave antaa kenen tahansa ansaita korkoa tai ottaa lainaa digitaalista omaisuuttaan vastaan, jolloin omaisuus muuttuu passiivisesta aktiiviseksi. 

Aave kryptovaluutta kolikoita rinnakkain

AAVE-token

Tutustutaan seuraavaksi Aaven omaan kryptovaluuttaan, AAVE-tokeniin. Käydään läpi sen käyttötarkoitus ja historiallinen kurssikehitys. 

AAVE-token hintakehitys

Kuten mainitsimme, Aave julkaistiin markkinoille vuonna 2020 ja samalla syntyi AAVE-token. Sitä ennen token oli kulkenut nimellä LEND, vaikka palvelu olikin brändätty Aaveksi jo pari vuotta aiemmin. 

LEND-tokenin hinta raketoi vuoden 2020 DeFi-buumin aikana 0,02 dollarista 0,5 dollariin, mikä tarkoitti 25-kertaista hinnannousua. Sen jälkeen julkaistiin uusi AAVE-token. 100 LEND-tokenia pystyi vaihtamaan yhdeksi AAVE-tokeniksi.

Toinen hurja nousu tapahtui keväällä 2021. Lähes jokainen DeFi-token saavutti ATH:n toukokuussa 2021. AAVE-tokenin hinta oli korkeimmillaan yli 620 dollaria.

aave kryptovaluutta kurssi

ATH:n jälkeen AAVE putosi kesällä yli 50 prosenttia muun markkinan mukana. Vuoden 2022 karhumarkkinan aikana AAVE putosi alimmillaan 52 dollariin.

Mihin AAVE-tokenia käytetään?

AAVE on Aave-protokollan oma kryptovaluutta. Se on Ethereumin päälle luotu ERC20-token, jolla voi käydä kauppaa useimmissa pörsseissä. 

Sitä voi steikata Aave-alustalle korkotuloa vastaan. Steikkaaminen tarkoittaa varojen lukitsemista tai ‘panostamista’. Steikkaaminen on ominaista proof-of-stake-mekanismilla toimiville lohkoketjuille, kuten Ethereumille, jonka päällä AAVE-token toimii.

AAVE-token tarjoaa omistajille monia etuja. AAVE-lainaajilta ei esimerkiksi peritä maksua, jos he ottavat tokenin määräisiä lainoja. Myös lainanottajat saavat alennuksia maksuista, jos he käyttävät AAVE-tokenia vakuutena. He voivat myös ottaa hieman isompia lainoja kuin muut.

Lisäksi AAVE toimii hallintotokenina, jonka avulla yhteisö voi päättää yhdessä, mihin suuntaan protokollaa kehitetään. Käyttäjät voivat äänestää tulevista muutoksista ja protokollan kehitysaskelista.

Aave-protokollan hallinta sisältää päätöksentekoprosessin eri riskiparametrien muutoksille, kuten parannuksille ja kannustimille. Pöytäkirjaa koskevat tulevat päätökset tehdään protokollahallinnon kautta. 

AAVE-tokenin tarkoituksena on ennen kaikkea antaa sen omistajille mahdollisuus äänestää ehdotuksista.

Onko Aave hyvä sijoitus?

Riippuu keneltä kysytään.

AAVE-tokenia käytetään ensisijaisesti protokollan hallinnoimiseen. Se voi siis olla steikkaamisen arvoinen, jos haluat päästä vaikuttamaan äänestyksiin alustalla.

Sinua luultavasti kiinnostaa sen arvonnousupotentiaali. On mahdoton ennustaa, nouseeko AAVE-tokenin arvo tulevaisuudessa. Historiallinen kehitys on kuitenkin ollut lupaavaa ja kaikki merkit viittaavat siihen, että kryptojen lainamarkkina tulee kasvamaan nopeasti tulevaisuudessa.

Aave on tällä hetkellä maailman suurin hajautettu lainausprotokolla, joten se on asemoinut itsensä hyvin kasvua varten.

Sinun tulee aina tehdä taustatutkimusta, ennen kuin sijoitat mihinkään kryptovaluuttaan. Jos uskot, että kryptolainaus tulee kasvattamaan suosiotaan ja että Aave pysyy markkinajohtajana, sijoitus voi olla hyvinkin perusteltu. 

Osta AAVE-tokenia turvallisesti Coinmotionista

Kuten mainittu, Aaven kaltaiset DeFi-alustat ovat kasvattaneet hurjasti suosiotaan viime vuosien aikana. AAVE-token on listattu lähes kaikkiin suuriin kryptovaluuttapörsseihin ja voit ostaa sitä helposti myös Coinmotionista.

Coinmotion on turvallinen, Finanssivalvonnan alla oleva suomalainen kryptopalveluntarjoaja. Säilytämme suurimman osan asiakasvaroista multisig-kylmälompakoissa suojassa hakkereilta ja erillään muista yrityksen varoista.

Avaa maksuton tili Coinmotioniin tästä.

Aaven tulevaisuus

Vuosi 2022 ei ollut helppo kryptoyrityksille. Kryptolainaajat, kuten konkurssiin joutuneet Celcius, BlockFi ja Voyager Digital, ilmoittivat kaupankäynnin, talletusten ja nostojen keskeyttämisestä, mikä herätti paniikkia sijoittajien keskuudessa. Arvioiden mukaan yritysten käsissä on 1-5 miljardia dollaria sijoittajien omaisuutta.

Kryptomarkkina putosi vuoden 2020 tasolle, kun markkinoiden arvo laski alle biljoonaan dollariin. Samalla kryptolainaussektori oli yhdessä historiansa pahimmista kriiseistä.

Kriisi kuitenkin koski enimmäkseen vain keskitettyjä palveluita. Hajautetut palvelut, kuten Aave, ovat jatkaneet toimintaansa normaalisti.

Alana kryptolainaus on kasvanut hurjasti vuodesta 2020 alkaen, samoin kuin koko DeFi. DeFin markkina-arvo oli vuonna 2022 noin 50 miljardia dollaria, josta lainasektorin osuus oli jopa 7 miljardia. Lainamarkkinoiden uskotaan kasvavan 25,9 % vuosivauhtia vuosina 2022-2030.

Kryptolainojen suosion kasvu johtuu osittain niiden tarjoamista edullisista koroista verrattuna useimpiin luottokortteihin ja henkilökohtaisiin lainoihin. Samalla ne antavat mahdollisuuden ansaita passiivista tuloa kryptovaroille.

Tulevaisuutta ajatellen Aave on positioinut itsensä erinomaisesti. Se on DeFi-markkinoiden suurin lainapalvelu, sillä on luotettava track record ja jatkuvasti kasvava, tiivis käyttäjäkunta. Ei ole yllätys, jos Aave jatkaa tasaista kasvuaan tulevaisuudessakin.

Aave-kryptovaluutta – Usein kysytyt kysymykset

Mikä on Aave?


Aave on tunnetuin suomalainen kryptoprojekti. Se on yksi maailman suurimmista DeFi-palveluista ja suurin kryptojen lainauspalvelu. Aaven avulla käyttäjät voivat ottaa lainaa kryptovakuuksia vastaan sekä ansaita passiivista tuloa tallettamalla kryptovaluuttoja alustalle.

Miten Aave toimii?


Aave on hajautettu lainausprotokolla, jonka avulla käyttäjät voivat ottaa tai antaa kryptovaluuttalainaa ilman välikäsiä. Se toimii kokonaan älysopimusten avulla, jotka laskevat lainaehdot ja hyväksyvät transaktiot.

Onko Aave suomalainen kryptoprojekti?


Kyllä. Stani Kulechov perusti Aave-protokollan vuonna 2017. Vuoteen 2018 asti palvelu kulki nimellä ETHLend, kunnes se uudelleenbrändättiin Aaveksi.

Miten Aave-palvelua käytetään?


Käyttäjä yhdistää digitaalisen lompakkonsa Aaven alustalle ja tallettaa sinne kryptovaluuttaa. Kun varat on talletettu, käyttäjä voi valita haluaako ottaa lainaa kryptovakuuksia vastaan vai lukita varat alustalle korkotuloa vastaan.

Onko Aave turvallinen?


Aave on turvallinen kryptoprotokolla, jota suojaavat sekä hajautettu Ethereum-verkko että lohkoketjun verkon turvaksi steikatut AAVE-tokenit. Aave luottaa älysopimuksiin, jotka käsittelevät kaikki alustalla tapahtuvat transaktiot. Suurimpana riskinä on, jos hakkeri pääsee käsiksi alustan varoihin.

Miten Aave maksaa korkoa?


Lainanantajille maksettava tuotto peritään lainanottajilta. Kun lainojen korot maksetaan, lainanantajat, jotka ovat tallettaneet krypton Aaven likviditeettipooliin, ansaitsevat osan korosta kryptojen muodossa.

Aloita sijoittaminen jo tänään
Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple

Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!


Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia, eikä niitä voida pitää Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Jaa artikkeli:

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
vanhin
uusin eniten äänestetty
Inline Feedbacks
View all comments

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp