Korot laskee & markkina nousee

Korot alas, kurssit ylös & Etherin ETF:t vastatuulessa

••••••••••

Markkinoilla on nähty huomattavaa piristymistä viime viikon jälkeen, eikä syyskuu näytäkään enää ihan niin mustalta. Suomalaisten ostovoiman kehittymisen kannalta saatiin positiivisia uutisia torstaina, kun Euroopan keskuspankki julkaisi tuoretta talousdataa sekä tiedotti 0,25 prosentin talletuskoron laskusta 3,5 prosenttiin. Suomalaisten yleisimmin asuntolainan korkona käyttämä 12 kuukauden euribor on laskenut koronlaskuodotusten myötä jo yli 0,6 prosenttia viimeisen kahden kuukauden aikana ja ennusteiden mukaan lisää laskua on luvassa.

Kryptomarkkinat ovat olleet tällä viikolla selvässä nousussa erityisesti monien pienempien kryptovaluuttojen osalta. Coinmotionin valikoimasta syksyllä hyvin performoinut AAVE jatkoi jälleen vahvasti 13,0 prosentin viikkonousulla ja vielä sitä paremmin pärjäsi peräti 27,0 prosenttia noussut Quant (QNT). Aaveen nousua ovat tukeneet huhut Donald Trumpin uuden World Liberty DeFi-projektin rakentumisesta Ethereumin ja Aaveen päälle. Trumpin projektin johtohahmoina esiintyvät Dough Finance nimisen DeFi-palvelun perustajat ja ennakkotietojen perusteella World Libertyllä tulee olemaan paljon samankaltaisuuksia Dough Financen kanssa. Kyseinen protokolla joutui hiljattain hakkeroinnin kohteeksi, joten toivotaan, että tekijät korjaavat ainakin haavoittuvuudet koodista ennen kuin julkaisevat uuden projektinsa.

Lue lisää: Aave (AAVE) – puhutuin suomalainen kryptovaluuttaprojekti

Coinmotionin valikoiman kryptovaluuttojen kehitys

Kuvio 1. Coinmotionin kryptovaluuttojen Top-10 arvonkehitys viimeisen viikon aikana. Lähde: Coingecko

Aloita sijoittaminen jo tänään
Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple

Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!


Trumpin ja Harrisin vaaliväittely

Yhdysvaltain presidenttivaaliehdokkaiden Trumpin ja Harrisin ensimmäinen vaaliväittely käytiin keskiviikkona aamuyöllä Suomen aikaa. Yleisen näkemyksen mukaan Harris näyttäytyi väittelyssä edukseen – jota tukee osaltaan myös vedonlyönti- ja ennustemarkkinoiden voittotodennäköisyydet. Ennen väittelyä Trumpin ja Harrisin todennäköisyydet pyörivät suhteellisen tasoissa, mutta väittelyn jälkeen Harris on karannut pienelle etumatkalle. Polymarketissa tilanne oli Trumpin kannalta positiivinen ennen vaaliväittelyä, mutta tilanne kuitenkin kääntyi väittelyn yhteydessä (Kuvio 2). 

Vaikka väittelyssä heitettiinkin ilmoille eri asioista hyvinkin kärkkäitä väitteitä, moni tuntui – etenkin taloutta seuraavat henkilöt – kuitenkin kritisoivan läpikäytyjä aiheita. Esimerkiksi Bitwisen sijoitusjohtaja Matt Hougan totesi twiitissään X:ssä: “Harmistuin siitä, että väittelyssä ei kysytty mitään kryptovaroista, mutta sitten muistin, että eivät he kysyneet myöskään [Yhdysvaltojen] budjetin alijäämästä mitään”. Luulisi, että Yhdysvaltojen yksi tärkeimmistä taloudellisista kysymyksistä ja ongelmista ovat nykyiset massiiviset alijäämät ja kasvava velkataakka. Kuinka näitä yritetään taklata tulevaisuudessa? Nämä kysymykset koskettavat jokaista Yhdysvaltalaista joko välillisesti tai välittömästi.

Harrisin voittotodennäköisyyksiä nosti todennäköisesti myös Taylor Swiftin ilmoitus siitä, että hän tukee julkisesti Harrisia ehdokkaana. Taylor Swift ilmoitti tuestaan vaaliväittelyn aikoihin. Swiftin suuri seuraaja- ja fanikunta tuo varmasti puhtia Harrisin kampanjaan.

Vaaleihin on 53 päivää aikaa ja tilanne näyttää tällä hetkellä tiukalta. 

Kuvio 2. Vaalien todennäköisyydet. Lähde: Polymarket

Kuvio 3. Vaalien todennäköisyydet. Lähde: PredictIt


ETH ETF:ien kysyntä puuttuu edelleen

ETF-rintamalla viime päivät (ja viikot) ovat olleet suhteellisen mitäänsanomattomia. Rahavirrat niin bitcoinin kuin etherin spot ETF -rahastoihin ovat pysytelleet suurilta osin negatiivisina – tätä viikkoa lukuunottamatta. Etherin ETF:ien osalta tilanne näyttää tällä hetkellä hyvin apaattiselta, sillä jos tarkastelemme näiden rahastojen rahavirtoja (eli merkinnät ja lunastukset) viime viikoilta, huomaamme, että kysyntä on ollut todella pientä. Kysynnän ollessa pientä, on samalla myös Grayscalen ETHE-rahasto vetänyt kokonaisrahavirrat negatiivisen puolelle, kun sen osalta lunastukset ovat edelleen jatkuneet. Osaltaan tilanne on jossain määrin parantunut tällä viikolla, sillä esimerkiksi kahtena päivänä lunastukset ja merkinnät tästä tuotteesta olivat neutraaleja. Grayscalen ETHE -rahasto on rahastojen lanseerauspäivästä lähtien painanut kaikkien ETH-rahastojen rahavirtoja ja täten yleisesti rahavirrat ovat pysytelleen lähes koko ajan negatiivisina. Yhteensä ETHE-rahastosta on lanseerauspäivän jälkeen lunastettu noin 2,7 miljardin dollarin edestä varoja. Sopiikin siis toivoa, että riskinottohalu näiden tuotteiden osalta pikkuhiljaa parantuisi, sillä ainakin nyt näyttää tilanne näiden rahastojen – sekä myös ETH:n hinnan ja sentimentin – osalta hyvin apaattiselta. Pimeää ennen aamunkoittoa?

Kuvio 3. ETH ETF:ien rahavirrat. Lähde: Farside Investors

Opi lisää: Ethereum ETF – voiko Ethereumiin sijoittaa ETF:n kautta?


Fed työmarkkinoiden taakse?

Viime perjantaina julkaistu elokuun Yhdysvaltojen työllisyysraportti oli monijakoinen: uusia työpaikkoja luotiin 142 000, mikä oli ekonomistien odotuksia vähemmän (160 000), mutta kuitenkin enemmän kuin heinäkuun vastaava luku (89 000). Heinäkuun luku, mitä korjattiin alemmaksi alkuperäisestä 114 000 työpaikasta, on heikoin työllisyysluku uusien työpaikkojen osalta sitten vuoden 2020 joulukuun. Uusien työpaikkojen määrää on korjattu kuluneen vuoden aikana säännöllisesti, maaliskuun raporttia lukuunottamatta, alemmaksi (Kuvio 4). Työttömyysaste laski elokuussa 4,2 prosenttiin heinäkuun 4,3 prosentista, mutta desimaalilukuja tarkemmin tarkasteltaessa voidaan huomata, että tilanne pysyi käytännössä muuttumattomana (4,22 % vs. 4,25 %). Vaikka työttömyysaste lähentelee edelleen täystyöllisyyttä on hyvä muistaa, ettei Fed odottanut työttömyysasteen nousevan 4,2 prosenttiin ennen vuoden 2025 loppua (Summary of Economic Projections). Elokuussa palkat nousivat kuukausitasolla 0,4 % ja vuositasolla 3,8 %, mikä antaa tukea kotitalouksien kysynnälle. Kokonaisuudessaan voidaan puhua siis työmarkkinoiden heikentymisestä, mutta romahduksesta puhuminen on nähdäksemme liioittelua. 

Kuvio 4. Yhdysvaltojen työllisyysraportti, uusien työpaikkojen määrä. Lähde: X

Keskiviikkona julkaistun inflaatiodatan perusteella, inflaatio putosi elokuussa, kuukausitasolla mitattuna, alhaisimmilleen sitten vuoden 2021 helmikuun (Headline CPI 2,5 %). Pohjainflaatiossa nähtiin elokuussa pientä nousua heinäkuuhun verrattuna (Core CPI 3,2 %). Yleinen inflaatiotrendi (Kuviot 5 & 6) ei näkemyksemme mukaan kuitenkaan seiso enää Fedin aggressiivisten ohjauskorkojen laskujen edessä ja mikäli soft landing halutaan todella saavuttaa, on Fedin siirryttävä tukemaan voimakkaasti työmarkkinaa kaksoismandaattiin vedoten ja unohdettava inflaatiohuolet hetkellisesti. Ohjauskorkojen suuruuden lisäksi huomio kannattaa ensi viikolla kiinnittää Fedin dot plot-ennusteisteisiin vaikka niiden osumatarkkuus historiassa onkin ollut heikko. Ennusteet kuitenkin viestivät FOMC:in jäsenten tulevista korkosuunnitelmista ja näkemyksistä talouden tämänhetkisestä tilasta. Euroopan keskuspankki laski torstaina ohjauskorkoa 25 peruspisteellä. 

Kuvio 5. Inflaation kehitys (Headline CPI). Lähde: Nick Timiraos, X

Kuvio 6. Pohjainflaation kehitys (Core CPI). Lähde: Nick Timiraos, X

Väittely ensi viikon ohjauskorkojen suuruudesta on jatkunut mediassa kiivaana Yhdysvaltojen viimeisen työllisyysraportin ja uusimpien inflaatiolukujen seurauksena. Toiset argumentoivat taantuman ja heikon työmarkkinan puolesta ja toisten mielestä Fedin pitäisi pysyä 25 peruspisteen koronlaskussa hidastuvan, mutta vielä kuitenkin vahvan talouden takia – 50 peruspisteen ohjauskorkojen laskun pelätään myös pelästyttävän riskimarkkinat. 

Tällä hetkellä markkinat pitävät 25 peruspisteen ohjauskorkojen laskua hieman todennäköisempänä kuin 50 peruspisteen laskua (Kuvio 7). Samalla markkinat antavat yli 90 % todennäköisyyden vähintään neljälle koronlaskulle vielä tämän vuoden puolella (Kuvio 7). 

Kuvio 7. 30-päivän futuurihinnoista johdetut todennäköisyydet ohjauskorkojen muutoksille. Lähde: CME Group 

Bitcoinin korjausliike jatkui viime viikolla ja saavutti tavoitetasomme viime perjantain työllisyyskatsauksen aiheuttaman volatiliteetin seurauksena (Kuvio 8). Hinta ei tehnyt ennakoimaamme swing failure patternia sinisen hintatason alapuolella, mutta hintaa ei myöskään hyväksytty kyseisen tason alapuolelle. Hinta onnistui lopulta myös palaamaan takaisin paikallisen kaupankäyntialueen sisäpuolelle, mikä on sekin positiivista. Mikäli viime perjantainen korjausliike oli ns. higher low elokuun alun korjausliikkeelle ja bitcoin on valmis nousemaan kestävämmin korkeammalle, hinnan ei nähdäksemme pitäisi pudota enää keltaisen kysyntäalueen alapuolelle. Hinnan hyväksyntä syyskuun avauskurssin ja paikallisen kaupankäyntialueen puolivälin yläpuolelle kasvattaisi lyhyen aikavälin optimismiamme. Tarkempia ajatuksia bitcoinin ja muun kryptomarkkinan kehityksestä jälleen perjantain videokatsauksessa. 

Kuvio 8. Bitcoinin 12h hintakehitys. Lähde: TradingView

Tutustu alaa puhuttaneisiin aiheisiin kattavammin

Aloita sijoittaminen jo tänään
Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple

Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!


Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia, eikä niitä voida pitää Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Jaa artikkeli:

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
vanhin
uusin eniten äänestetty
Inline Feedbacks
View all comments

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp