Tekoälykryptot

Tekoälykryptot voivat olla seuraava suuri trendi kryptomarkkinoilla

••••••••••

Bitcoinin nousussa nähtiin hetkellinen konsolidointi 63 000–64 000 dollarin välimaastossa, kunnes torstaina suunta jatkui jälleen ylöspäin ylittäen 65 000 dollaria. Bitcoinin vahvan nousujakson keskellä osunut lyhyt tasaisempi vaihe loi tilaa pienempien kryptovaluuttojen nousulle ja rahan rotaatiolle markkinan sisällä kohti korkeamman riskin kohteita.

Coinmotionin valikoimasta parhaiten kuluneella viikolla ovat menestyneet alustalle syyskuussa lisättyjen älysopimusalustojen natiivitokenit. Viikon kovin nousija on tänään valikoimaan lisätty SEI-lohkoketjun kryptovaluutta SEI. Viime viikolla yli 30 % kohonnut Sui on myös jatkanut vahvassa vireessä (23,3 %), ja sen lähin kilpailija Aptos (APT) on menestynyt vieläkin paremmin 32,8 prosentin nousullaan. Aptos lähti raketoimaan pian SUIn jälkeen, mille voi hakea selitystä siitä, että yhden kryptovaluutan performoidessa hyvin sijoittajat alkavat etsiä saman kategorian muita projekteja, joissa on potentiaalia vastaavalle liikkeelle.

Lue lisää: Sui Network (SUI): Entisten Facebook-työntekijöiden luoma uusi lohkoketju

Tällä viikolla valikoimaan lisätyistä kryptovaluutoista ehkä toivotuimmat ovat olleet Immutable (IMX) ja Hedera (HBAR). Projekteista tuoreempi, Ethereumin Layer-2-ratkaisu Immutable on performoinut hyvin viimeisen viikon aikana (25,8 %), ja sillä on vahva vuosi takanaan, sillä sen hinta on yli kolminkertaistunut viimeisen vuoden aikana. Vuonna 2018 alkunsa saanut älysopimusalusta Hedera ei ole menestynyt viime aikoina yhtä hyvin, sillä nousua vuoden takaisesta on vain 16,6 prosenttia. Hedera ei ole onnistunut vakiinnuttamaan laajaa käyttäjäkuntaa, ja lohkoketjuun lukittujen varojen määrä (TVL) on varsin vaatimaton 54,16 miljoonaa dollaria. Hedera on kuitenkin ajoittain osoittanut piristymisen merkkejä, mistä viimeisimpänä osoituksena huhtikuussa nähty nousu 15,8 senttiin. Tätä kirjoittaessa hinta on hieman yli 5,8 senttiä.

Coinmotionin valikoiman kryptovaluuttojen kehitys

Kuvio 1. Coinmotionin suosituimpien kryptovaluuttojen arvokehitys viimeisen viikon aikana per 26.9. klo 11.13. Lähde: Coingecko

Aloita sijoittaminen jo tänään
Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple

Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!


Tekoälykryptovarat uutena kryptosektorina

Tekoäly on ollut kiistatta yksi viime vuosien puhutuimmista isoista teemoista sijoittajien keskuudessa sen jälkeen, kun OpenAI julkaisi ChatGPT:n vuoden 2022 lopulla. Tekoäly on uinut viime vuosina lähes kaikkien huulille, mutta vasta ChatGPT teki siitä myös eräiltä osin jokapäiväisemmän apurin. Viime vuosien aikana on nähty useita sijoitusteemoja, joista osa on myös vaikuttanut kryptomarkkinoiden kehitykseen. Tekoäly on eräs mielenkiintoinen teema, joka on herättänyt myös kryptomarkkinoilla verrattain paljon mielenkiintoa lukuisten hankkeiden muodossa.

Kryptomarkkinoilla tekoälyteema on verrattain uusi, mutta se saattaa olla myös suurimpia menestyjiä nousumarkkinassa (ja suurimpia kärsijöitä laskumarkkinassa).

Tekoälyteemaiset kryptohankkeet ovat uineet tunnettujen ennen kaikkea tekoälymarkkinoiden vanavedessä, jossa muun muassa NVIDIAn, AMD:n ja vastaavien avauksilla ja tuloksilla on ollut vaikutusta myös tekoälykryptojen kurssikehitykseen. Lisäksi on huomioitava, että erilaiset tekoälypuolella tehdyillä uusilla avauksilla on vaikutuksensa tähän verrattain pieneen kryptosektoriin.

Tekoäly ja kryptovarat 

Muiden uusien teknologioiden tavoin myös nykyisessä tekoälykeskustelussa nousee tuon tuosta esille se, että kuluttajamarkkinoita hallitsee joukko yhdysvaltalaisia suuryhtiöitä (esim. Microsoft, Meta, Alphabet, Apple ja Amazon). Huolet liittyvät ennen kaikkea kilpailupolitiikkaan, yksityisyydensuojaan ja tekoälymallien kehittämiseen liittyviin oikeudellis-eettisiin kysymyksiin.

Lohkoketjupohjaiset ratkaisut ovat löytäneet tiensä myös tekoälyn puolelle. Pohjimmiltaanhan avoimet lohkoketjujärjestelmät ovat maailmanlaajuisesti tarjolla olevia hajautettuja tilikirjoja, joiden avulla voidaan muodostaa omistus- ja datasuhteita. Toisaalta ne voivat tarjota myös keinoja kannustimien yhdenmukaistamiseen toisin kuin monet muut teknologiat kykenevät.

Kuvio 2. Valittujen tekoäly- ja big data -tokenien suhteellinen hintakehitys vuoden alusta alkaen. Lähde: TradingView, 24. syyskuuta 2024

Tällä hetkessä kryptomarkkinan tekoälysektorin kokonaismarkkina-arvo on noin 29 miljardia euroa, kun taas koko kryptomarkkinan markkina-arvo (pl. vakaavaluutat) on noin 2,2 biljoonaa dollaria ja bitcoinin osuus kokonaismarkkina-arvosta on yli puolet. Toisin sanoen tekoälytokenien sektori edustaa vain 1,3 prosenttia kryptomarkkinoiden kokonaismarkkina-arvosta. Tekoälysektorin kryptovarat jakautuvat kolmeen pääasialliseen luokkaan: sovelluksiin, välikerroksiin ja infrastruktuuriin. Osa tekoälykryptoista kuuluu kaikkiin kolmeen, mutta on nähtävissä myös kehityskulku, jossa erilaisia lohkoketjupohjaisia tekoäly- ja apujärjestelmiä kehitetään entistä tarkemmin vain tiettyihin käyttötapauksiin.

Lue lisää: Miten hajauttaminen voi pelastaa meidät tekoälyn ohjaamassa maailmassa?

Tekoälykryptoja on vasta rajallinen joukko

Tekoälykryptot ovat hyvin uusi tulokas kryptomarkkinoilla, joten markkinoilta löytyy lukuisia varhaisvaiheen kehityshankkeita.

Tunnetuimpia ovat todennäköisesti Bittensor (TAO) ja Render Network (RNDR), jotka ovat saatavilla Coinmotion-alustalla. Sektorin markkina-arvoltaan suurin kryptovaluutta on Fetch.ai (FET), joka brändättiin hiljattain uudelleen nimeen Artificial Superintelligence Alliance. Myös näiden hankkiminen meiltä on mahdollista OTC-palvelun kautta minimissään 5000 euron kertasijoituksella.

Bittsensor koostuu useista erikoistuneista koneoppivista verkoista ja hanke on vielä alkuvaiheessa, mutta kuuluu tekoälykryptojen ensimmäisiin liikkujiin. Toisin kuin jäljempänä mainittu Render, Bittensorin tavoitteena on hajauttaa koneoppimisalgoritmien käyttö ja tarjoaminen.

Render Network on puolestaan kaksipuolinen markkinapaikka, jossa tietokonelaskennan kysyjät ja tarjoajat kohtaavat (esimerkiksi tekoälymallien kouluttaminen). Render siis tarjoaa keinon monetisoida käyttämätön laskentateho. Maaliskuussa Render oli mukana NVIDIA:n GTC 2024 -tapahtumassa esittelemässä ratkaisujaan ja samoihin aikoihin kerrottiin myös Stability AI:n, OTOY:n ja Render Networkin yhteistyöstä.

Fetch.ai pyrkii puolestaan tarjoamaan markkinoille keinoja rakentaa, tarjota ja monetisoida erilaisia tekoälyratkaisuja.

Tekoälykryptot ovat verrattain uusi ja varsin mielenkiintoinen kryptomarkkinasektori, jota kryptovarojen ja tekoälyn kehityksestä kiinnostuneen on syytä pitää silmällä.


Kiinan elvytyspaketti

Kiinan keskuspankki julkisti tiistaina massiivisen elvytyspaketin, pyrkien nostamaan maan talouden ulos deflaatiokierteestä ja takaisin kohti hallituksen asettamaa kasvutavoitetta. Monien asiantuntijoiden mielestä rahapoliittinen elvytys, mikä on suurin sitten pandemian, ei kuitenkaan riitä yksinään, vaan tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan myös finanssipoliittista tukea Kiinan hallitukselta. Elvytystoimia vauhdittivat Kiinassa julkaistut elokuun talousluvut, jotka olivat odotettua heikompia. Kiinassa suurin osa kotitalouksien omaisuudesta on kiinteistövarallisuudessa, ja asuntojen hintojen pitkään jatkunut lasku on verottanut kulutusta, minkä seurauksena vähittäismyynnin luvut ovat pysyneet heikkoina. 


Kiinan keskuspankin elvytystoimet kohdistuivat ensisijaisesti pankkisektoriin ja asuntovelallisiin. Pankkien reservivaatimusten korkoa aiotaan laskea lähitulevaisuudessa 50 peruspisteellä, minkä arvellaan vapauttavan noin biljoona juania (142 miljardia dollaria) uutta lainanantoa varten ja piristävän siten lainamarkkinaa. Varantovaatimuksia voidaan Kiinan keskuspankin pääjohtaja Pan Gongshengin mukaan laskea vielä myöhemmin 25-50 peruspisteellä markkinoiden likviditeettitilanteen niin vaatiessa. Keskuspankki aikoo myös laskea seitsemän päivän käänteisrepo-koron 1,5 %:iin, mikä tarkoittaa 20 peruspisteen laskua ja pitäisi parantaa markkinoiden likviditeettiä. Keskipitkän aikavälin korko laskettiin keskiviikkona 2,0 %:iin aikaisemmasta 2,3 %:sta. Asuntovelallisten tilannetta aiotaan helpottaa laskemalla keskimääräisiä asuntolainakorkoja 50 perustepisteellä, ja minimikäsirahan suuruus toisen asunnon ostajille laskee 25 %:sta 15 %:iin. 

Kiinan keskuspankki esitteli myös kaksi uutta työkalua pääomamarkkinoiden tukemiseksi. 

Swap-rahasto antaa pankkien ulkopuolisille rahoituslaitoksille mahdollisuuden käyttää 500 miljardin yuanin (71 miljardia Yhdysvaltain dollaria) rahoitusta osakkeiden ostamiseen – Gongsheng mainitsi myös mahdollisuuden toiseen ja kolmanteen erään, mikäli ohjelma osoittautuu toimivaksi. Lisäksi keskuspankki perusti 300 miljardin yuanin (43 miljardia dollaria) erityislainaohjelman, mikä mahdollistaa kaupallisten pankkien edulliset lainat keskuspankilta. Toimien tarkoitus on parantaa likviditeettiä ja vakauttaa Kiinan osakemarkkinat osana laajempaa taloudellista elvytystä. Yhdysvaltojen Fedin viime viikon aggressiivinen ohjauskoron lasku antoi muille keskuspankeille mahdollisuuden kevyemmän rahapolitiikan harjoittamiseen, ilman pelkoa valuutan heikentymisestä, ja uskomme tämän trendin jatkuvan. 

Kiinan osakemarkkinoilla tiistaina julkaistu viesti näkyi suurimpana päivänsisäisenä ostopaineena kolmeen ja puoleen vuoteen. Samalla CSI 300 -indeksi lähti voimakkaaseen nousuun, pyyhkäisten kuluneen viikon aikana noin kahden kuukauden edestä laskupäiviä. CSI 300 -indeksi seuraa Shanghai Stock Exchange ja Shenzhen Stock Exchange -pörssien 300 suurinta A-osaketta. Vuoden 2021 huipuista indeksi on vielä noin 40 % alhaalla, mutta seuraamme mielenkiinnolla onnistuuko se murtamaan lähes neljä vuotta kestäneen laskutrendin ja kääntämään negatiivisen markkinarakenteen positiiviseksi (Kuvio 3). 

Kuvio 3. CSI 300 -indeksin päiväkohtainen kehitys. Lähde: TradingView

Uusimman tiedon mukaan Kiinassa aloitetaan myös toivottu finanssipoliittinen elvytys (Kuvio 4). Kiina aikoo laskea liikkeeseen 284 miljardia dollaria valtionvelkaa. Elvytyspaketti jaetaan tasan kulutuksen elvyttämiseksi sekä paikallisten hallitusten velkaongelmien ratkaisemiseksi. Paketti sisältää myös 800 juanin kuukausittaisen lapsilisän useamman lapsen kotitalouksille. 

Kuvio 4. Kiinan finanssipoliittisen elvytyksen aloitus. Lähde: X

Sam Callahanin tutkimusraportin mukaan bitcoinin korrelaatio globaalin likviditeetin kanssa on korkeampi kuin muiden tarkastelun kohteena olevien omaisuusluokkien, mikä tekee siitä vahvan mittarin vallitseville likviditeettiolosuhteille: bitcoin heijastaa globaalin rahan luomisen nopeutta ja dollarin suhteellista vahvuutta (Kuvio 5). Tutkimusraportissa todetaan, että bitcoin ei ole immuuni lyhyen aikavälin markkinashokeille, ja korrelaatio globaalin likviditeetin kanssa heikkenee lyhyellä aikavälillä. Raportissa myös painotetaan keskuspankkien roolia finanssikriisin jälkeisenä aikana ja sitä, kuinka likviditeetistä on tullut keskeinen tekijä omaisuusluokkien hintojen ohjauksessa. 

“When Bitcoin’s sirens ring, investors would be wise to listen so that they can manage risk and position themselves appropriately to capitalize on future opportunities in the market.”

Tutkimus oli Lyn Aldenin tukema ja siihen voi paneutua tarkemmin täällä

Kuvio 5. Eri omaisuusluokkien välinen korrelaatio globaalin likviditeetin kanssa. Lähde: Lyn Alden

Vaikka Yhdysvaltojen presidentinvaalit luovat epävarmuutta riskimarkkinoille vielä reilun kuukauden ajaksi, likviditeettiolosuhteissa on nähty parannus aikaisempaan verrattuna, mikä tukee näkemystämme kryptomarkkinoiden postiivisesta kehityksestä vuoden loppua kohden. Osakemarkkinoilla on historiallisesti koettu hermoilua presidentinvaalien lähestyessä, mutta vaalien jälkeinen aika on ollut S&P 500 -indeksissä vuosien 1976–2023 välillä keskimäärin positiivinen. Tämä voi vaikuttaa lyhyellä aikavälillä kryptomarkkinoiden kehitykseen, mutta oletuksemme uusista bitcoin-huipuista tämän vuoden aikana ei ole muuttunut. 

Lyhyellä aikavälillä bitcoinin hinta on pysynyt puristuksissa elokuun ja heinäkuun avauskurssien välissä, ja tällä hetkellä pidämme todennäköisenä, että likviditeettiä haetaan elokuun avauskurssin ja edellisen swing highn yläpuolelta (Kuvio 6). Se, hyväksytäänkö hinta elokuun avauskurssin yläpuolelle vai onko kyseessä pitkien positioiden harhautus, vaikuttaa huomattavasti lyhyen aikavälin näkemykseemme. Jos bitcoin on aloittanut jo seuraavan impulsiivisen liikkeensä uusiin huippuihin, ostopaikat loistavat todennäköisesti poissaolollaan samalla kun kiireellisyyden tunne valtaa markkinat. Jos taas hintaa ei hyväksytä elokuun avauskurssin yläpuolelle, saattaa sivuttainen konsolidointi jatkua aina Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin asti. Tarkempia ajatuksia bitcoinista ja kryptomarkkinoista jälleen perjantain videokatsauksessa. 

Kuvio 6. Bitcoinin päiväkohtainen kehitys. Lähde: TradingView

Tutustu alaa puhuttaneisiin aiheisiin kattavammin

Aloita sijoittaminen jo tänään
Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple

Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!


Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia, eikä niitä voida pitää Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Jaa artikkeli:

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
vanhin
uusin eniten äänestetty
Inline Feedbacks
View all comments

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp