Uptober on täällä

Uptober nosti kryptomarkkinat uuteen nousuun

••••••••••

Kryptomarkkina on jälleen kääntynyt vahvaan nousuun erityisesti bitcoinin johdolla. Bitcoin kävi keskiviikkona 68000 dollarin tuntumassa, mikä oli korkein noteeraus sitten heinäkuun lopun. Markkinan piristymistä lienevät edesauttaneet uutiset Kiinan elvytyspaketista sekä Yhdysvaltain presidentinvaalien näkymien selkeytymisestä – Trumpin voitto näyttää nyt vedonlyöntitoimistojen kerroinasetteluissa todennäköisemmältä.

Nykyisin varsin kattavasta valikoimastamme löytyy jälleen kuluneella viikolla todella hyvin menestyneitä kryptovaluuttoja. Tekoälyavusteisesti tuotettua lohkoketjuanalytiikkaa tarjoavan Arkhamin token ARKM on viikon ykkönen peräti 35,3 prosentin nousullaan. Tokenin nousua vauhditti viime viikon perjantaina julkaistu suunnitelma uuden johdannaiskauppapaikan perustamisesta. Arkhamin taustalta löytyy varsin nimekkäitä sijoittajia, kuten Yhdysvaltain suurin kryptovaluuttayhtiö Coinbase sekä OpenAI:n toimitusjohtaja Sam Altman.


Coinmotionin valikoiman kryptovaluuttojen kehitys

Coinmotionin valikoiman kryptovaluuttojen kehitys

Kuvio 1. Coinmotionin kryptovaluuttojen Top-10 arvonkehitys viimeisen viikon aikana per 18.10. kello 14.57. Lähde: Coingecko

Aloita sijoittaminen jo tänään
Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple

Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!


BlackRock julkaisi kattavan bitcoinin performanssia käsittelevän tutkimusraportin

Maailman suurimman varainhoitoyhtiön BlackRockin (hallittavat varat yhteensä 10,5 bilj. USD) hiljattain julkaisemasta bitcoinia käsitelleestä tutkimusraportista voi tehdä muutamia mielenkiintoisia havaintoja.

1. Bitcoin on voittanut kaikki suurimmat omaisuusluokat seitsemänä vuotena viimeisen kymmenen vuoden aikana. Bitcoinin tuottokehitystä voi kuvata ylös, ylös, ylös, alas -syklinä, ts. yllä olevat kolme vihreää ja yksi punainen pallukka (itse hahmotan tämän yhdistelmänä puoliintumisia, ihmisten laumapsykologiaa ja makroa, erityisesti likviditeettiä). Aiemmat tuotot eivät ole tae tulevasta, mutta näitä lukuja on vaikea ohittaa olankohautuksella. Tai tietysti voi ohittaa ja helposti, koska 99 % ihmisistä ei ymmärrä bitcoinia ja sen arvolupausta.

2. Bitcoinin korrelaatio osakkeiden ja joukkovelkakirjojen suhteen on pitkällä aikavälillä matala, mukaanlukien kulta. Markkinat eivät tietenkään tarkastele omaisuusluokkia ja niiden sisäisiä mahdollisia dynaamikkoja yhdenmukaisesti, jonka vuoksi esimerkiksi paniikkitilanteessa omaisuusluokkien korrelaatiot lähestyvät yhdessä ykköstä. Älä anna tämän hämätä. Toisaalta hyvät tuotot eivät tule “ilmaiseksi”, vaan vastapainona on syytä tottua ja varautua voimakkaaseen heiluntaan.

3. Bitcoinista on monta tarinaa. Yksi tunnetuimmista on suoja sille, suoja tälle. Itse en hahmota bitcoinia varsinaisesti perinteisenä hedge-ratkaisuna, vaan näen sen roolin ratkaisuna. BlackRock näkee, että bitcoin voi olla keino suojautua fiskaalisia, monetaarisia ja geopoliittisia riskejä vastaan. Epävarmuus ei ole 0 tai 1, vaan kun epävarmuus tulevasta kasvaa, bitcoin näyttää pärjäävän mainiosti.

4. Viimeinen kuvaaja on mainio. Punainen viiva on Yhdysvaltain julkinen yli-/alijäämä %:na bruttokansantuotteeta ja keltainen alue on Yhdysvaltain kokonaisvelka. Ajatus on, että velan kasvu johtaa inflaatioon ja tämän myötä rahan ostovoiman jatkuvaan happamoitumiseen. Bitcoin on tässä ympäristössä eli jatkuvan fiskaalisen “piiloelvytyksen” (ja toisinaan hyvin näkyvän) erityisen mielenkiintoinen

Mitä näiden perusteella voi siis ajatella?

Keskeisin miete lienee se, että jo hyvin pienelläkin bitcoinallokaatiolla on merkitystä salkun riskikorjattujen tuottojen ja muiden keskeisten salkkumetriikoiden näkökulmasta.

Kuvio 2. Bitcoinin pitkän aikavälin tuotto.

Kuvio 3. Bitcoinin ja kullan korrelaatio S&P 500 indeksiin

Kuvio 4. Yhdysvaltain valtionvelan ja budjetin kehitys

Kuvio 5. S&P 500 indeksin, kullan ja bitcoinin kehitys geopoliittisten kriisien yhteydessä


Spot BTC ETF:ien massiivinen alkuviikko

Yhdysvaltojen spot bitcoin ETF:ien rahavirrat ovat nostaneet päätään kuluneella viikolla. Pelkästään maanantain, tiistain ja keskiviikon nettorahavirrat ovat melkein +1,4 miljardia dollaria. Keskiviikon rahavirtojen jälkeen tuotteiden kumulatiiviset rahavirrat ylittivät 20,2 miljardia dollaria, joka on uusi ATH-lukema (Kuvio 7). Bitcoinin viimeaikainen vahva performanssi on osaltaan tukenut tuotteiden kysyntää – jatkuuko tilanne vahvana?

Kuvio 6. Spot BTC ETF:ien rahavirrat. Lähde: Farside Investors

Kuvio 7. Spot BTC ETF:ien rahavirrat kumulatiivisesti. Lähde: Farside Investors


Trumpin WLFI-tokenin myynti takkuaa

Tiistaina käynnistyi Trumpin tiimin lanseeraman ja laajasti kritisoidun World Liberty Financial (WLFI) -DeFi-protokollan tokenien ennakkomyynti. Ennakkomyynnin tavoitteena oli kerätä 300 miljoonaa dollaria, joka asettaisi WLFI-tokenin kokonaisvaluaation noin 1,5 miljardiin dollariin. Yhdysvalloissa ennakkomyynti rajattiin vain ns. hyväksytyille sijoittajille (engl. accredited investors) ja myyntiin allokoitiin 20 miljardia WLFI-tokenia, jolloin kokonaisvaluaation mukaisesti tokenin hinta asettuisi noin 0,015 dollariin. (1)

Myynti ei kuitenkaan ole lähtenyt lentoon, sillä torstaihin mennessä julkisen ennakkomyynnin kautta oli myyty vain noin 847 miljoonaa tokenia, eli arviolta noin 12,7 miljoonan dollarin edestä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ennakkomyynnin tavoitteesta ($300 milj.) on täytetetty vaivaiset 4,2 %. (2

Trump tulee nettoamaan protokollan nettotuloista 75 % (sis. myös tokenin ennakkomyynti). Ennakkomyynnin tuloista kuitenkin ensimmäiset 30 miljoonaa dollaria varataan protokollan kuluja varten, joten tätä vauhtia ennakkomyynnistä ei ole tulossa kovinkaan suuri rahasampo Trumpille. (3

Myyntimenestystä on todennäköisesti rajoittanut Yhdysvalloissa voimassa oleva sijoittajarajoitus, joka on mahdollisesti pienentänyt potentiaalisten sijoittajien ja kerättävän pääoman määrää. Tämän lisäksi protokolla on saanut runsaasti kritiikkiä kryptotoimialan sisällä, joka on osaltaan varmasti myös heikentänyt ammattimaisten ja institutionaalisten sijoittajien kiinnostusta kys. projektiin. 


Bitcoin karkaamassa uusiin huippuihin?

Kulunut viikko on ollut makrotalouden saralla verrattain hiljainen. Huomio keskittyy viikon osalta pääosin torstaina julkaistaviin Yhdysvaltojen vähittäismyyntilukuihin sekä Euroopan keskuspankin (EKP) korkopäätökseen. Uusimmat vähittäismyyntiä kuvaavat luvut julkaistaan torstaina kello 15:30 Suomen aikaa ja ne antavat viitteitä kuluttajien käyttäytymisestä sekä laajemmin koko talouden tilasta. Kuluttajien luottamus ja ostovoima ovat keskeisiä talouskasvun mittareita, joten luvuilla voi olla vaikutuksia lyhyen aikavälin markkinasentimenttiin. 

Päivän toinen merkittävä tapahtuma on EKP:n korkopäätös. Markkinoilla odotetaan laajasti, että keskuspankki laskee ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksiköllä, mikä laskisi talletuskoron 3,25 prosenttiin. Inflaatio Euroopassa laski syyskuussa 1,8 prosenttiin, mikä on alhaisin taso yli kolmeen vuoteen ja samalla alle EKP:n kahden prosentin tavoitteen. Työttömyys Euroopassa on historiallisen alhaalla. Kansainvälisessä vertailussa Euroopan työttömyys on edelleen kuitenkin suhteellisen korkealla tasolla. Ohjauskorkojen pitäminen ennallaan olisi todennäköisesti shokki markkinoille ja voisi käynnistää spekulaatiot siitä, aikooko Yhdysvaltain keskuspankki Fed tehdä samankaltaisen ratkaisun marraskuussa.

Samalla kun keskuspankit keventävät rahapolitiikkaansa alhaisen työttömyyden vallitessa, bitcoin on alkanut osoittaa merkkejä mahdollisesta seuraavasta liikkeestään korkeammalle. Viime viikolla bitcoin testasi syyskuun avauskurssia tukitasonaan ja ponnisti siitä impulsiivisesti usean kriittisen vastustason yläpuolelle (Kuvio 8).Taakse jäivät muun muassa yli puoli vuotta kestänyt laskeva kaupankäyntikanava – kanavan voi piirtää monella tavalla, me käytämme piirtämisessä kolmea ensimmäistä kiintopistettä – sekä paikallinen kaupankäyntialue. 

Näkemyksemme mukaan kriittisin vastustaso, 70 070 dollaria, on kuitenkin vielä saavuttamatta. Tämän tason ylitys olisi merkittävä, sillä se rikkoisi vallitsevan markkinarakenteen ja päättäisi toistaiseksi jatkuneen matalampien huippujen ja pohjien kierteen. Kyseisen tason yläpuolella on myös huomattava määrä koskematonta likviditeettiä,  jonka laukaisu voisi auttaa nousussa kohti uusia huippuja. Lyhyen aikavälin positiivisen näkymän säilyttämiseksi on tärkeää, ettei kurssia hyväksytä takaisin lokakuun avauskurssin alapuolelle tai paikallisen kaupankäyntialueen sisäpuolelle. Ihanteellisessa tilanteessa bitcoin konsolidoituu edellä mainittujen tasojen yläpuolella, parhaassa tapauksessa jopa laskevan kaupankäyntikanavan yläpuolella, ennen seuraavaa askeltaan korkeammalle.

Kuvio 8. Bitcoinin 12h hintakehitys. Lähde: TradingView

Odotamme bitcoinin markkinadominanssin saavuttavan huippunsa seuraavan impulsiivisen hintaliikkeen aikana. Mikäli bitcoinin hinta hyväkstytään uusiin huippuihin, ennakoimme huomion siirtyvän melko nopeasti alternatiivisiin kryptovaroihin. Sekä bitcoin dominanssi että ETH/BTC -kurssi lähestyvät pitkän aikavälin vastus/tukitasoja, mikä kertoo mahdollisesta markkinadynamiikan muutoksesta (Kuvio 9). Huomiota kannattaa kiinnittää myös tetherin markkinadominanssiin. Mikäli tether dominanssi murtautuu laskevan kaupankäyntikanavan yläpuolelle, indikoisi se todennäköisesti suotuisampaa markkinaympäristöä kryptovaroille yleisesti (huom. tether dominanssia kuvaava käyrä on käänteinen – nouseva kuvaaja tarkoittaa siis Tetherin dominanssin laskua). Tether dominanssin lasku viittaisi siihen, että sijoittajat siirtävät varoja vakaavaluutoista muihin kryptovaroihin, mikä tyypillisesti indikoi positiivista markkinasentimenttiä.

Kuvio 9. Tehther dominanssin (käänteinen), bitcoin dominanssin ja ETH/BTC-kurssin viikkokohtaiset kehitykset. Lähde: TradingView

Tutustu alaa puhuttaneisiin aiheisiin kattavammin

Aloita sijoittaminen jo tänään
Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple

Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!


Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia, eikä niitä voida pitää Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Jaa artikkeli:

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
vanhin
uusin eniten äänestetty
Inline Feedbacks
View all comments

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp