Viikon 15 TA perehtyy epävarmaan markkinaympäristöön, toimitusketjuihin ja kasvavaan inflaatioon. Lisäksi tulkitsemme Bitcoinin suuntaa teknisten ja fundamentaalisten metriikoiden avulla.
Makroympäristö näyttää epävarmalta
Laajempi makromarkkina ehti nauttia yli kymmenvuotisesta härkäsyklistä vuodesta 2010 vuoteen 2021, mutta sen päättymisen merkit ovat nyt vahvasti ilmassa. Markkinat joutuvat kohtaamaan uuden epävarmuuden aallon, joka saa voimansa geopolitiikkaan, inflaatioon ja pandemiaan liittyvistä faktoreista. Vuosien 2010 ja 2021 välisen syklin erityispiirteenä oli matala inflaatio ja siinä ympäristössä lähes kaikki omaisuusluokat tarjosivat vähintään kohtuullista tuottoa.
Tämänhetkinen inflaatio pyörii 10 prosentin pinnassa per annum ja sen vaikutukset näkyvät erityisen vahvasti raaka-aineissa kuten vilja ja polttoaineet. Andreas Steno Larsen julkaisi hiljattain artikkelin, joka käsittelee YK:n ruokaindeksin historiallista kohoamista tasolta 90 tasolle 160. Pelkästään elintarvikkeiden eskaloituvalla hinnalla on huomattavat kerrannaisvaikutukset, jotka ulottuvat geo- ja turvallisuuspolitiikkaan asti.
COVID-pandemiaan liittyvät toimitusketjuvaikeudet kiihdyttävät myös inflaatiota ja viimeisin data näyttää miten lastin purkuprosessia odottavien laivojen määrä on noussut yli 300% helmikuusta. Shanghai on valtava jakelukeskus globaaleille hyödykkeille ja toimitusketjuvaikeudet luovat aaltoefektin, joka nostaa erityisesti loppukäyttäjän hintoja.
Bitcoin korreloi S&P 500 -indeksin kanssa
Bitcoin on jatkanut heikentymistään jo toista viikkoa ja johtava kryptovaluutta on pudonnut -7,8% viimeisten seitsemän päivän aikana. Johtava hajautetun rahoituksen alusta Ethereum on pudonnut 9,3% viime viikosta. Moni perinteinen altcoin kuten XRP ja Litecoin etenevät lähes sivusuuntaan, kun taas DeFi-taustaiset tokenit ovat pudonneet enemmän.
7 päivän hintakehitys
Bitcoin (BTC): -7,8%
Ethereum (ETH): -9,3%
Litecoin (LTC): -3,9%
Aave (AAVE): -9,3%
Chainlink (LINK): -13,6%
Uniswap (UNI): -9,7%
Stellar (XLM): -5,4%
XRP: -2,5%
– – – – – – – – – –
S&P 500 -indeksi: -2,39%
Kulta: 2,07%
S&P 500 -indeksi on heikentynyt -2,39% viikossa, korreloiden bitcoinin kanssa. Bitcoinin ja S&P 500 -indeksin 90 päivän Pearson-korrelaatio on noussut lähelle arvoa 0,5, joka on yksi korkeimmista positiivisista korrelaatioluvuista Bitcoinin historiassa. Käytännössä tämä tarkoittaa Bitcoinin seuraavan vahvasti osakemarkkinaa ja siksi Bitcoin on myös alttiimpi makromarkkinan heilahteluille.
Kulta on vahvistunut viikossa 2,07% ja puolustaa sijoitusnarratiiviaan turvasatamana. Bitcoinin ja kullan 90 päivän Pearson-korrelaatio on negatiivinen -0,05.
Lähde: Coin Metrics
Bitcoin ottaa tukea 600 päivän liukuvasta keskiarvosta
Vaikka bitcoinin spot-hinta on heikentynyt huhtikuussa se pysyttelee edelleen maltillisesti nousevassa kanavassa, jota rajaavat 600 päivän liukuva keskiarvo (600DMA) (sininen) ja 200 päivän liukuva keskiarvo (200DMA) (punainen). Nykyisessä asetelmassa 600DMA toimii tukitasona ja 200DMA resistanssitasona. Spot-hinta pyrki nousemaan kohti 200DMA-tasoa maaliskuun lopussa, mutta yritys estettiin. Vaikka 600DMA:sta on muodostunut de facto -tukitaso, jokainen spot-hinnan osuma liukuvaan keskiarvoon heikentää sitä pitkällä aikavälillä.
Pidemmällä aikahorisontilla 50 päivän liukuva keskiarvo (50DMA) (oranssi) ja 200 päivän liukuva keskiarvo (200DMA) (punainen) ovat peilanneet hyvin spot-hinnan kehityskulkua. BTCUSD osui $29K-tasoon (violetti) kesän 2021 käännepisteessä. Kyseisellä $29K-tasolla tapahtui myös Short Squeeze -asetelma, jossa spot-hinnan laskuun uskoneet treidaajat pelattiin ulos markkinasta. Mikäli spot-hinta jatkaa putoamista edelleen on $29K kevään viimeinen puolustuslinja.
50DMA ja 200DMA ovat muodostaneet Golden Cross ja Death Cross -asetelmia kolmeen kertaan vuoden 2021 alun jälkeen: Death Cross kesäkuussa 2021, Golden Cross syyskuussa 2021 ja Death Cross jälleen tammikuussa 2022. Hieman intuition vastaisesti 50DMA on jälleen lähestymässä 200DMA:ta alapuolelta ja tämä konvergenssi saattaa jopa muodostaa uuden Golden Cross -asetelman.
↑ Golden Cross: 50DMA siirtyy 200DMA:n yläpuolelle
↓ Death Cross: 50DMA siirtyy 200DMA:n alapuolelle
Lähde: Coinmotion Research
Heikkojen FIAT-valuuttojen loppupeli?
Bitcoin on menestynyt historiallisesti kausina, jolloin US-dollari on ollut heikko. Vastaavasti taas vahva dollari on yleensä tarkoittanut karhumarkkinaa bitcoinille. Dollarin vahvuutta kansainväliseen valuuttakoriin vertaava DXY-indeksi on noussut huomattavan korkealle ja prosentuaalisesti DXY on 4,93 prosentin nousukulmassa vuoden alusta sekä 10,58% viime vuodesta. Nykyinen asetelma on negatiivinen bitcoinille, mutta DXY-trendin käänne ei ole poissuljettu.
Kehittyvien markkinoiden (EM) valuuttojen loppupelistä on puhuttu pitkään ja skenaario näyttäisi olevan nyt realisoitumassa. Referenssinä EM-valuuttojen ahdingosta toimii Sri Lankan rupia (LKR), joka on heikentynyt -38% US-dollaria vastaan tammikuusta alkaen. LKR on tällä hetkellä nopeiten heikentyvä valuutta globaalisti ja Sri Lankan valtion arvioidaan olevan lähellä maksukyvyttömyyttä.
Viikon indikaattori: UTXO-data tarjoaa akkumulaatiota ja hopiumia
Bitcoin on läpinäkyvä järjestelmä ja tämä sisäänrakennettu läpinäkyvyys mahdollistaa Bitcoinin syvällisen tutkimisen UTXO-analyysin avulla. UTXO:n ikäjakauma, jota kutsutaan myös HODL-aalloiksi, antaa makrotason näkökulman koko Bitcoin-verkon toimintaan.
Vaikka markkinasentimentti näyttää suhteellisen heikolta, UTXO-data tarjoaa toiveikkaita näkymiä. 3M-6M -aalto (violetti) on jälleen nousussa alkuvuoden pudotuksen jälkeen ja tämä aalto kertoo akkumulaatiosta lyhyen ja keskipitkän välin sijoittajien keskuudessa. 3Y-5Y -aalto (vihreä) on myös nousukulmassa ja kuvaa institutionaalisen segmentin ostohaluja.
Mitä seuraamme tällä hetkellä?
Michael Saylorin ja Lex Fridmanin lähes neljän tunnin keskustelu Bitcoinista, inflaatiosta ja rahan tulevaisuudesta.
Kiinan toimitusketjut ja kasvava inflaatio.
Web3-slangia on toisinaan vaikea ymmärtää. Tämä ketju avaa tärkeimpiä krypto- ja Web3-käsitteitä.