Tekninen analyysi (viikko 17/2022): Onko Bitcoin siirtynyt uuteen markkinasykliin?

••••••••••

Viikon 17 TA perehtyy markkinan volatiliteettiin sekä viimeisimpiin teknisiin ja fundamentaalisiin indikaattoreihin. Lisäksi tutkimme Coinmotion Researchin luomaa uutta markkinasyklimallia.

Markkinaympäristö on jatkunut haastavana ja korkean betan omaisuusluokan lailla käyttäytyvä bitcoin jatkaa tiukassa korrelaatiossa teknologiaosakkeiden kanssa. Bitcoin on ollut historiallisen vahvassa korrelaatiossa osakemarkkinan kanssa tänä vuonna, mutta loppukevään kehityssuunta näyttää onko kyseessä lyhytaikainen anomalia. Laskutrendi on jo johtanut spekulatiivisten sijoittajien kapitulaatioon ja tämä saattaa heikentää korrelaatiota osakemarkkinaan.

Bitcoin ja digitaaliset omaisuusluokat jatkoivat laskutrendiään viikolla 17, kun johtava kryptovaluutta heikkeni -1,1 prosenttia. Samaan aikaan johtava hajautetun rahoituksen alusta Ethereum tippui -2,2% ja sen 30 päivän korrelaatiokerroin Bitcoiniin pysyi korkealla luvussa 0,92. Pääsäännön mukaisesti pienet small cap -tokenit heikkenivät isoja enemmän, johtaen Uniswapin melkein -20 prosentin laskukulmaan.

Korrelaatioilla on taipumus nousta kohti yhtä (1) markkinaromahduksissa omaisuusluokasta riippumatta. Ethereumin ja Bitcoinin huomattavan korrelaation lisäksi Aaveen ja Bitcoinin 30 päivän korrelaatio siirtyi tasolta 0,55 tasolle 0,7. Korrelaatiot tekevät hajautuksesta haastavaa tässä markkinaympäristössä, kun taas härkäsyklien aikana DeFi-tokeneiden divergenssi Bitcoiniin on ollut valtava.

7 päivän hintakehitys

Bitcoin (BTC): -1,1%

Ethereum (ETH): -2,2%

Litecoin (LTC): -3,7%

Aave (AAVE): -12,2%

Chainlink (LINK): -14,9%

Uniswap (UNI): -19,6%

Stellar (XLM): -7,3%

XRP: -10,3%

– – – – – – – – – –

S&P 500 -indeksi: -3,27%

Kulta: -1,81%

– – – – – – – – – –

Bitcoinin epälikvidi tarjonta: 78%

Bitcoin RSI: 39

Lähde: cryptowat.ch

Elon Muskin Twitter-hankinta generoi spekulaatioaallon

Yhdysvaltalainen liikemies ja miljardööri Elon Musk kohahdutti markkinoita jälleen maanantaina 25.4, kun hän ilmoitti ostavansa sosiaalisen median alustan Twitterin $44 miljardilla. Twitter-kauppa on olennainen kryptovaluuttojen näkökulmasta, koska yhtiö on integroinut Bitcoin-maksuominaisuuksia alustalleen jo aiemmin. Syyskuussa 2021 Twitter mahdollisti bitcoin-lahjoitukset käyttäjätileille.

Twitter-kauppa sai sijoittajat spekuloimaan kryptovaluutoilla ja Muskin suosikki Dogecoin (DOGE) kiipesi maanantaina 33% nousukulmaan 0,12 dollarista tasolle 0,16.

Elon Musk on aiemmin vihjannut nostavansa Dogecoinin asemaa kryptovaluuttamarkkinassa, mutta Teslan viimevuotinen bitcoin-allokaatio (43K yksikköä) keskittyi vain yhteen kryptovaluuttaan. Musk on myös meemikulttuurin tunnettu fani, joten toisinaan on vaikea sanoa missä kysymyksissä hän on tosissaan. Markkina spekuloinee Twitter-kaupan mahdollisia kerrannaisvaikutuksia vielä pitkään.

Dogecoin ei tällä hetkellä ole listattu Coinmotionin alustalle, mutta sen osto onnistuu Coinmotion Wealth -tiimimme kautta.

Bitcoin mursi 600 päivän liukuvan keskiarvon

Spot-hinnan lasku johti bitcoinin 600 päivän liukuvan keskiarvon (600DMA) (sininen) murtumiseen viikolla 17. 600DMA muodostui keväällä bitcoin-markkinan tukitasoksi ja se kannatteli hintaa kolmen kuukauden ajan. Spot-hinta on kuitenkin päättäväisesti testannut 600DMA:ta ja lopulta myyntipaine sai sen murtumaan.

200 päivän liukuva keskiarvo (200DMA) (oranssi) taas lähestyy 600DMA:ta ylhäältä, johtaen mahdolliseen “Death Cross” -asetelmaan. 200DMA:n ja 600DMA:n risteys olisi huomattavan karhumainen signaali markkinalle.

Bitcoin-sijoittajat seuraavat tarkkaan viikon 18 tulevaa FOMC-tapaamista, jossa Fed-keskuspankki linjaa tulevaa rahapolitiikkaa. Fedin ennustetaan nostavan korkoa 50 peruspistettä, eli 0,5 prosenttia.

Lähde: Coinmotion Research

Onko Bitcoin jo seuraavassa markkinasyklissä?

Tummien pilvien kerääntyessä markkinan ylle on hyvä muistaa laajempi perspektiivi ja “Zoom Out” -asenne. Edellisen viikon TA arvioi valaiden, eli ≥ 1000 bitcoinin sijoittajien, kasvattavan omistuksiaan haastavasta markkinaympäristöstä huolimatta. Itse asiassa valaat käyttävät kontrastrategioita, joissa he hyödyntävät spot-hinnan suhteellista heikkoutta. Perinteisten bull- ja bear-syklien sijaan käyttämämme lohkopalkkiodata mahdollistaa markkinasyklien jaon akkumulaatio– ja distribuutiovaiheisiin.

Rakensimme lohkopalkkiodatasta mallin, joka jakaa bitcoin-markkinan seitsemään osaan vuodesta 2015 vuoteen 2022. Ensimmäinen segmentti on vuosien 2015-2016 akkumulaatiovaihe, jolloin bitcoinin hinta treidasi vielä kolmessa numerossa. Bitcoinin aloittaessa parabolisen hintakehityksen 2017 se muodosti samalla distribuutiovaiheen, jossa bitcoinin hinta heilahteli alle 1000 dollarista lopulliseen $19K-huippuhintaan. Vuoden 2017 parabolinen hintakehitys keräsi mukaan huomattavan määrän uusia sijoittajia, mutta trendin todelliset voittajat olivat aloittaneet ostot jo 2015-2016.

Vuoden 2017 distribuutiovaiheen jälkeen käynnistyi pitkä akkumulaatiovaihe vuodesta 2018 vuoteen 2020. Tämän vaiheen keskellä nähtiin kesän 2019 hintaralli ja lyhyt distribuutiosykli. Markkina alkoi todella kerätä momentumia kesällä 2020, jolloin Michael Saylor julkaisi kuuluisan Bitcoin-strategiansa. Saylorin ja MicroStrategyn toimet avasivat institutionaalisen rahan väylät, joita seurasi retail-sijoittajien tulva.

Seuraava distribuutiovaihe tapahtui viime vuoden Double Top -markkinassa, joka palkitsi jälleen aikaisin bitcoinia kerryttäneitä sijoittajia. Kuten mallimme näyttää, Bitcoin-markkina on jälleen akkumulaatiosyklissä ja se on omaisuuseränä suhteellisen halpa. Nykyisessä syklissä ostaneet sijoittajat palkitaan jälleen tulevissa nousutrendeissä.

Lähde: Coinmotion Research

Ovatko korjausliikkeet sittenkin hyödyllisiä markkinalle?

Digitaalisten valuuttojen voi sanoa olevan ainoa vapaa markkina ja se tekee markkinasta myös alttiin spekulaatiolle ja volatiliteetille. Vaikka korjausliikkeet ovat usein piinallisia sijoittajille, niiden voi katsoa olevan samalla hyödyllisiä markkinalle. Härkäsyklien aikana vapaa markkina kerää huomattavan määrän elinkyvyttömiä projekteja, joilla ei ole pitkän aikahorisontin insentiivejä tai kapasiteettia menestyä. Kryptomarkkinan tiukat korjausliikkeet siivoavat näitä heikompia projekteja pois, lopulta jalostaen itse markkinaa.

Bitcoinin CDD-indikaattori (Coin Days Destroyed) on peilaa hyvin markkinan korjausliikkeitä. Viime vuosien merkittävin kapitulaatiohetki oli vuoden 2018 lopussa, jolloin huomattava määrä pitkän aikavälin sijoittajia luopui coineistaan. Vuoden 2018 markkina oli brutaali treidaajille: Kun bitcoinin spot-hinta putosi ensin -70 prosenttia 2017 lopusta, 2018 lopussa se heikkeni vielä -50% markkinan näennäisen vakautumisen jälkeen. Bitcoin onnistui kuitenkin nousemaan tästäkin korjausliikkeestä ylös ja ylsi vuonna 2019 jopa 12 000 dollarin arvostustasoihin.

CDD kuvaa pitkän aikavälin sijoittajien (Long-Term Holders, LTH) käyttäytymistä ja sitä voi käyttää transaktiovolyymidatan korvikkeena. CDD kerää dataa jokaiselta päivältä, jolloin bitcoin-yksikköä ei ole käytetty ja nämä päivät kerryttävät ns. coin-päiviä. Kun yksiköitä taas käytetään nämä coin-päivät “tuhoutuvat”. CDD noudattaa seuraavaa logiikkaa:

↑ Korkea CDD: Vahvistuva myyntipaine pitkän aikavälin sijoittajilta, bearish.

↓ Matala CDD: Heikkenevä myyntipaine pitkän aikavälin sijoittajilta, bullish.

Lähde: Coin Metrics, Coinmotion Research

Mitä seuraamme juuri nyt?

Laaja katsaus makromarkkinaan, vieraana Andreas Steno Larsen, Alfonso Peccatiello ja Mike Green.

Käänteinen setelirahoitus (QT) kiihtyy ja sillä on suuret kerrannaisvaikutukset.

Heikkojen kansallisvaluuttojen loppupeli jatkuu kehittyvillä markkinoilla.

Jaa artikkeli:

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
vanhin
uusin eniten äänestetty
Inline Feedbacks
View all comments

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp