Viikon 18 TA perehtyy markkinan massiiviseen korjausliikkeeseen ja sen kerrannaisvaikutuksiin. Lisäksi käymme läpi laajan valikoiman teknisiä ja fundamentaalisia indikaattoreita.
Suuri resetointi
Digitaaliset omaisuusluokat jatkoivat heikkenemistään viikolla 18 ja bitcoin on nyt luonut järjestyksessä kuudennen punaisen viikkokynttilän. Kuuden punaisen viikkokynttilän sarja on hyvin harvinainen bitcoinin historiassa, sillä viimeeksi vastaava asetelma kohdattiin kahdeksan vuotta sitten. Nämä laskevat viikkokynttilät ovat luonnollisesti negatiivinen signaali markkinalle. Kryptovaluutat ovat edelleen tiukassa korrelaatiossa osakemarkkinan ja erityisesti teknologiaosakkeiden kanssa.
Johtava kryptovaluutta bitcoin on heikentynyt -18,3 prosenttia viikossa ja johtava hajautetun rahoituksen alusta Ethereum -18,7%. Litecoin on tippunut läheisessä korrelaatiossa kahden edellämainitun kanssa ja DeFi-token Aave on menettänyt arvostaan lähes -30%. Kryptovaluuttojen keskinäinen korrelaatio on vahva, vaihdellen yleisesti 0,8 ja 0,9 välillä.
7 päivän hintakehitys
Bitcoin (BTC): -18,3%
Ethereum (ETH): -18,7%
Litecoin (LTC): -17,7%
Aave (AAVE): -27,7%
Chainlink (LINK): 22,3%
Uniswap (UNI): -8,6%
Stellar (XLM): -16,1%
XRP: -15,5%
– – – – – – – – – –
S&P 500 -indeksi: -3,27%
Kulta: -2,05%
– – – – – – – – – –
Bitcoinin epälikvidi tarjonta: 77%
Bitcoin RSI: 32
Bitcoinin spot-hinta kohtaa useita haasteita, pörssireservit kasvussa(!)
Bitcoinin spot-hinta mursi 600 päivän liukuvan keskiarvonsa (600DMA) (keltainen) edellisellä viikolla ja on sen jälkeen jatkanut jyrkkää laskukulmaansa. Spot ehti koskettaa 600DMA:ta yhdeksän kertaa tammikuun pohjien jälkeen ja jokainen kosketus testasi tukitasoksi muodostunutta 600DMA:ta. Lopulta tukitaso murtui ja bitcoin on viime päivinä ollut vapaapudotuksessa.
Spot-hinta kohtaakin haasteita nyt useasta suunnasta, kurssiromahduksen murtumisen lisäksi 200 päivän liukuva keskiarvo (200DMA) (sininen) lähestyy 600DMA:ta ylhäältä päin. Nämä kaksi indikaattoria voivat pahimmillaan muodostaa “Death Cross” -asetelman, jossa 200DMA ja 600DMA risteävät. Tämä asetelma olisi hyvin negatiivinen signaali markkinalle ja johtaisi lisääntyvään myyntipaineeseen.
Kurssimyrskyn keskellä Bitcoinin (oranssi) ja Ethereumin (violetti) pörssireserveissä tapahtui dramaattinen käänne, kun ne kääntyivät kasvuun viime päivien aikana. Tämä käännepiste on hyvin poikkeuksellinen, sillä Bitcoinin ja Ethereumin pörssireservit ovat olleet sekulaarisessa laskutrendissa alkuvuodesta 2020 lähtien. Yleisen säännön mukaan nousevat pörssireservit ovat negatiivinen indikaattori markkinalle ja kertovat kasvavasta myyntipaineesta.
↑ Nousevat pörssireservit: Bearish, indikoivat myyntipainetta
↓ Laskevat pörssireservit: Bullish, indikoivat pitkän aikavälin säilytystä
TerraUSD (UST) ja Luna Foundation Guard (LFG) vaikeuksissa
Kaiken markkinaheilunnan keskellä TerraUSD (UST) on saanut valtavasti huomiota sijoittajien spekuloidessa sen USD-kiinnityksen kestävyyttä. Monet analyytikot ovat arvioineet, että TerraUSD ei kykene pitämään pariteettiaan dollarin kanssa ja jotkut ovat arvioineet koko rakenteen fragiiliksi.
Algoritmisten vakausvaluuttojen, kuten UST ja FRAX, toimintalogiikka nojaa vastasykliseen mekanismiin, joka vähentää ja lisää tarjontaa pitääkseen valuutan kiinnityksen dollarissa. Tämä algoritmin vastasyklinen toimintametodi ei siis vaadi reservejä taustalleen, vaan operoi itsenäisesti.
On mahdollista, että Luna Foundation Guardin tarve hankkia BTC-reservejä on ollut lähinnä markkinointitoimenpide, jolla vahvistetaan sijoittajien luottamusta UST-vakausvaluuttaan. Järjestely saattaa kuitenkin sisältää kyseenalaisia piirteitä, koska LFG käyttää BTC-yksiköiden hankintaan LUNA-tokeneita, jotka ovat peräisin ICO-rahoituskierroksesta. Nämä LUNA-tokenit edustavat huomattavaa osaa sen tarjonnasta ja reservien kasvattaminen heikentää samalla LUNA:n markkina-arvoa.
LFG:n pääasiallinen lompakko: bc1q9d4ywgfnd8h43da5tpcxcn6ajv590cg6d3tg6axemvljvt2k76zs50tv4q
LFG:n käyttölompakko Binancessa: bc1qgrt0twkr6z5ypr2f42vm82alk22m289ca260e4
UST putoaa Krakenissa tasolle 0,77 USD
Kuten markkinat spekuloivat, UST on todellakin murtamassa pariteettinsa USD:n kanssa ja heikkenee tällä hetkellä asteittain suhteessa dollariin. Hetki sitten nähtiin mahdollinen kauhuskenaario tulevasta, kun TerraUSD tippui Kraken-pörssissä tasolle 0,77 USD. UST pystyi hetkellisesti vahvistamaan kiinnitystään, mutta heikkeni jälleen uudestaan.
Terra aloitti yllättäen valtavan bitcoin-varannon siirron pois päälomakostaan, tukeakseen UST-vakausvaluuttaa. LFG:n pääasiallisessa lompakossa oli aiemmin yli 42 000 bitcoin-yksikköä, mutta nyt ne on siirretty pienempiin lompakoihin. Terra generoi tällä hetkellä huomattavaa myyntipainetta bitcoinille, koska sen pitää myydä BTC-yksiköitä UST:n tukiostoihin.
Korrelaatiot: S&P 500 -indeksi ja DXY
Bitcoin käyttäytyy tällä hetkellä korkean beta-kertoimen omaisuusluokan tavoin ja korreloi vahvasti S&P 500 -indeksin ja Nasdaq Compositen kanssa. Bitcoinille on tärkeää pyrkiä murtamaan tämä korrelaatio, koska korkean riskin teknologiaosakkeet upottavat bitcoinia samassa korrelaatiossa. Uskon henkilökohtaisesti, että decoupling-ilmiö on mahdollinen, mutta se vaatii spot-hinnan putoamista ja markkinan kohtuullista kapitulaatiota.
Samaan aikaan kun S&P 500 -indeksin ja Bitcoinin välinen 90 päivän Pearson-korrelaatio on noussut tasolle 0,63, Bitcoinin ja DXY:n välinen korrelaatio on negatiivinen -0,37. Dollari on vahvistunut huomattavasti muita kansallisvaluuttoja vastaan, mukaanlukien CNY ja EUR. Laskumarkkinan likviditeetti näyttää pakenevan siis dollariin.
Vuosien varrella on nähty lisääntyvä määrä narratiiveja USD-hegemonian päättymisestä ja CNY:n position vahvistumisesta. Tässä markkina-asetelmassa näkyvä CNY:n heikentyminen dollaria vastaan vie uskottavuuden monelta dollariskeptikolta ja vahvistaa USD:n positiota johtavana globaalina valuuttana.
Lähde: Coin Metrics, Coinmotion Research
Laajempi perspektiivi
Spot-hinnan sulamisesta huolimatta bitcoinin sijoitusteesit ovat edelleen vahvoja ja niitä voi tukea ottamalla laajemman perspektiivin markkinaan. Aiempien vuosien hintakehityksen kontekstissa nykyinen $30K-taso näyttää vähintään kohtuulliselta. Menneiden vuosien pohjahinnat olivat $28723 vuonna 2021, $5041 vuonna 2020 ja $3399 vuonna 2019.
Kryptovaluuttamarkkina on aina ollut huomattavan spekulatiivinen ja sillä on tendenssi houkutella puoleensa heikosti sitoutunutta rahaa erityisesti bull-syklien aikana. Tällaisessa markkinassa täytyy olla myös mekanismi spekulatiivisen rahan ja johdannaisten poistoon, jotta markkinan rakenne pysyy toimintakykyisenä. Kuten Mike Belshe toteaa, 6-12 kuukauden mittainen bear-sykli saattaisi hyvinkin olla terveellinen ekosysteemille.
Mitä seuraamme tällä hetkellä?
Mitkä maat ovat seuraavaksi omaksumassa bitcoinin lailliseksi maksuvälineeksi? Samson Mowin asiantuntijakommentit.
Analyytikko Lyn Alden on julkaissut toukokuun 2022 uutiskirjeensä.
Markkinoiden epävarmuus saattaa levitä myös muihin omaisuusluokkiin, kuten asuntomarkkinaan.