nft

Onko NFT-huuma tullut päätökseensä vai ovatko parhaat päivät vielä edessä?

••••••••••


NFT on digitaalista omaisuutta, joka voi edustaa taidetta, musiikkia, pelin sisäisiä esineitä, videoita ja tapahtumalippuja. Niiden suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Lue Bittirahan opas NFT-sijoittajalle.

Non-Fungible Tokenit, eli NFT:t, ovat valloittaneet nopeasti internetin. Joidenkin mielestä kyseessä on teknologia, joka tulee mullistamaan kokonaisia toimialoja. Toisten mielestä markkinoilla on NFT-kupla, joka odottaa puhkeamistaan.

NFT:t ovat nykyään kaikkialla, aina taiteesta musiikkiin ja koripallo-otteluiden kohokohdista muotiin. Jopa oluita myydään nykyään NFT:ina. Nykyinen NFT-buumi on saanut tulppaanimaniamaisia piirteitä, mutta taustalla oleva teknologia vaikuttaa olevan Internetin looginen seuraava askel. Käymme tässä artikkelissa läpi, mitä NFT:t ovat, miten ne toimivat ja miten niihin voi sijoittaa. Bittirahan kattava NFT-opas avaa sinulle ovet NFT-sijoittamisen maailmaan.


Mitä ovat NFT:t?


NFT tulee englannin kielen sanoista Non-Fungible Token. Termi ei vielä kerro hirveästi mitään, eikä suora suomenkielinen käännöskään, “ei-vaihtokelpoinen token”, avaa termiä sen enempää. 

Kuten Bitcoin ja muut kryptovaluutat, myös NFT:t toimivat lohkoketjussa, suurin osa niistä Ethereumin päällä. Jotkin uudet lohkoketjut ovat suunniteltu nimenomaan NFT:iden tukemiseen ja viime vuosina on syntynyt useita NFT-kaupankäyntiin tarkoitettuja kauppapaikkoja. 

NFT:llä ja kryptovaluutoilla on yksi merkittävä ero; siinä missä kryptovaluutat ovat keskenään vaihdettavia (fungible), NFT tarkoittaa uniikkia tokenia, jotka eivät ole keskenään vaihdettavissa (non-fungible). Mitä tämä sitten tarkoittaa? Olet luultavasti joskus treidannut jääkiekko- tai Pokemon-kortteja, tai ainakin kuullut niistä. Logiikka NFT:n takana on hyvin samankaltainen, kuin keräilykorteissa; jokainen kortti on uniikki. Jokaisella NFT:llä on oma token ID, joka on verrattavissa sarjanumeroon. 

Yksinkertaistettuna NFT:t ovat lohkoketjuun varastoitua digitaalista omaisuutta, jota ei voi korvata, ja jolla voi olla vain yksi omistaja kerrallaan. NFT voi sisältää dataa esimerkiksi omistajuudesta, omistushistoriasta ja hinnasta. NFT:tä ei voi vapaasti treidata, sillä jokaisella tokenilla on omistaja, joka päättää haluaako myydä vai pitää tokeninsa. Tämä ominaisuus tekee NFT:stä uniikin ja antaa sille harvinaisuuden tunteen.

Fiat-valuutat, osakkeet ja kryptovaluutat eivät ole uniikkeja, yksi euro, Bitcoin tai Nokian osake voidaan vaihtaa toiseen. Keräilykortit, taideteokset, biisit, talot ja NFT:t ovat puolestaan uniikkeja, eikä niitä voi keskenään vaihtaa.


Miten NFT:t toimivat?


NFT:t mahdollistavat ensimmäistä kertaa digitaalisen omistajuuden todentamisen. Olemmehan me aiemminkin voineet ostaa kuvia, musiikkia ja muita tiedostoja internetistä, mutta nyt NFT-teknologian ja lohkoketjujen avulla minkä tahansa digitaalisen resurssin omistajuus on todennettavissa. Ainakin teoriassa. NFT-teknologia ei ole aivan luodinkestävää, mutta siitä myöhemmin lisää.

NFT on todistus digitaalisen tuotteen omistajuudesta, jota on tarkoitus valmistaa rajoitettu määrä. NFT:t pohjautuvat kokonaan lohkoketjuteknologiaan ja suurimmaksi osaksi Ethereumin lohkoketjuun, mutta viime aikoina myös muut lohkoketjut, kuten Solana ja Polygon, ovat yleistyneet NFT:iden käytössä. NFT:t luodaan pääsääntöisesti Ethereumiin siksi, että sen lohkoketjuun pystytään varastoimaan dataa ja informaatiota yksittäisistä tokeneista. NFT:t toimivat älysopimusten (engl. smart contracts) avulla. 

NFT voi olla mikä tahansa digitaalinen resurssi. Vaikka NFT:itä on ollut olemassa useita vuosia, ne olivat käytännössä tuntemattomia kryptomaailman ulkopuolella maaliskuuhun 2021 asti. Tuolloin maailmankuulujen taiteilijoiden, kuten Banksyn ja Grimesin, teoksia myytiin NFT:nä sadoilla tuhansilla dollareilla. Artistinimi Beeplen NFT-teos myytiin Christie’s -huutokaupassa 69 miljoonalla dollarilla. Digitaalisen taiteen suosio lähti räjähdysmäiseen kasvuun ja NFT-buumi oli alkanut. Eikä buumi rajoitu ainoastaan taidemaailmaan – NFT:n suosio on kasvanut myös urheilupiireissä, musiikkiteollisuudessa, muotimaailmassa ja videopeleissä. 

Itse asiassa NFT:n käyttökohteiden lista kasvaa päivä päivältä ja NFT-talouden kasvupotentiaali laajenee sen mukana. 

Kaikki NFT:t eivät kuitenkaan ole samanlaisia. Kuten kryptovaluuttoja, myös NFT:itä on erilaisiin tarkoituksiin. Minkälaisia NFT:itä sitten on olemassa ja mitä käyttötarkoituksia niillä on? Miten sijoittajat tai NFT-taiteilijat voivat ansaita rahaa näiden digitaalisten ja uniikkien tokeneiden avulla? Katsotaan ensin yleisimpiä NFT-tyyppejä.

Lue lisää: Hajautettu rahoitus – Ethereum ja kilpailevat protokollat


Aloita sijoittaminen jo tänään
Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple

Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!

Minkälaisia eri NFT:itä on olemassa?


Keräiltävät NFT:t


Keräilyesineiden myyminen tuhansilla dollareilla ei ole mitään uutta. Harvinaisista keräilykorteista maksetaan maltaita ja sama koskee myös NFT:itä – niitä voi myydä ja säilyttää digitaalisina keräilyesinenä. 

NFT-markkinat ovat täynnä henkilöiden ja yritysten listaamia keräilykokoelmia ja -esineitä. Esimerkki NFT-keräilykokoelmasta on Cryptokitties, joista tuli suosittuja jo vuonna 2017. Cryptokitties oli kokoelma uniikkeja digitaalisia kissanpentuja. Se oli myös ensimmäinen NFT-kokoelma.


NFT-taide


NFT-taide pitää sisällään digitaalisia kuvia, gif-tiedostoja ja lyhyitä videoita. Taide on NFT-markkinan suosituin segmentti. Se johtuu siitä, että taide myy kaikista parhaiten. NFT-teknologia tarjoaa taiteilijoille loistavan tilaisuuden myydä parhaita teoksiaan verkossa ikään kuin ne olisivat fyysisiä. Tällä hetkellä monet kalleimmista NFT:istä kuuluvat taidekategoriaan.


Utility NFT:t


Utility tarkoittaa tässä kontekstissa sitä, että NFT:llä on jotain käyttötarkoitusta. Utility NFT:t pitävät sisällään monta alakategoriaa, kuten tapahtumaliput, passiivista tuloa generoivat NFT:t, VIP-jäsenyyden ja ekslusiivisuuden ja fanituotteet. Ostamalla esimerkiksi Gary Vaynerchukin Veefriends NFT:n, saat pääsyn Gary Veen järjestämiin tapahtumiin. Toinen esimerkki utility NFT:stä on suosittu Bored Ape Yacht Club, jonka NFT-omistajana saat pääsyn eksklusiiviseen virtuaalitilaan ja yhteisön tapahtumiin ympäri maailmaa. Urheiluseurat voivat myydä ottelulippuja NFT:nä ja tarjota ostajille myöhemmin esimerkiksi alennuksia fanitavaroista.


Musiikki ja media


Kuten muitakin digitaalisia tiedostoja, myös musiikkia voidaan myydä NFT:nä. Artisti voi hyötyä huomattavasti NFT-teknologiasta. Hän voi myydä osan albumistaan tai biisistään suoraan yleisölleen ja seuraajilleen ilman, että levy-yhtiöt ja suoratoistopalvelut ottavat palkkioita välistä. NFT-teknologia mahdollistaa artistille tulojen säilyttämisen. Esimerkiksi rap-artisti NAS on todennut NFT-teknologian toimivaksi.


Virtuaaliesineet ja videopelit


Jos olet pelannut videopelejä, sinun on helppo ymmärtää mitä arvoa NFT tuo peliteollisuuteen. Videopelien sisäiset esineet ovat todella suosittuja. Jos esimerkiksi harvinainen Fortnite-videopelin esine tarjotaan NFT:nä, pelaaja voisi avata esineen ensin pelissä ja saada sen sitten NFT:nä virtuaalilompakkoonsa.

Esine voidaan myöhemmin jälleenmyydä eniten tarjoavalle ja harvinaisuuden mukaan esineestä voidaan maksaa avokätisesti. Kun esinettä jälleenmyydään, pelikehittäjät saavat lisäksi jokaisesta myynnistä tuottoa eli rojalteja. Myös yrityksillä on siis vahva insentiivi integroida NFT:t osaksi pelibisnestään.


Urheilu ja kohokohdat


Ulkomailla väärennettyjen lippujen ja fanitavaroiden markkinat ovat suuri ongelma urheilumaailmassa. Lohkoketjut voivat tarjota tähän ratkaisun. Tapahtuman liput voidaan tokenisoida, jolloin jälleenmyyntimarkkinoilta lippua ostava tietää varmasti saavansa aidon lipun.

Yhdysvalloissa urheiluliigat ovat lisäksi alkaneet kaupallistaa muun muassa otteluiden huippuhetkiä NFT-muotoon. NBA-fani voi ostaa ja omistaa esimerkiksi suosikkipelaajansa ottelun aikana tekemän donkkauksen videona ja käydä kauppaa sillä myöhemmin. Keräilykorteista on tultu pitkä matka tähän päivään.

NBA:n TopShot-sivustolla fani voi ostaa otteluiden ja pelaajien uran kohokohtia.


Muoti


Muodin parissa toimivat yritykset ovat nähneet NFT:issä mahdollisuuden. Globaalit vaatebrändit, kuten Adidas, Nike ja Louis Vuitton ovat jo hypänneet NFT-maailmaan liiketoimintamahdollisuuksien perässä.

Vaatebrändit voivat esimerkiksi upottaa fyysiseen tuotteeseensa sirun, joka yhdistetään NFT:hen. Sirun ID:n avulla fyysisistä tuotteista voidaan tehdä uniikkeja.

Jälleenmyyntimarkkinoilla asiakkaat voivat NFT:illä vahvistaa ostamiensa tuotteiden alkuperän ja aitouden, vähentäen riskiä saada väärennetty tuote. Asiakas voi esimerkiksi skannata hintalapusta QR-koodin, joka toimii NFT:nä. Sen avulla asiakas näkee esimerkiksi tuotteen omistushistorian sekä missä tuote on valmistettu.

NFT:t voivat myös olla digitaalista muotia, jota voi käyttää videopeleissä tai virtuaalimaailmassa. Vaatebrändi Nike osti viime vuonna RTFKT:n, yrityksen, joka kehittää virtuaalisia kenkiä metaversumiin. Käyttäjät voivat ostaa NFT-muodossa asusteita pelin tai virtuaalimaailman avatarilleen.


Lue myös: Apinakuvista miljardibisnekseksi – Mitä ovat NFT:t?

Urheilubrändi Niken ostama RTFKT luo digitaalista muotia. Digitaaliset sneakerit myynnissä Opensea-alustalla noin 3000 dollarin hintaan.


NFT:iden hyödyt


Liiketoimintamahdollisuudet artisteille


NFT:t luotiin osittain auttamaan taiteilijoita ansaitsemaan enemmän rahaa digitaalisessa ympäristössä, joka ei ole aiemmin ollut kovin artistiystävällinen. Jos heidän taideteoksensa suosia ja arvo kasvaa ajan myötä, taitelija hyötyy tästä, koska tämä vastaanottaa pienen osuuden jokaisesta jälleenmyynnistä älysopimusten avulla.


Muuttumattomuus


NFT:tä ei voi muuttaa tai korvata millään tavalla, jos niiden aitous on varmistettu lohkoketjussa. Internet on tunnettu kopioinnista ja omistusoikeuksia on tähän asti ollut hankala määrittää.


 

Älysopimukset


Älysopimukset – lohkoketjuteknologian sydän ja sielu – mahdollistavat automatisoidut tapahtumat. Jos esimerkiksi NFT:n omistaja myy sen jälkimarkkinoilla myöhemmin voittoa vastaan ja taiteilija on liittänyt sopimukseen rojaltimaksun, taiteilija saa korvauksen välittömästi myynnistä.


Ylpeys omistajuudesta ja taiteen tuesta


NFT:t antavat hyväntahtoisille taideharrastajille suoran tavan tukea taiteellista yhteisöä ja lisätä ainutlaatuisen hyödykkeen kokoelmiinsa. Lisäksi NFT:n omistaminen on osoitus siitä, että kuuluu tiettyyn yhteisöön. Sijoittajat ovat ylpeitä omistamistaan NFT:istä ja käyttävät niitä usein sosiaalisen median profiilikuvina. Esimerkiksi Twitter antaa monessa maassa käyttäjien lisätä NFT:n suoraan lompakosta profiilikuvaksi. NFT-profiilikuvilla on erimuotoinen kehys kuin tavallisilla, joten ne tunnistaa heti autenttisiksi NFT:iksi.


NFT:n haitat

NFT:illä on toki kääntöpuolensa. Liiketoimintamahdollisuuksien lisäksi teknologian ympärillä pyörii runsaasti kritiikkiä.


Energiankulutus


Kuten aiemmin mainittu, Ethereum on eniten käytetty lohkoketju NFT:ille. Ethereum käyttää proof of work -konsensusmekanismia (PoW), jota on kritisoitu suuresta energiankulutuksesta. Yksi Ethereumin päällä tehty NFT-transaktio kuluttaa arviolta 48 kWh:a, joka vastaa tavallisen amerikkalaisen kotitalouden 1,5 vuorokauden energiankulutusta.

On hyvä ymmärtää, että NFT-teknologia itsessään ei kuluta niin paljon energiaa, vaan energiankulutus johtuu lohkoketjun konsensusmekanismista. PoW:lle on kuitenkin olemassa vaihtoehtoja, kuten energiatehokkaampi konsensusmekanismi proof of stake (PoS). NFT:itä voidaan luoda PoS-mekanismia hyödyntäviin lohkoketjuihin, mutta suosituimmat NFT-kauppapaikat kuitenkin toimivat vielä pääosin Ethereumin lohkoketjun päällä, jolloin luonnollisesti Ethereumilla tehdään eniten transaktioita.


Tekijänoikeudet


NFT:iden tekijänoikeudet ovat luonnollisesti herättäneet paljon kysymyksiä. Mitä ostaja saa oikeasti vastineeksi jopa miljoonien arvoisesta NFT:istään?

NFT itsessään ei välttämättä ole teos, kappale tai oikea tuote, vaan se edustaa lohkoketjussa olevaa tunnistetta, joka kohdistuu teokseen. Jos vaikkapa taidemuseo Louvre myisi sinulle Mona Lisan NFT-vastineen, et omistaisi Da Vincin alkuperäistä maalausta, vaan sen digitaalisen vastineen. Lähtökohtaisesti NFT:n ostaminen ja myyminen ei siirrä tekijänoikeutta tai muitakaan aineettomia oikeuksia teokseen.


Spekulaatio


Monilla markkinoilla olevilla NFT:illä ei ole lainkaan käyttötarkoitusta, joten herää kysymys, mihin niiden arvo perustuu. NFT-sijoittaminen perustuu käytännössä spekulointiin, että joku on tulevaisuudessa valmis maksamaan NFT:stä enemmän kuin se maksaa nyt. Pitkällä aikavälillä on lähes mahdotonta arvioida säilyttääkö NFT arvonsa, nouseeko se vai romahtaako se. 


Miten sijoittaa niihin?


Tällä hetkellä suurin osa NFT:istä luodaan (mintataan) ja käytetään Ethereumin lohkoketjun päällä.

Monet yritykset, kuten OpenSea, Rarible ja VeVe ovat luoneet NFT-kauppapaikan, jossa käyttäjät voivat luoda omat NFT:nsä digitaalisista tiedostoistaan, kuten vaikkapa jpeg-tiedostoista. Käyttäjän täytyy vain luoda ja listata tiedosto kauppapaikalle. Yritys hoitaa tiedoston muuttamisen NFT:ksi käyttäjän puolesta.

NFT voidaan listata myyntiin joko ennalta määriteltyä summaa vastaan tai se voidaan huutokaupata. Huutokauppa toimii perinteiseen malliin; myyjä voi päättää huutokaupan keston, joka voi olla tunteja, päiviä tai viikkoja. Korkeimman tarjouksen tehnyt voittaa huutokaupan ja saa itselleen myynnissä olevan NFT:n. Erona perinteiseen huutokauppaan on, että kauppaa käydään usein kryptovaluutoilla.

Kun olet valinnut mieleisesi digitaalisen taideteoksen, tapahtumalipun, keräilyesineen tai muun NFT:n, seuraava askel on ostaa se. Ostoprosessi riippuu NFT-markkinapaikasta ja siitä, minkä lohkoketjun päällä NFT on. Jotkin kauppapaikat hyväksyvät fiat-valuuttaa ja mahdollistavat korttiostot; toisissa voit maksaa ainoastaan kryptovaluutoilla. Tällöin sinulla täytyy olla kryptovaluuttalompakko ja oikean tyyppistä kryptovaluuttaa.

Esimerkiksi maailman suurin NFT-kauppapaikka Opensea hyväksyi pitkään maksuvälineenä vain Etheriä, mutta suuren suosion vuoksi yritys on laajentanut maksuvaihtoehtoja. Nykyään Opensea hyväksyy Etherin lisäksi Solanaa, USD Coinia ja DAI-vakaavaluuttaa. Alustalle on myös tulossa fiat-maksumahdollisuus lähitulevaisuudessa.

NFT:n turvallinen säilyttäminen on elintärkeää sijoitustesi suojaamiseksi pitkällä aikavälillä. Jotkut NFT-alustat tarjoavat käyttäjilleen mahdollisuuden pitää NFT alustalla. Moni alusta on kuitenkin joutunut hakkerointien ja muiden hyökkäysten kohteeksi, mikä on johtanut menetettyihin NFT:ihin.

Siksi NFT-sijoittajien tulisi harkita turvallisempaa säilytystapaa: kryptovaluuttalompakkoa. Lompakon valitseminen riippuu siitä, mihin lohkoketjuun NFT:si on lyöty. Jotkut NFT-markkinapaikat on integroitu kryptovaluuttalompakoiden kanssa, jotka toimivat selainlaajennuksella. Hyvä esimerkki on Metamask.


Lue myös: Opas Bitcoin-lompakon valintaan


Näin pääset alkuun NFT-sijoittamisessa


Aloittelijalle helpoimmat tavat aloittaa NFT-sijoittaminen Opensean, Niftyn, Crypto.comin tai Binancen kautta. Nifty ja Crypto.com hyväksyvät fiat-maksuja, Openseassa voi maksaa kahdella vakaavaluutalla, Solanalla sekä Etherillä ja Binancessa puolestaan Binance Coinilla, Binance USD:llä ja Etherillä.

Kryptopörsseihin tarvitset käyttäjätunnukset, Openseaan ja Niftyyn ainoastaan Metamaskin, tai muun tuetun kryptovaluuttalompakon. 

Opensealta ostettaessa tarvitset kryptolompakkoosi Etheriä. Binancessakin käy Ether, tai sitten voit hankkia Binance Coinia tai Binance omaa vakaavaluuttaa. Kaikkia kolmea saa hankittua suoraan Binancen kautta.

Kun tiedät, minkä NFT:n haluat ostaa ja sinulla on tarvittavaa kryptovaluuttaa lompakossasi, voit suunnata ostoksille. Yhdistä lompakkosi alustalle ja klikkaa “Osta”. Alustasta ja kryptovaluutasta riippuen maksat hieman transaktiomaksua NFT:n hinnan päälle.

Kun ostotapahtuma on tehty, NFT siirtyy automaattisesti lompakkoosi.

Kuvakaappaus OpenSea NFT-kauppapaikasta. Kuvassa tunnetun NFT-kokoelma CryptoPunks


Yhteenveto


NFT:t ovat levinneet kuin kulovalkea. NFT-buumin huipussa Opensean viikoittainen myyntivolyymi oli yli miljardi dollaria. Teknologia on ehdottomasti tullut jäädäkseen, mutta jää nähtäväksi, ovatko kymmenillä ja sadoilla tuhansilla dollareilla myytyjen digitaalisten kuvien hinnat kestävällä pohjalla. Käyttötarkoituksia NFT:illä on kuitenkin monia, ja etenkin tapahtumateollisuus voisi keksiä niille mielikuvituksellisia käyttötarkoituksia. Ajattele, kun vuoden 2022 jääkiekon kotikisojen finaalilippu olisi sinulla NFT:nä kryptolompakossasi. Jääkiekkoliitto voisi palkita uskollisuutesi ja myöntää esimerkiksi seuraaviin kisoihin alennusta palkitakseen sinut NFT:n säilyttämisestä. 

NFT on joka tapauksessa mielenkiintoinen teknologia ja alalla tapahtuu jatkuvasti innovaatiota. NFT:iden mahdollisuuksista puhuttaessa olemme todennäköisesti vasta raapaisseet pintaa.

Usein kysytyt kysymykset & NFT kokemuksia

Miksi haluaisin omistaa NFT:n? Voinko tienata sillä rahaa?

Miksi ostaisit Pokemon-kortteja? Tai huulikiiltoa? Vaikka jotkut NFT:t tarjoavat oikean maailman käyttötarkoituksia, kuten pääsyä tapahtumiin, suurin yksittäinen syy ostaa NFT on sen emotionaalinen arvo. Moni tekee ostopäätöksiä tunteella. Kukaan ei osta keräilykortteja, koska oikeasti tarvitsisi niitä. NFT mahdollistaa digitaalisen resurssin omistajuuden ja sen todistamisen. NFT voi toimia esimerkiksi hienona sosiaalisen median profiilikuvana.

Toinen syy on tietysti se, että niillä voi tehdä rahaa. Jos onnistuu löytämään laadukkaan projektin ennen muita, tai sijoittajalla käy hyvä tuuri, NFT:n arvo voi kasvaa nopeassakin ajassa huimasti. Sijoittaja voi ansaita rahaa myymällä NFT:n myöhemmin kalliimmalla.

Mistä tiedät, että NFT on aito?


mistajuushistorian ja nykyisen omistajan. Kuten taidemaailmassa, myös NFT-markkinoilla pyörii paljon kopioita. Esimerkiksi tunnetun Bored Ape Yacht Clubin kokoelma kopioitiin lähes identtisenä Solanan lohkoketjuun, ainut ero oli, että teokset olivat peilikuvia alkuperäisistä. Käytä aina NFT-projektin virallisia linkkejä, kun olet ostamassa. Näin vältyt huijauksilta.

Mikä tekee NFT:stä arvokkaan?


NFT:n arvo on sidottu yleensä oikean maailman esineeseen tai taideteokseen, jota se esittää. NFT voi edustaa konserttilippua, jolloin NFT peilaa lipun todellista arvoa.
Melko usein varsinkin taide-NFT:iden arvo perustuu kuitenkin vain nopeasti kasvaneeseen suosioon, hypeen. Hypen taustalla voi olla hauska internet-meemi, tapahtuma tai muuten uniikki toteutus.


Teksti on alun perin julkaistu sisarsivustollamme Bittirahassa.



Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia, eikä niitä voida pitää Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta, sekä myös erityisesti markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Jaa artikkeli:

Sisällysluettelo

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Table of Contents