Kryptomarkkinoiden kuumimmat puheenaiheet koskivat Binance Smart Chainin hakkerointia, massa-adoption etenemistä Sveitsissä sekä surullisenkuuluisan kryptopörssin Mt. Goxin hyvityksiä.
Näistä kryptomaailma puhuu juuri nyt.
Binance Smart Chain hakkeroinnin kohteena
Maailman suurin kryptovaluuttapörssi Binance vahvisti, että Binance Smart Chain -verkko joutui hakkerien kohteeksi viimeisimpänä useiden lohkoketjusiltojen iskujen sarjassa.
Binance vahvisti perjantaina, että sen ylläpitämästä lohkoketjusta oli varastettu 570 miljoonaa dollaria. Hyökkäys koski Binancen Smart Chain -verkkoa, joka toimii siltana lohkoketjujen välisille varojen siirroille. Hyökkäys Binance Smart Chain -verkkoon nosti esiin hajautetun rahoituksen eli DeFin heikkoudet, jonka palvelut toimivat älysopimusten ja koodin avulla.
Binancen toimitusjohtaja Chanpeng Zhao kertoi CNBC:n haastattelussa, että “ohjelmistokoodi ei ole koskaan virheetön”. Hän korosti, että käyttäjät eivät menettäneet rahaa hakkeroinnissa, vaan se koski niin kutsuttuja lohkoketjusiltoja, joiden palvelut ovat erityisen alttiita iskuille.
Lohkoketjututkimusyhtiö Chainalysis arvioi elokuussa, että 13 lohkoketjusiltaa on joutunut hakkeroinnin kohteeksi, joista on varastettu 2 miljardin dollarin arvosta kryptovaluuttaa. Suurin osa hakkeroinneista on tapahtunut vuonna 2022. Maaliskuussa lohkoketjupohjaisen play-to-earn-videopeli Axie Infinityn takana oleva silta hakkeroitiin ja hyökkääjät veivät 600 miljoonaa dollaria.
Viimeaikaiset hyökkäykset osoittavat, että DeFi-alustojen älysopimuksiin ja koodiin pohjautuva toiminta jättää aukkoja hyökkääjille ja hätätilanteen sattuessa palveluiden hajautettu luonne voi olla este ongelmien nopealla ratkaisemiselle.
Binancen lohkoketjun ekosysteemiä ylläpitää käyttäjäyhteisö, joita kutsutaan validoijiksi. Validoijilla on tokeneita, joiden avulla he saavat äänivaltaa ja voivat äänestää verkkoa koskevista muutoksista.
Asiasta uutisoi muun muassa New York Times.
Mikä on Binance Chain?
Binance on kryptopörssi, joka perustettiin vuonna 2017. Se julkaisi oman kryptovaluutan, BNB-tokenin saman vuoden aikana. Pari vuotta pörssin julkaisun jälkeen Binance julkisti oman lohkoketjunsa, Binance Smart Chainin (BSC), jonka toimintaa pyöritetään BNB-tokenien avulla.
Binance Chainin ideana on saada maailman jokaiselle ihmiselle BNB:tä käyttöönsä sekä rakentaa koko globaalia taloutta hyödyntävä kryptojen infrastruktuuri. Binance Chain tarjoaa avoimen ja hajautetun ympäristön kehittäjille ja keksijöille.
Binancen tokenia omistamalla pääsee myös äänestämään lohkoketjussa tehtävistä muutoksista. Mitä enemmän omistat tokeneita, sitä suurempi on äänivaltasi, kun uusia päivityksiä ehdotetaan julkaisuun.
Kanadalaiset krypto-ostoksilla
Kanadassa tehdyn tuoreen tutkimuksen mukaan vuoteen jopa yli 30 % kanadalaisista aikoo ostaa kryptovaluuttoja itselleen vuoteen 2024 mennessä.
Kanadan arvopaperikomissio on julkaissut tiedon, jossa he julistavat omaa neutraalia suhtautumista kryptovaluuttoihin nähden ja kertoivat samalla monen kanadalaisen ajattelevan omistavansa kryptoja tulevaisuudessa.
Komissio kertoo kryptojen olevan kuin mikä tahansa muukin uusi arvopapereihin liittyvä sijoitusväline ja niiden kanssa toimitaan täysin samalla tavalla. Niitä tutkitaan ja analysoidaan uutena teknologiana eikä niitä hylätä suoraan, kuten jotkut muut tahot ovat tehneet.
Komission edustaja Grant Vingoe kertoi myös huolistaan kryptovaluuttojen yhdistymisestä perinteiseen rahoitustoimintaan sekä huolistaan epäonnistuneen kryptovaluuttapörssi QuadrigaCX historiaan liittyen.
Arvopaperikomissio on aiemmin rajoittanut Bybitin ja KuCoinin toimintaa Kanadassa vedoten arvopaperilakeihin sekä muihin säännöksiin.
Sveitsin McDonald’s hyväksyy Bitcoinia maksuvälineenä
Sveitsin italiankielisessä kaupungissa Luganossa toimiva McDonald’s on alkanut hyväksyä Bitcoinia maksuvälineenä ravintolassaan. Sveitsistä on pikkuhiljaa tulossa yksi Euroopan keskeisistä maista kryptovaluuttojen käyttöönotossa.
Twitteriin julkaistiin minuutin kestävä video, jossa näytettiin, miten tilauksen voi maksaa Bitcoinilla McDonald’sin digitaalisessa kioskissa. Laitteessa oli myös Tetherin logo, joka ei yllättänyt, sillä Lugano alkoi jo maaliskuussa ottamaan Bitcoinia, Tetheriä sekä LVGA tokeneita maksuvälineeksi kaupungissaan.
Lugano mahdollistaa kansalaisille mahdollisuuden jopa maksaa veronsa kryptovaluutalla. Projekti etenee myös parkkimaksuihin, julkisiin palveluihin sekä koulumaksuihin. Jo yli 200 paikallisen yrityksen arvioidaan alkavan ottamaan vastaan maksuja kryptovaluutan muodossa lähitulevaisuudessa.
Aloita sijoittaminen jo tänään Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple
Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!
Tietoa Luganon kylästä
Lugano on pieni kylä Etelä-Sveitsissä. Luganosta on tullut pikkuhiljaa Keski-Euroopan kryptovaluuttakeskiö, jossa uudet innovaatiot pääsevät kukoistamaan.
Kaupungissa on noin 63 000 asukasta ja suurin osa puhuu italiaa. Kaupunki sijaitsee Luganojärven rannalla, Italian rajan lähettyvillä.
Aiemmin Lugano ilmoitti mahdollistavansa kryptovaluutalla verojen maksamisen kaupungissaan. Se on osa laajempaa prosessia, jonka tavoitteena on mahdollistaa kryptovaluutat kaikkialla kaupungissa.
Projektin tavoitteena on parantaa jokapäiväistä asukkaiden elämää sekä helpottaa päivittäisiä liiketoiminnan osa-alueita, kuten maksujen käsittelemistä ja kirjanpitoa.
Kaupungissa on jo käytössä kryptovaluutta, joka on keskittynyt uskollisuuspisteiden keräämiseen. Jos käytät varoja paikallisiin yrityksiin, keräät itsellesi pisteitä sovellukseen, jonka avulla voit käyttää pisteitä myös paikallisiin hyödykkeisiin.
Ethereumin päivityksen myötä uusien lohkojen määrä kasvussa
Ethereumin The Mergen myötä on jo havaittavissa joitain selkeitä uudistuksia esimerkiksi päivittäisten uusien lohkojen määrässä sekä keskimääräisessä lohkon luontiajassa.
Lohkoketjun yksi suurimmista ja odotetuimmista päivityksistä vaihtoi kokonaan sen toimintamallia vanhasta Proof of Work -mekanismista Proof of Stake -mekanismiin. Moni oli muutosta kohtaan skeptinen ja odotti, että päivityksen vaikutukset toimintaan olisivat marginaalisia. Nyt vajaan kuukauden jälkeen on kuitenkin havaittavissa viitteitä päivityksen positiivisista vaikutuksesta.
Heti julkaisun tekemisen jälkeen päivittäisiä lohkoja alkoi syntymään noin 18 prosenttia enemmän; uusien lohkojen määrä kasvoi kuudesta tuhannesta yli seitsemään tuhanteen päivässä.
Se tarkoittaa, että uusien lohkojen luomisaika laski keskimäärin 13 prosentilla. Näiden tietojen valossa jotain positiivista on tapahtunut jo näin nopealla aikataululla Ethereumin lohkoketjussa.
The Mergen sivuvaikutus: näytönohjainten hinta lähti laskuun
Kiinassa myytävien näytönohjainten hinta lähti saman tien laskuun The Mergen jälkeen. Ennen päivitystä Ethereumia louhittiin samaan tapaan kuin Bitcoinia; fyysisillä louhintalaitteilla. Uusien lohkojen louhinta oli näytönohjainten ja niiden tekemien laskutoimitusten varassa. Nykyään lohkoketjun ylläpitämiseen ja uusien lohkojen luomiseen ei tarvita kuin Internet-yhteys.
Ennen The Mergeä laitteet laskivat vaativia laskutoimituksia ja onnistunut ongelmanratkaisija sai palkkioksi Ethereumia. Nykyään palkkiota saa panttaamalla omaa Ethereumiaan eikä laitteita enää tarvita verkon ylläpitämiseen. Etherumin toiminta on niin laajaa, että sen päivittymisen myötä on myös kysyntä näytönohjaimille laskenut merkittävästi.
Eräs tietokonekauppias on kertonut, että kryptomarkkinoiden nousun aikaan sekä ihmiset että yritykset yrittivät ostaa käteisellä kaikki näytönohjaimet, joita oli saatavilla. Nyt kauppiaan mukaan mikään ei mene kaupaksi eikä uusia laitteita hankita.
Muut toimittajat ovat kertoneet, että näytönohjainten hinnat ovat laskeneet jopa alle jälleenmyyntiarvon, eli niiden myyminen ei ole kannattavaa. Eräs asiakas osti viime vuoden lopulla näytönohjaimen ja nyt joutuu pyytämään siitä puolta hintaa myydessään.
Maailmanlaajuinen virtapiiripula ja kryptovaluuttojen räjähdysmäinen suosio nosti näytönohjainten hintoja. Nyt kryptomarkkinan laskun aikaan sekä Ethereumin päivittymisen myötä ei louhinta ole enää niin kiinnostavaa. Lisäksi energian hinta on niin korkealla, että louhijat tekevät tappiollista liiketoimintaa.
Kiinan markkinoilla voi myös vaikuttaa se, että valtio on erittäin selkeästi kieltänyt Bitcoinin louhinnan.
Intian keskuspankki linjaa kryptosuunnitelmansa
Intian keskuspankki on linjannut hyvät ja huonot puolet digitaalisen Rupian kehittämisestä. Keskuspankki haluaa nostaa esille ajatuksiaan digitaalisen valuutan kehittämisestä ja nostaa tietoisuuden määrää.
Valtion keskuspankki on julkaissut 51-sivuisen tietoiskun ehdotetuista ominaisuuksista sekä ajatuksista oman digitaalisen valuuttansa suunnittelemisesta.
Intia haluaa selkeästi nostaa tietoisuutta digitaalisesta valuutasta, jota monet keskuspankit ympäri maailmaa ovat jo kehittäneet sekä suunnittelevat julkaisevansa. Keskuspankki on halunnut linjata omia ajatuksiaan keskuspankin julkaisemasta digitaalisesta Rupiasta.
Julkaistu raportti pitää sisällään Intian keskuspankin liikkeelle lasketun valuutan ominaisuuksista, korostaen sen turvallisuutta, luottoa, likviditeettiä sekä maksutapahtumien tehokkuutta.
Keskuspankin päämotivaattorina on laskea kustannuksia fyysisen rahan käsittelyyn liittyvistä toimenpiteistä. Pankki korostaa myös taloudellisen saavutettavuuden lisäämistä sekä tehokkaampaa ja innovatiivisempaa maksujärjestelmää.
Pankki painottaa myös parempia rajoja ylittäviä maksuja paikoissa, joissa on heikompi Internet-yhteys eikä ole pääsyä matkapuhelinverkkoon.
Dollari vahvistuu Bitcoiniin nähden
Bitcoin ja kulta ovat olleet lähiaikoina sijoittajien turvasatamia alati muuttuvissa markkinaolosuhteissa. Asia on kuitenkin muuttumassa, sillä Yhdysvaltain dollarin arvo näyttää parantuvan sillä välin, kun Bitcoinin hinta on tasaantunut 20 tuhannen dollarin tietämille.
Bitcoinin arvo on laskenut lähes 70 prosenttia aiemmasta huipustaan ja kullan arvo on laskenut 10 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Maailmalla tapahtuu paljon ja sijoittajat pyrkivät pitämään portfolionsa dollaripainotteisina.
Bitcoinin arvo verrattuna kultaan on pysynyt vuoden verran samoissa lukemissa, mutta nyt lähiaikoina kullan arvo on noussut merkittävästi korkeammalle.
Vaikka ero ei ole kovin suuri, tarkoittaa se silti trendin muuttumista ja todennäköisesti vahventumista ajan kanssa. Analyytikoiden mukaan markkinat ovat niin sekavat tällä hetkellä, että sijoittajat joutuvat miettimään vaihtoehtoisia ratkaisuja kullalle tai Bitcoinille.
Vaikka Bitcoinin arvo onkin laskenut merkittävästi, on se silti yksi parhaiten menestyneistä sijoituskohteista viimeisen viiden vuoden aikana. Kryptovaluuttamarkkinat ovat vielä suhteellisen pienet ja asiantuntijoiden mukaan niiden arvo tulee nousemaan merkittävästi, kun sijoittajat taas palaavat markkinoille.
Mt. Gox saattaa antaa Bitcoinia takaisin sijoittajille
Mt. Gox -kryptopörssistä on tullut suosittu ja ikoninen puheenaihe kryptovaluuttamarkkinoilla vuosien varrella. Vuonna 2014 kryptopörssi Mt. Gox romahti ja sijoittajat menettivät tuhansia Bitcoineja.
Pörssi on historian saatossa luvannut asiakkailleen useaan otteeseen varojen palauttamista. Ne ovat olleen lähinnä tyhjiä lupauksia. Nyt tilanne on kuitenkin muuttumassa ja alkaa olla ajankohtaista, että sijoittajat voisivat saada sittenkin omaisuutensa takaisin.
Mt. Goxista on kerrottu, että sijoittajilla on tammikuuhun 2023 aikaa ilmoittaa millä tavalla he haluavat saada takaisin sijoitetut varat. Näyttäisi siltä, että varojen takaisinmaksu alkaa olla loppusuoralla. Prosessi on aloitettu jo vuonna 2018.
Arvion mukaan 99 prosenttia sijoittajista menetti omaisuutensa Mt. Goxin romahduksessa vuonna 2014. Menetettyjen Bitcoinien arvo oli silloin satoja miljoonia dollareita ja nykyarvossa kyse on miljardien dollarien summista.
Mitä Mt. Goxille kävi?
Mt. Gox oli Tokiossa sijaitseva kryptovaluuttapörssi, joka toimi vuosina 2010-2014. Silloin maailmalla vaihdettujen Bitcoinien määrästä noin 70 prosenttia kulki Mt.Goxin kautta. Vuonna 2014 yhtiö haki konkurssia, mutta on ollut jatkuvasti vuosien varrella lakisyytteiden kohteena.
Koska pörssin kautta vaihdettiin ylivoimaisesti suurin osa maailman Bitcoineista, se antoi pörssille mahdollisuuden vaikuttaa kryptovaluuttamarkkinoihin. Yhdessä vaiheessa vuonna 2013 pörssi jäädytti hetkellisesti Bitcoinin vaihtamisen tavoitteenaan rauhoittaa markkinoita.
Ennen pörssin romahdusta asiakkaat nostivat esille turhautumistaan sijoitusten nostoihin liittyvistä asioista. Järjestelmän virheet johtivat siihen, ettei yhtiöllä ollut varmaa tietoa siitä, oliko maksuja siirretty oikealla tavalla asiakkaille.
Helmikuussa 2014 yhtiö julkaisi tiedotteen, jossa se kertoi kadottaneensa satoja tuhansia Bitcoineja. Raporttien mukaan määrä liikkua 650 000 – 850 000 Bitcoinin välillä.
Yhtiö löysi myöhemmin 200 000 Bitcoinia, mutta puuttuneet kryptovaluutat heiluttivat niin paljon markkinoita, että yhtiön oli pakko hakeutua konkurssiin.
Loppuja ei ikinä löydetty. Ne voivat olla varkaiden omistuksessa tai lopullisesti kadoksissa lohkoketjusta.
Kryptopörssi FTX ja VISA yhteistyöhön
Kryptopörssi FTX on lähtenyt VISAn kanssa yhteistyöhön ja ilmoitti julkaisevansa kryptovaluuttakortin 40 eri valtiossa.
Kryptopörssin natiivivaluutta FTT on noussut lyhyessä ajassa jopa 7 prosenttia yhteistyöilmoituksen jälkeen. Yhtiöllä on tarkoituksena julkaista pankkikortteja, joiden avulla voi maksaa ostoksia kryptovaluutalla.
FTX oli ilmoittanut suunnitelmistaan jo tammikuussa, sillä kilpaileva yhtiö Coinbase oli jo julkaissut oman versionsa aiempana kesänä.
Monet ihmiset ja yhtiöt ovat kiinnostuneet kryptopankkikorteista, sillä se on kätevä tapa käyttää kryptovaluuttaa maksamiseen ja samalla moni kortti tarjoaa bonuksia kryptovaluuttana.
Karhumarkkinassa kortit ovat käteviä, sillä saat bonuksina enemmän kryptovaluuttaa, mikä rohkaisee sinua käyttämään korttia entistä enemmän.
Kiinnostus kryptovaluuttoja kohtaan on jatkuvasti nousussa ja tilitoimistoyritys Deloitte onkin arvioinut, että 75 prosenttia maailman kauppiaista ottaa vastaan kryptomaksuja muutaman vuoden sisään.
Coinmotion Prepaid Debit Card on helppo vaihtoehto perinteiselle pankkikortille
Coinmotionin Prepaid Debit -kortti on helppo ja turvallinen tapa käyttää rahaa. Se toimii yli 30 miljoonassa paikassa ympäri maailman, joten voit maksaa miten tahansa missä tahansa. Kortin hakeminen on helppoa: täytä vain hakemus Coinmotionin sivuilla.
Lue Coinmotion Prepaid Debit -kortista lisää tästä.
Lisää tietämystäsi kryptovaluutoista ja tutustu alaa puhuttaneisiin aiheisiin kattavammin
Kryptojen asema Euroopassa vahvistuu & NFT-buumi hiipuu
Nasdaq lähtee mukaan kryptoihin & XRP nousussa
Virtuaalivaluutat – mitä ne ovat ja miksi niistä tulisi olla kiinnostunut?
Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia, eikä niitä voida pitää Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.
Aloita sijoittaminen jo tänään Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple
Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!