Cosmos (ATOM) – Lohkoketjujen Internet

••••••••••

Kryptovaluuttojen ekosysteemi on kehittynyt ja kasvanut hurjasti sen jälkeen, kun Satoshi Nakamoto julkaisi Bitcoinin vuonna 2009. Yksi suuri ongelma kuitenkin seisoo yhä massa-adoption esteenä; lohkoketjut eivät kommunikoi kunnolla keskenään.

Cosmos on vuonna 2016 esitelty alusta, jonka tarkoitus on selättää tämä ongelma. Cosmos on noussut uraauurtavaksi verkostoksi, joka helpottaa lohkoketjujen välistä kommunikointia.

Tässä krypto-oppaassa perehdymme Cosmokseen. Tutkimme sen ekosysteemiä, innovatiivisia ominaisuuksia, tulevaisuutta, haasteita ja tietenkin ATOM-kryptovaluuttaa.

Cosmos pähkinänkuoressa

Cosmoksen visio on täysin yhteentoimiva kryptoekosysteemi. Cosmoksen missiona on rakentaa infrastruktuuri, jossa lohkoketjut voivat toimia saumattomasti yhteen.

Se haluaa korjata nykyisen tilanteen, jossa lohkoketjut ovat siiloutuneita. Cosmoksen ansiosta lohkoketjut voivat kommunikoida ja jakaa tietoa keskenään vaivattomasti.

Mikä on Cosmos (ATOM) 

Cosmos on hajautettu ekosysteemi, joka sisältää sosiaalisia alustoja, kauppapaikkoja ja pelejä. Se koostuu kymmenistä itsenäisistä lohkoketjuista, eli vyöhykkeistä. Cosmosta kutsutaan lohkoketjujen Internetiksi.

ATOM puolestaan on Cosmoksen virallinen kryptovaluutta. Se toimii ekosysteemin polttoaineena ja valuuttana.  

Miksi sitä tarvittiin?

Yksi koko kryptoekosysteemin suurimmista haasteista on kommunikoinnin puute lohkoketjujen välillä. 

Jos olet koskaan yrittänyt siirtää Bitcoinia Ethereum-verkkoon, tiedät mistä puhumme.

Cosmos ratkaisee ongelman tarjoamalla yhteentoimivan kehyksen, jonka sisällä lohkoketjut voivat kommunikoida vapaasti. Se tarkoittaa skaalautuvaa, tehokasta ja innovaatioita ruokkivaa ekosysteemiä.

Mitä ongelmia Cosmos ratkaisee?

  1. Suvereniteetti

Cosmoksen ilmaisen kehittäjätyökalun avulla kehittäjät voivat rakentaa itsenäisiä ja helposti yhteentoimivia lohkoketjusovelluksia. Sen skaalautuvan mallin ansiosta sovellukset välttävät korkeat transaktiokulut ruuhkaisimpinakin aikoina. 

  1. Skaalautuvuus

Cosmoksen tarjoama yhteentoimivuus mahdollistaa skaalautuvan ja tehokkaan järjestelmän. Sen tarjoaman standardin ansiosta itsenäiset lohkoketjut pystyvät kommunikoimaan keskenään.

Cosmos-ekosysteemi

Cosmoksen ekosysteemi on dynaaminen ja kukoistava ympäristö, joka sisältää laajan valikoiman sovelluksia, palveluita ja työkaluja. Palveluita on yhteensä saatavilla noin 250. 

Cosmos-palvelut kattavat useita toimialoja, mukaan lukien:

  • Hajautettu rahoitus (DeFi)
  • Non-fungible tokens (NFT)
  • Pelaaminen
  • Sosiaaliset verkostot

Cosmos on valtava digitaalinen ekosysteemi, joka koostuu kymmenistä toisiinsa yhteydessä olevista itsenäisistä lohkoketjuista, eli vyöhykkeistä. Lähde: Map of Zones.

Cosmos Network

Cosmos Network tarkoittaa koko Cosmos-ekosysteemiä. Se on itsenäisistä lohkoketjuista muodostuva verkko. Jokainen lohkoketju on kytketty toisiinsa Cosmos Hubin ja Inter-Blockchain Communication (ICB) -protokollan kautta.

Hubit ja vyöhykkeet

Cosmos-ekosysteemi koostuu hubeista ja vyöhykkeistä (eng. zone). Hubit toimivat reitittiminä vyöhykkeille. Vyöhykkeet ovat sovelluskohtaisia lohkoketjuja, ja yhteisö kutsuu niitä välillä myös kuluttajaketjuiksi (eng. consumer chain). 

Jokainen vyöhyke on yhteydessä hubiin, ja hubit voivat olla yhteydessä keskenään. Kuka tahansa voi vapaasti luoda hubin tai vyöhykkeen Cosmos-ekosysteemiin.

Cosmos Hub oli yksi ekosysteemin ensimmäisistä lohkoketjuista. Se on ekosysteemin päähubi, mutta hubeja voi olla muitakin. Cosmos Hub mahdollistaa transaktiot kaikkien verkoston lohkoketjujen välillä ja seuraa niiden tilaa turvallisuuden varmistamiseksi.

Tendermint

Tendermint on Cosmos-ekosysteemin moottori. Se on konsensusalgoritmi, joka muodostaa koko verkoston perustan. Se mahdollistaa nopeat ja turvalliset transaktiot ekosysteemissä.

Tärkeimmät ominaisuudet

Cosmos tarjoaa joukon perusominaisuuksia, jotka edistävät sen vankkaa infrastruktuuria:

  1. Yhteentoimivuus: Cosmoksen tärkein ominaisuus ja voimavara. Yhteentoimivuus helpottaa kryptovaluuttojen ja tiedon siirtelyä lohkoketjujen välillä.
  1. Nopeus: Cosmos on yksi nopeimmista lohkoketjuista; se käsittelee transaktiot keskimäärin 7 sekunnissa tehokkaan konsensusmekanismin ansiosta. Nopeus parantaa käyttökokemusta ja tukee verkon soveltuvuutta erityisesti DeFiin.
  1. Edullisuus: Cosmos ei ole ainoastaan nopea – se on myös edullinen. Parhaimmillaan transaktioiden suorittaminen maksaa sentin murto-osia ja kalleimmillaankin joutuu pulittamaan vain kymmeniä senttejä.
  1. Steikkaaminen: Käyttäjä voi steikata, eli lukita ATOM-tokeninsa määräajaksi lohkoketjuun. Vastineeksi hän saa passiivista kryptotuloa. Steikkaaminen tukee samalla verkon toimintaa ja parantaa turvallisuutta.
  1. Äänestysmekanismi: ATOM-omistaja voi osallistua päätöksentekoon äänestämällä. Näin hän voi vaikuttaa päivityksiin, parametrien säätämiseen ja koko ekosysteemin kehitykseen. 

Tämä yhdistelmä tekee Cosmoksesta monipuolisen ja skaalautuvan alustan, joka edistää lohkoketjujen välistä yhteistyötä.

Mikä tekee Cosmoksesta uniikin?

Cosmoksen suurin kilpailuetu on sen innovatiivinen, avoin ja yhteentoimiva ekosysteemi.

Cosmos erottuu joukosta tämän uniikin kombinaation ansiosta: 

  • Inter-Blockchain Communication (IBC): Avoimen lähdekoodin protokolla, joka mahdollistaa lohkoketjujen välisen kommunikoinnin.
  • Interchain Security (ICS): Malli, jonka avulla Cosmos Hub voi vuokrata turvallisuutta uusille projekteille ja auttaa niitä säästämään rahaa sekä kasvamaan.
  • Liquid Staking: Ominaisuus, jonka avulla ATOM-omistaja voi steikata tokeninsa ilman perinteistä 21 päivän lukitsemisaikaa.
  • Cosmos SDK (Software Development Kit): Maailman suosituin viitekehys lohkoketjujen kehittämiseen. Helpottaa lohkoketjujen luomista ja räätälöintiä.
  • Delegated Proof-of-stake (DPoS): Modifioitu versio suositusta PoS-mekanismista. ATOM-omistajat äänestävät tahon, joka saa luoda uusia lohkoja. Malli on erinomaisen skaalautuva ja tehokas.
  • Cosmos Hub: Ekosysteemin keskus, joka koordinoi viestintää eri lohkoketjujen välillä. Varmistaa varojen ja tietojen turvallisen siirron.

Nämä kuusi ominaisuutta erottavat Cosmoksen kilpailijoista ja tekevät siitä alan edelläkävijän. Cosmos tarjoaa turvallisen alustan sekä käyttäjille että kehittäjille.

ATOM-tokenin nousu

ATOM on Cosmoksen virallinen kryptovaluutta. ATOM lanseerattiin Cosmoksen julkaisun yhteydessä vuonna 2017 transaktiokulujen maksuvälineeksi, äänestämisen helpottamiseksi ja steikattavaksi. 

ATOMin arvo on kasvanut vuosien aikana merkittävästi ja tokenista on tullut kukoistavan Cosmos-ekosysteemin kulmakivi.

ATOMin käyttö

ATOMilla on neljä pääasiallista käyttötarkoitusta Cosmos-ekosysteemissä.

  1. Hallinto: ATOM-omistajat voivat osallistua aktiivisesti Cosmos Hubin hallintoon ja vaikuttaa sen kehitykseen äänestämällä.
  1. Steikkaaminen: Voit steikata ATOMia palkkiota vastaan. ATOMin steikkaajat saavat noin 19 prosentin vuosituottoa ja samalla se voi oikeuttaa moniin ekosysteemin airdroppeihin. Steikkaaminen turvaa verkkoa ja auttaa varmentamaan tapahtumia sekä luomaan uusia lohkoja.
  1. Kulujen maksaminen: Voit maksaa ATOMilla Cosmos-ekosysteemissä tekemiesi transaktioiden kulut. Näistä kuluista maksetaan mm. steikkaajien saama tuotto.
  1. Ehdotusten luominen: ATOM-omistajat voivat luoda ehdotuksia Cosmos Hubin tai ekosysteemin kehittämiseksi. Ehdotuksen tekeminen vaatii ATOM-tokenien lukitsemista.

Viimeaikainen suorituskyky

ATOM on jatkuvasti 100 suurimman kryptovaluutan joukossa. ATOMin kurssi on osoittanut vankkaa ja tasaista suoritusta alusta asti. Sen markkina-arvo kävi parhaimmillaan yli 10 miljardissa dollarissa vuonna 2021.

Vaikka ATOMin arvo putoaisi, sen steikkaajille maksama korkea lähes 20 prosentin vuosituotto suojaa portfoliota isommiltakin pompuilta. 

Cosmoksen tulevaisuus

Cosmoksen tulevaisuus riippuu teknologisesta kehityksestä, yhteisön sitoutumisesta ja sen kyvystä pysyä lohkoketjuinnovaatioiden eturintamassa.

Odotettu kehitys

Cosmos on valmis useille jännittäville kehityshankkeille, jotka lupaavat parantaa sen ominaisuuksia ja ekosysteemiä:

  • Replicated Security -parannukset

Cosmos julkaisi hiljattain Replicated Security -ominaisuuden ja aikoo nyt keskittyä sen kehittämiseen. Cosmos tulee parantamaan tietoturvaa ja vähentämään validaattoreiden kuormitusta, jotta uusia uusien lohkoketjujen käyttöönotto on nopeaa ja helppoa.

  • Interchain Security (ICS)

Cosmos aikoo jatkaa innovointia uniikkiin ICS-ominaisuuteen liittyen, jotta Cosmos Hub pysyy alan johtajana. Erityisesti se keskittyy turvallisuuden parantamiseen.

  • IBC-reititys

Cosmos julkaisee uuden ominaisuuden vuoden 2024. IBC-reitityksen avulla kaikki Cosmoksen yhteentoimivuusratkaisuja käyttävät lohkoketjut voivat vähentää kustannuksia reitittämällä kevyet päivityksen Cosmos Hubin kautta. Palvelu hyödyntää Hubin neutraaliutta ja korkeaa turvallisuutta.

  • Atomic IBC

Cosmos suunnittelee toistakin uutta ominaisuutta – Atomic IBC:tä. Se antaisi ekosysteemin kuluttajaketjuille (eng. consumer chains) mahdollisuuden saumattomaan integrointiin alentaen kustannuksia ja parantaen käyttäjäkokemusta. Atomic IBC:n tarkoitus on tuoda Cosmokselle pitkän aikavälin menestystä.

Potentiaaliset haasteet

Vaikka Cosmos esittää vakuuttavan vision lohkoketjun tulevaisuudesta, se ei ole immuuni haasteille. Useat tekijät voivat muodostaa esteitä sen saumattomalle kehitykselle:

  • ATOMin inflaatio

Yksi suurimmista sijoittajien huolenaiheista on ATOM-tokenin “huono tokenomia”. Sitä on pitkään kritisoitu liian suuresta inflaatiosta. Sen korkein mahdollinen vuosittainen inflaatio on 20 %. Yhteisö laittoi syksyllä 2023 liikkeelle ehdotuksen, jossa maksimi-inflaatiota laskettaisiin 10 prosenttiin.

  • Adoptio ja verkostovaikutus

Laaja käyttöönotto – tai massa-adoptio, kuten kryptosijoittajat sitä kutsuvat – on ratkaisevan tärkeää Cosmoksen menestymisen kannalta. Uusien käyttäjien houkutteleminen on ollut suuri haaste, sillä vaikka Cosmoksen tuote on kunnossa, se ei ole juurikaan tehnyt markkinointia. Nimenomaan markkinointia tarvitaan jatkossa.

  • Kilpailu

Cosmos on altavastaaja moniin vakiintuneihin lohkoketjuihin verrattuna ja niiden voittaminen vaatii valtavasti ponnistelua sovelluksien ja käyttäjäkokemusten parissa. Vaikka Cosmoksella on kohtalainen palveluvalikoima, se ei pärjää kilpailussa kärkiprojekteille. Esimerkiksi Ethereumin päällä toimii reilusti yli 4 000 sovellusta – yli 10 kertaa enemmän kuin Cosmoksella.

  • Turvallisuushuolet

Cosmos on muuten onnistunut turvallisuustoimenpiteiden kanssa, mutta Terra Lunan romahduksella 2022 oli valtava vaikutus Cosmos-ekosysteemiin, sillä ne olivat tiiviisti kytköksissä toisiinsa. Sen kaltaiset tapahtumat on kyettävä estämään tulevaisuudessa. 

Yhteenveto

Cosmos on ottanut tavoitteekseen ratkaista yhden suurimmista kryptoalan ongelmista ja kamppaileekin ainutlaatuisten ominaisuuksiensa ansiosta aivan kärkiprojektien kanssa. 

Cosmoksella on yksi skenen tiiviimmistä ja sitoutuneimmista yhteisöistä, mikä on valtava voimavara tulevaisuutta ajatellen.

Ekosysteemi kehittyy ja kasvaa jatkuvasti heikoissakin markkinatilanteissa. Cosmos on siinäkin mielessä mielenkiintoinen projekti, että suurimmat haasteet eivät tule ulkopuolelta vaan ovat täysin projektin itsensä ratkaistavissa. Cosmoksen täytyy pystyä houkuttelemaan uusia käyttäjiä ja parantamaan ATOM-tokenin talousmallia kilpaillakseen top 10 -sijoista.

Käyttäjäkokemustakin voi aina parantaa, mutta siinä suhteessa Cosmos ja sen päällä toimivat palvelut ovat tehneet erinomaista työtä. Esimerkiksi ekosysteemin suurin hajautettu pörssi, Osmosis, on yksi koko markkinoiden helppokäyttöisimmistä. 

Lisäksi Cosmoksella on potentiaali kilpailla suurimpienkin DeFi-alustojen kanssa vuosituottojensa ja laajan valikoimansa ansiosta. 

Cosmos on ottanut kaikin puolin valtavia harppauksia eteenpäin ekosysteemin infrastruktuurissa. Vaikka vielä on paljon tehtävää, Cosmos on loistavasti varautunut kryptovaluuttojen massa-adoptiota varten. Cosmos tulee olemaan yksi seuraavan härkämarkkinan mielenkiintoisimmista projekteista.

Cosmos (ATOM) – usein kysytyt kysymykset

Mikä on Cosmos (ATOM)?


Cosmos on lohkoketjualusta, jonka tarkoitus on helpottaa itsenäisten lohkoketjujen välistä kommunikointia. Sen ekosysteemissä toimii useita DeFi-palveluita. ATOM on Cosmoksen virallinen kryptovaluutta.

Miten Cosmos (ATOM) toimii?


Cosmos käyttää hubeja, Tendermint-konsensusmekanismia ja Inter-Blockchain Communication (IBC) -protokollaa varmistaakseen lohkoketjujen turvallisen kommunikoinnin. ATOM-tokenia käytetään transaktiomaksuihin, äänestämiseen ja steikkaamiseen.

Onko Cosmos (ATOM) turvallinen?


Cosmoksella on vahva historia luotettavana kryptovaluuttaprojektina. Se panostaa merkittävästi ekosysteemin ja palveluiden turvallisuuteen. Kuten muutkin kryptovaluutat, se on kuitenkin altis voimakkaalle hintavaihtelulle.

Mitä ongelmia Cosmos ratkaisee?


Cosmoksen tavoitteena on mahdollistaa kommunikointi kaikkien lohkoketjujen välillä ja samalla ratkaista kolme suurta lohkoketjuongelmaa: suvereniteetti, skaalautuvuus ja kestävyys.

Aloita sijoittaminen jo tänään
Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple

Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!


Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia, eikä niitä voida pitää Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Jaa artikkeli:

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
vanhin
uusin eniten äänestetty
Inline Feedbacks
View all comments

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp