Algorand kurssi

Algorand (ALGO) – lohkoketjujen trilemmaa ratkaisemassa

••••••••••

Algorand on lohkoketju, joka suunniteltiin ratkaisemaan lohkoketjujen trilemma – ajatus, jonka mukaan lohkoketjun on mahdotonta saavuttaa samanaikaisesti hajauttamista, skaalautuvuutta ja turvallisuutta.

Näin kunnianhimoisen tavoitteen saavuttamisessa auttaa, kun perustajana on MIT:n professori, joka on voittanut Turing-palkinnon työstään kryptografian ja kompleksisuusteorian parissa. 

Lue, mikä Algorand on ja miksi siitä tuli nopeasti suosittu projekti kryptoharrastajien keskuudessa.

Pikafaktat:

  • Algorand on yksi maailman nopeimmista L1-lohkoketjuista. Se pystyy käsittelemään jopa 1 200 transaktiota sekunnissa ja saavuttamaan tapahtuman lopullisuuden alle 3 sekunissa.
  • Algorand saavuttaa Arbitrumin kaltaisen nopeuden ja edullisuuden ainutlaatuisella Pure Proof-of-Stake -konsensusmekanismilla.
  • Algorandin ekosysteemi selvisi erinomaisesti karhumarkkinan läpi: ekosysteemiin lukittujen varojen, käyttäjien, kehittäjien ja sovellusten määrä ainoastaan kasvoi vuonna 2023.

Algorand selitettynä

Mikä on Algorand (ALGO)?

Algorand on kryptovaluutta ja hajautettu lohkoketjualusta, joka on suunniteltu ratkaisemaan lohkoketjujen trilemma. Alusta pystyy käsittelemään valtavan määrä tapahtumia nopeasti, aivan kuten suuret maksuyhtiöt Visa ja Mastercard.

Algorandin virallinen kryptovaluutta on ALGO. Sitä käytetään Algorand-lohkoketjun turvaamiseen ja verkon transaktiokulujen maksamiseen.

Lisäksi Algorandin päälle voi luoda muita kryptovaluuttoja ja lohkoketjupohjaisia projekteja, mikä tarkoittaa, että se kilpailee Ethereumin kanssa. 

Algorandin perusti vuonna 2017 Silvio Micali, tietojenkäsittelytieteiden ammattilainen, jolla on syvällistä asiantuntemusta kryptografiasta. Micali on voittanut tietojenkäsittelypiireissä arvostetut Turing- ja RSA-palkinnot.

Tässä Algorand pähkinänkuoressa:

  • Äärimmäisen nopeat transaktiot, jopa 6 000 TPS
  • Nopea tapahtumien ratkaisu (eng. finality), jopa alle 3 sekuntia
  • Pieni mahdollisuus haarautua lohkoketjuun
  • ALGO-omistajat saavat suhteellisen osan uusista ALGOista
  • Kaksi kolmasosaa validaattoreista täytyy olla rehellisiä

Tiesitkö? Nimi Algorand on yhdistelmä sanoista algorithmic ja randomness.

Mikä on lohkoketjujen trilemma?

Ethereumin perustajan Vitalik Buterinin luoma malli lohkoketjujen trilemmasta viittaa kompromissiin, jonka lohkoketju joutuu tekemään kolmen kriittisen tekijän välillä:

  • Turvallisuus
  • Skaalautuvuus
  • Hajauttaminen

Turvallisuus tarkoittaa suojausmekanismeja, jotka lohkoketjulla on oltava käytössä estääkseen vilpillisiä tahoja vahingoittamasta verkkoa.

Skaalautuvuus tarkoittaa, että lohkoketjun pitää pystyä käsittelemään suuri määrä tapahtumia ja käyttäjiä ilman, että kulut tai käsittelyajat nousevat merkittävästi. Erityisesti Ethereum on kamppaillut tämän kanssa.

Hajauttaminen on olennainen ominaisuus lohkoketjuille. Se tarkoittaa, että verkon ylläpito on jakautunut tasaisesti kaikkien osallistujien kesken sen sijaan, että sillä olisi vain yksi hallitseva taho.

Ongelmana on, että kun yhtä yrittää tehostaa, toinen heikkenee väkisin. Tämä on merkittävä haaste lohkoketjujen kehittäjille, jotka joutuvat usein uhraamaan yhden aspektin parantaakseen kahta muuta.

Algorand hinta ja miten se toimii?

Miten Algorand toimii?

Onko sinulla nyt hyvä yleiskuva siitä, mikä Algorand on? Hyvä! Katsotaan seuraavaksi, miten se toimii.

Vuodesta 2020 lähtien Algorand on tarjonnut kaksikerroksista älysopimusarkkitehtuuria, joka eroaa aiemmista lähestymistavoista. Se toimii näin:

  • Layer 1 (on-chain) on tarkoitettu älysopimuksille, jotka suorittavat yksinkertaisia, tavallisia tapahtumia Algorandin lohkoketjussa. Algorandin L1 käsittelee ns. atomisiirrot tai kun transaktiossa on mukana useampi osapuoli.
  • Layer 2 (off-chain) on tarkoitettu älysopimuksille, jotka vaativat erikoistyökaluja. Tämä sisältää suuret, laskennallisesti vaativat ja monimutkaiset älysopimukset.

Lyhyesti sanottuna yksinkertaiset älysopimukset pysyvät lohkoketjussa ja monimutkaisemmat siirretään toiseen kerrokseen. Tämän mekanismin ansiosta Algorand on huomattavasti tehokkaampi, kuin yksikerroksiset lohkoketjut. 

Pure Proof-of-stake (PPoS) -konsensus

Algorand käyttää Pure Proof of Stake -konsensusmekanismia, joka eroaa hieman perinteisestä PoS-mekanismista, jota esimerkiksi Ethereum käyttää. 

Pure Proof of Stake -mekanismi perustuu Byzantine-konsensukseen. Tässä tavassa jokaisen käyttäjän vaikutus uuteen lohkoon riippuu heidän steikkausmäärästään. Järjestelmä valitsee salaa ja satunnaisesti käyttäjät uusien lohkojen luomiseen ja ehdotuksiin äänestämiseen.

Mitä enemmän steikkaa, sitä todennäköisemmin tulee valituksi uuden lohkon luomiseen.

Algorand Blockchain Core Protocol Overview

PoS-konsensusmekanismi perustuu olettamukseen, että henkilö voi louhia tai vahvistaa transaktioita omistamiensa kolikoiden määrän mukaan. Eli jos omistat 1 % kaikista saatavilla olevista kolikoista, voit teoriassa vahvistaa 1 % kaikista tapahtumista.

Tämän hyöty on siinä, että se tekee louhinnasta helpommin saatavilla olevaa niillekin, joilla ei välttämättä ole resursseja osallistua perinteiseen louhintaan. Et tarvitse kalliita ja energiaintensiivisiä laitteita – pelkästään tietokoneen, Internet-yhteyden ja hieman kolikoita.

Lue lisää: Bitcoin louhinta – kannattaako se edelleen?

Algorandin kryptografinen lajittelu

Algorand muodostaa lohkot segmenteiksi käyttämällä lottomekanismia. Sen jälkeen segmentit jaetaan ehdotusvaiheeseen ja äänestyskierrokseen.

Nämä kryptografiset arpajaiset mahdollistavat transaktioiden nopean läpimenoajan. Se eliminoi tarpeen odottaa 20 tai useampaa vahvistusta tapahtuman oikeellisuuden määrittämiseksi.

Miten Algorand ratkaisee lohkoketjun trilemman?

Algorand on tehokkaampi kuin sitä edeltävät lohkoketjut. Se on tehokkaampi useiden parannusten ansiosta, kuten uniikin PPoS-mekanismin, joka on suunniteltu välttämään skenaariota, jossa “rikkaat rikastuvat”.

  1. Proof of Stake (PoS): maksaa louhijoille, joilla on suurin omaisuus
  2. Pure Proof of Stake (PPoS): valitsee louhijat satunnaisesti

Algorand ratkaisee lohkoketjujen trilemman yhdistämällä PPoS-lähestymistavan Byzantine-sopimusprotokollaan (eng. Byzantine agreement protocol).

Byzantine varmistaa hajautetun verkkoon osallistumisen, estää petoksia ja vahvistaa ainoan totuudenlähteen. 

Algorandin kaksikerroksinen lohkoketjuarkkitehtuuri mahdollistaa nopeuden ja tukee monimutkaisiakin sovelluksia. 

ALGO-tokenin steikkaaminen auttaa turvaamaan verkkoa. Algorand vastaa haasteisiin, kuten Sybil- ja palvelunestohyökkäyksiin erilaisilla tekniikoilla, kuten painotetuilla käyttäjillä, komitean konsensuksella ja kryptografisella lajittelulla.

Algorand Virtual Machine (AVM)

Ethereumilla on oma virtuaalikoneensa EVM, Algorandilla on AVM. Algorand Virtual Machine tarjoaa turvallisen, skaalautuvan ja kestävän alustan L1-lohkoketjujen ongelmien, kuten tehottomuuden ratkaisemiseksi.

AVM helpottaa oikeiden käyttötarkoitusten tuomista Algorandin lohkoketjuun älysopimusintegraation kautta.

Algorandissa älysopimukset luodaan kielellä nimeltä Transaction Execution Approval Language, eli TEAL. Algorandin älysopimukset on implementoitu jokaiseen lohkoketjun solmuun, mikä antaa niille mahdollisuuden hyötyä alustan nopeudesta, skaalautuvuudesta ja turvallisuudesta.

Kehittäjät voivat luoda sovelluksia Algorandilla säilyttäen tehokkuuden AVM:n avulla. Sen ansiosta myös käyttäjät voivat olla varmoja siitä, että heidän käyttämä palvelunsa on turvallinen.

Algorandin historia

Algorandin perusti Massachusetts Institute of Technologyn tietojenkäsittelytieteen professori Silvio Micali vuonna 2017. 

Silvio oli mukana keksimässä monia modernin kryptografian läpimurtoja, kuten ZK-rollupeja ja Algorandinkin käyttämiä todennettavia satunnaisfunktioita.

Vuonna 2022 kryptomaailma oli karhumarkkinan kourissa ja monista ekosysteemeistä virtasi pääomaa vauhdilla ulospäin. Algorandin ekosysteemi selvisi vuodesta kuitenkin erinomaisesti; sen TVL sekä käyttäjien, kehittäjien ja sovellusten määrä kasvoi tasaisesti koko vuoden ajan.

Algorand kilpailuedut

Mikä tekee Algorandista uniikin?

Algorandin kohdalla kyse ei ole niinkään siitä, mitä se tekee toisin, vaan siitä, mitä se tekee paremmin. 

Toiminnallisesti se on samanlainen kuin muut ohjelmoitavat lohkoketjut, kuten Ethereum. Se voi suorittaa älysopimuksia ja kehittäjät voivat käyttää sitä luodakseen hajautettuja sovelluksia (dApps) ja kryptovaluuttoja.

Se kuitenkin erottuu edukseen muutamalla tavalla:

  • Uniikki konsensusmekanismi: Algorand on rakennettu skaalautuvuutta varten ja se käyttää uniikkia PPoS-mekanismia tapahtumien käsittelyyn, joka mahdollistaa yli 1 000 transaktiota sekunnissa.
  • Kehittäjäystävällisyys: Algorand tukee useita ohjelmointikieliä, kuten Pythonia, joka on yksi sovelluskehittäjien suosituimmista kielistä. Se tarjoaa lisäksi työkaluja ja resursseja alustalla rakentamiseen. Oppaat kattavat kaiken Algorand Virtual Machinesta älysopimusten luomiseen. 
  • Ei katkoja: Algorand ei ole koskaan pysähtynyt. Muissa lohkoketjuissa, kuten Solanassa, on ollut lukuisia katkoksia olemassaolonsa aikana. 
  • Ei forkkia: Algorand ei koskaan haaraudu. Se ei siis voi hajota erillisiin projekteihin, eikä kukaan voi tuplata rahaa sen lohkoketjuun.
  • Natiivi USDC: Circle, eli vakaavaluutta USDC:n liikkeellelaskija tukee Algorandia, mikä tarkoittaa käyttäjille turvallisempaa ja helpompaa DeFi-ympäristöä. Natiivi USDC on turvallisempi kuin sen kääritty versio, joka on altis siltapalveluiden riskeille.

Algorand token

ALGO-token

ALGO on Algorandin virallinen kryptovaluutta. Se kuuluu hallintotokenien ja utility tokenien kategoriaan. ALGOn avulla voit ansaita palkintoja koko Algorandin ekosysteemissä.

ALGO-tokenia käytetään transaktiokulujen maksamiseen ja se on ekosysteemin suosituin token.

Hintahistoria

ALGO-token julkaistiin kesällä 2019 hieman yli 3 dollarin hintaan. Alle vuodessa sen hinta romahti alle 0,15 dollariin.

Vuosien 2020-2021 härkämarkkinassa ALGOn kurssi lähti muiden mukana nousuun, mutta mikä tekee siitä harvinaisen tapauksen on se, ettei se ylittänyt aiempaa kurssihuippuaan vuonna 2021. Sellaisia tapauksia ei ole kovin montaa.

ALGOn tämänhetkisen hinnan löydät täältä.

Algorand ekosysteemi

Ekosysteemi

Katsotaan seuraavaksi Algorandin ekosysteemiä.

Sen ekosysteemissä on yli 30 palvelua ja suurin osa ekosysteemin pääomasta on keskittynyt erityisesti kolmeen protokollaan:

  1. Folks Finance

Folks Finance on Algorandin suosituin sovellus. Se on lainausprotokolla, joka mahdollistaa myös likvidin steikkaamisen ALGO-tokenille. Se tarkoittaa, että käyttäjät voivat steikata tokeninsa ja silti käyttää niitä ekosysteemissä esimerkiksi lainojen antamiseen tai likviditeetin tarjoamiseen.

TVL: 45 miljoonaa dollaria

  1. Lofty

Lofty yrittää muuttaa kiinteistösijoittamista. Se on ns. fraktionaalinen markkina-alusta kiinteistöille. Se tarkoittaa, että voit sijoittaa kiinteistöihin ja tienata vuokratuloa omistamalla vain murto-osan kiinteistöistä. Sinun ei siis tarvitse sitoa valtavasti pääomaa yhteen kiinteistöön.

Lofty-kiinteistöjä on ympäri Yhdysvaltoja. Vuokratuloa saa päivittäin ja omistusosuus kasvaa kiinteistön arvon mukana.

TVL: 37 miljoonaa dollaria

  1. Tinyman

Tinyman oli ensimmäinen automatisoitu markkinatakaaja (AMM) DEX Algorandissa. Se julkaistiin vuonna 2021. Kuten tunnetut Uniswap ja SushiSwap, myös Tinyman antaa käyttäjälle mahdollisuuden käydä kauppaa kryptovaluutoilla ja ansaita passiivista tuloa tarjoamalla likviditeettiä.

Tinyman julkaisi Tinyman v2.0:n vuonna 2023. Uusi versio sisältää ominaisuuksia, kuten joustavan likviditeetin, flash-lainat, flash-swapit, dynaamiset maksuasetukset sekä erilaisia lisäturvaominaisuuksia.

TVL: noin 13 miljoonaa dollaria

FIFA-kumppanuus

Algorand julkistettiin toukokuussa 2022 yhdeksi FIFA:n virallisista sponsoreista, ja Algorand tulee tarjoamaan lohkoketjutukea FIFA-lompakolle. Marraskuun lopussa 2022 Algorand kuitenkin mainitsi, että he keskittyvät sen sijaan vain kumppanuuden tekniseen kehitykseen viedäkseen FIFA:n digitaalisen omaisuuden strategiaa eteenpäin.

Mitä Algorandilla voi tehdä?

Algorand on pieni DeFi-ekosysteemi, jonka palveluita voit vapaasti käyttää. Kehittäjät voivat luoda Algorandin avulla älysopimuksia ja uusia kryptovaluuttoja, jotka voivat edustaa niin uutta kuin olemassa olevaakin omaisuutta.

Algorand on monella tapaa Ethereumin kaltainen ekosysteemi – vain pienemmässä mittakaavassa.

Osta Algrorand

Algorandiin sijoittaminen

ALGO-tokeneita voi ostaa useista kryptovaluuttapörsseistä pankkisiirroilla, luottokortilla tai USDC:n ja USDT:n kaltaisilla vakaavaluutoilla.

Sijoita Algorandiin Coinmotionissa

Aloita sijoittaminen jo tänään
Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple

Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!

Vaihtoehtoisesti voit käyttää ALGO:n ostamiseen myös Algorand-pohjaisia hajautettuja pörssejä, kuten Tinymania, AlgoFi:a tai Algodexiä.

Algorand tulevaisuus

Tulevaisuus

Algorand Foundation on ehdottanut pitkän aikavälin Algo Dynamics -mallia, joka on suunniteltu toimimaan yli 10 vuoden ajan. Malli keskittyy ohjelmiin, jotka liittyvät ekosysteemien tukeen, yhteisön kannustimiin sekä päätöksenteon ja hallinnon hajautuksen Algorand-lohkoketjussa.

Algorand suunnittelee uutta palkitsemisjärjestelmää yhteisölle, joka hyödyttäisi sekä olemassa olevia että tulevia käyttäjiä, jotka sitoutuvat Algorandin hallintomalliin ja steikkaavat tokeninsa pitkäksi aikaa.

Algorandin teknologiajohtaja John Woods kertoo podcast-haastattelussa, että Algorand aikoo vuonna 2024 keskittyä erityisesti tietoisuuden ja käyttäjäkunnan kasvattamiseen. Hän henkilökohtaisesti haluaa levittää sanaa siitä, että Algorand on mahtava alusta sovellusten rakentamiseen.

Ep. 372 John Woods | Future of the Algorand Blockchain

Yhteenveto

Algorand on mielenkiintoinen projekti, sillä se on yksi harvoista järjestelmistä, jotka voisivat mahdollisesti ratkaista lohkoketjutrilemman. 

Se on kuitenkin kärsinyt ekosysteemin suppeasta kasvusta ja kiinnostuksen puutteesta. Algorand ei todellakaan ole puhutuimpien projektien joukossa kryptomaailmassa – siitä itseasiassa kuulee hyvin harvoin.

Teknologian kanssa sillä ei kuitenkaan ole ongelmia; PPoS vaikuttaa varteenotettavalta ratkaisulta skaalausongelmien ratkaisemiseen.

Lähinnä projekti kamppailee tietoisuuden puutteen kanssa. Siksi on hyvä, että jopa teknologiajohtaja ymmärtää, että lähitulevaisuudessa on keskityttävä enemmän markkinointiin.

Algorand – usein kysytyt kysymykset

Mikä on Algorand (ALGO)?


Algorand (ALGO) on vuonna 2017 perustettu kryptovaluutta ja nopea lohkoketjualusta, joka kykenee viimeistelemään transaktiot välittömästi.

Miten Algorand toimii?


Algorand käyttää kaksikerroksista lohkoketjuarkkitehtuuria, jossa yksinkertaiset älysopimukset ratkaistaan päälohkoketjussa ja monimutkaisemmat puolestaan L2:ssa. Algorand käyttää uniikkia Pure Proof of Stake -mekanismia transaktioiden vahvistamiseen ja verkon suojaamiseen.

Onko Algorand (ALGO) hyvä sijoitus?


Algorand on jo osoittautunut vankaksi alustaksi laajalla kehittäjätuella, huipputeknologialla ja tosielämän sovelluksilla. Lisäksi se on edelläkävijänä yksi harvoista projekteista, jotka ovat onnistuneet ratkaisemaan lohkoketjujen trilemman. Se ei kuitenkaan onnistunut markkinoinnissa, joten käyttäjäyhteisö on suhteellisen pieni.

Aloita sijoittaminen jo tänään
Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple

Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!


Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia, eikä niitä voida pitää Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Jaa artikkeli:

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
vanhin
uusin eniten äänestetty
Inline Feedbacks
View all comments

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp