Tunnelma markkinoilla on piristynyt selvästi pääsiäisen jälkeen ja kryptovaluuttojen hinnoissa on nähty kovia nousuja. Viime viikolla orastanut nousu kryptomarkkinoilla lähti kunnolla lentoon alkuviikosta, kun osakemarkkinoiden auetessa indeksit liikkuivat ylöspäin ja luotto osakemarkkinan korjausliikkeen päättymiseen alkoi kasvaa. Bitcoin on noussut viikon takaisesta 10,5 % ja muu kryptomarkkina on seurannut perässä.
Markkinoiden nousua ovat tukeneet kuluneella viikolla tervetulleet viitteet Yhdysvaltojen lisäliennytyksistä laajassa tullisodassa. Presidentti Trumpin mukaan Kiinaa vastaan asetettujen tullien tasoja tullaan laskemaan selvästi ja valtiovarainministeri Scott Bessett kuvaili Yhdysvaltain ja Kiinan tullinokittelun olevan kestämätöntä. Vaikka muutoksia ei ole vielä julistettu, niin nämä kommentit riittivät piristämään markkinoita selvästi.
Coinmotionin valikoiman kovimmat nousijat ovat tuttuun tapaan pienen markkina-arvon kolikoita, mutta Top-10 listalle mahtuu myös yksi suurista. Älysopimusalusta Suin token SUI on noussut viikossa peräti 62,6 prosenttia. SUI:n nousu alkoi maanantaina ja sai lisävauhtia torstaina, kun Suin X-tilillä kerrottiin uudesta yhteistyöstä xPortalApp palvelun kautta, joka mahdollistaa SUI-tokenin käytön virtuaalisella MasterCardilla.
Lue lisää: Sui Network (SUI): Entisten Facebook-työntekijöiden luoma uusi lohkoketju
Myös useat meemicoinit ovat tehneet vahvaa paluuta. SUI-ketjun meemikolikko Brett nousi 56,7 prosenttia, Popcat 60,8 prosenttia ja Pudgy Penguins 68,9 prosenttia. Kovin nousija on kuitenkin tekoälykryptoksi itseään brändäävä NULS, joka kannustaa käyttäjiään luomaan ketjuun uusia tokeneita naipump.fun palvelussaan.
Kuvio 1. Coinmotionin kryptovaluuttojen Top-10 arvonkehitys viimeisen viikon aikana per 25.4. kello 10.05. Lähde: Coingecko
Tether ja SoftBank perustivat uuden bitcoin-sijoitusyhtiön
Vakaavaluutta USDT:n liikkeellelaskija Tether ja Japanin suurin varainhoitaja SoftBank ovat perustaneet bitcoin-sijoitusyhtiö Twenty One Capitalin, joka tähtää suoraan suurimpien bitcoin-omistajien joukkoon tavoitellen alkuvaiheessa 42 000 bitcoinin omistusta. Yhtiötä johtaa tunnettu bitcoin-vaikuttaja, Stripe-yhtiön perustaja Jack Mallers. Mallersin mukaan tavoitteena on vaatimattomasti rakentaa arvokkain bitcoiniin keskittyvä yhtiö.
Twenty One Capital on rakennettu olemaan alusta lähtien Bitcoin-lähtöinen yritys, joka allokoi strategisesti pääomaa kasvattaakseen bitcoin-omistuksiaan per osake. Twenty One aikoo kehittää yritysrakenteen, joka pystyy tukemaan uusien bitcoin-pohjaisten finanssipalveluiden lanseeraamista. Tähtäimessä on uudistaa perinteistä taloutta ja tarjota instituutioille bitcoin-pohjaisia vaihtoehtoja pääomamarkkinoiden tarpeisiin. Bitcoinin puolestapuhujana Twenty One aikoo tuottaa myös Bitcoin-keskeistä sisältöä ja mediaa.
SoftBankin toimitusjohtajan edellinen suuri liike bitcoiniin liittyen nähtiin vuoden 2017 nousuhuumassa, kun hän teki suuren henkilökohtaisen bitcoin-sijoituksen lähellä huippua ja möi omistuksensa seuraavana vuonna realisoiden 130 miljoonan dollarin tappiot. Tällä kertaa sijoitussuunnitelma vaikuttaa kuitenkin hieman pitkäjänteisemmältä. Tether on Twenty One Capitalin pääomistaja ja myös SoftBankilla on merkittävä omistusosuus yhtiössä.
Announcing Twenty One: https://t.co/zg4PVHidw2
— Jack Mallers (@jackmallers) April 24, 2025
Twenty One is a #Bitcoin-native company and the ultimate vehicle for capital markets to access #Bitcoin
We intend to leverage capital markets to maximize #Bitcoin ownership per share (BPS) & pioneer #Bitcoin-native financial tools pic.twitter.com/RixWzvcL1y
Trumpin ja Fedin välinen valtakamppailu
Markkinat ovat jo valmiiksi hermostuneet tullien ja epävarmojen talousnäkymien vuoksi. Trump lisäsi jännitystä viime viikolla ilmaisemalla turhautumisensa Fedin hitaaseen koronlaskupolitiikkaan verrattuna Euroopan keskuspankkiin. Trump uhkasi aluksi erottaa keskuspankin puheenjohtajan Jerome Powellin.
Valkoisen talon talousneuvonantaja Kevin Hassett vahvisti viime perjantaina, että Trumpin tiimi “tutkii Powellin erottamisen mahdollisuutta”. Tämä uhkaus herätti välittömästi huolta markkinoilla. Maanantaina Trump lisäsi vielä Powelliin kohdistuvaa painetta kommenteillaan sosiaalisessa mediassa (Kuvio 2).
Kuvio 2. Donald Trumpin kannanotto inflaatioon ja Jerome Powellin toimintaan. Lähde: X
Fedin puheenjohtajan erottaminen olisi vakava isku dollarin globaalille asemalle. Keskuspankin itsenäisyys ja vakaa rahapolitiikka ovat pitkään tukeneet dollarin asemaa maailmanvaluuttana. Jos Fedistä tulisi poliittinen pelinappula, luottamus dollariin ja dollarimääräisiin sijoituksiin heikkenisi entisestään. Ohjauskorkojen laskeminen ei välttämättä ratkaisisi Trumpin hallinnon toivomia ongelmia lyhyellä aikavälillä muutenkaan. Viime syyskuussa Fedin laskiessa korkoja 50 pisteellä, 10 vuoden valtionlainojen korot itse asiassa nousivat – vaikka pitkien korkojen laskua Trump nimenomaan haluaisi.
Trumpin toimien taustalla saattaa olla pyrkimys siirtää tullien aiheuttama markkinakaaos Powellin niskoille. Trump on myöntänyt tullien aiheuttavan häiriöitä, mutta yrittää mahdollisesti kääntää huomion pois omista päätöksistään. Pidemmällä tähtäimellä Trump vaikuttaa haluavan vähemmän itsenäisen keskuspankin, mikä liittyy hänen suunnitelmaansa heikentää dollaria viennin tukemiseksi. Talousneuvonantaja Stephen Miran on ehdottanut, että dollarin heikentäminen pitäisi tehdä vasta, kun Fedissä on “yhteistyökykyisempi” puheenjohtaja, joka voisi tukea markkinoiden vakauttamista esimerkiksi korkokäyrää kontrolloimalla.
Tiistaina tilanne kuitenkin muuttui, kun Trump ilmoitti, ettei aio erottaa Powellia. Wall Street Journalin mukaan päätös syntyi valtiovarainministeri Scott Bessentin ja kauppaministeri Howard Lutnickin varoitettua Trumpia seurauksista: markkinakaaos, oikeustaistelu ja se tosiasia, ettei korkopolitiikka todennäköisesti muuttuisi, koska muut Fedin johtokunnan jäsenet jatkaisivat Powellin linjalla.
Tullikiista ja kaoottinen viestintä
Trumpin viestintä Kiina-suhteista on ollut yhtä ristiriitaista. Keskiviikkona Trump lupasi olla “erittäin kiltti” kauppaneuvotteluissa Kiinan kanssa ja vihjasi, että lopulliset tullit jäisivät huomattavasti alle 145 prosentin. Hän myös väitti, että neuvotteluja maiden välillä käydään “päivittäin”.
Valkoinen talo ja valtiovarainministeri Bessent kuitenkin kiistivät nämä tiedot nopeasti. Aiemmin Bessent oli kutsunut Yhdysvaltojen ja Kiinan välistä tullikiistaa “kestämättömäksi” ja ennustanut sen lievenevän. Torstaina myös Kiinan kauppaministeriö kiisti kokonaan raportit maiden välisistä kauppaneuvotteluista. Kiina ilmoitti, että jos Yhdysvallat todella haluaa kauppasopimuksen, sen tulisi luopua kaikista Kiinaan kohdistuvista yksipuolisista tulleista.
Yksi trendi on kuitenkin selvästi nähtävissä: pako dollarisijoituksista on ollut voimakasta huhtikuun alusta lähtien erityisesti Euroopan ja Aasian pörssituntien aikana (Kuvio 3). New Yorkin pörssin aukioloaikoina dollarin kehitys on pysynyt tasaisempana. Tämä viittaa siihen, että erityisesti ulkomaiset sijoittajat Aasiassa ja Euroopassa ovat aktiivisesti myyneet dollarimääräisiä sijoituksiaan, mikä on johtanut dollarin arvon voimakkaaseen laskuun.
Kuvio 3. Yhdysvaltain dollarin kehitys New Yorkin vs. Euroopan ja Aasian pörssituntien aikana. Lähde: Brent Donnelly, X
Kryptomarkkinat vaihtoehtona perinteisille sijoituksille?
Kryptomarkkinoiden toivonkipinä piilee niiden asemassa ns. neutraalina ja perinteisen finanssijärjestelmän ulkopuolisena pelikenttänä. Poliittisten riskien kasvaessa ja dollarin aseman heikentyessä sijoittajat etsivät “turvasatamia”, ja Bitcoin on alkanut vahvistaa asemaansa yhtenä tällaisena vaihtoehtona perinteisen kullan rinnalla. Erityisesti institutionaaliset sijoittajat ovat lisänneet allokaatioitaan kryptomarkkinoille osana riskien hajauttamisstrategiaansa.
Bitcoinin lisäksi myös muut hajautettuun teknologiaan perustuvat vaihtoehdot, kuten tietyt DeFi-protokollat ja tokenisoidut reaalimaailman omaisuuserät, ovat herättäneet kasvavaa kiinnostusta sijoittajien etsiessä suojaa geopoliittiselta ja taloudelliselta epävarmuudelta. Tämä kehitys kuvastaa laajempaa muutosta kohti vaihtoehtoisia rahoitusratkaisuja aikana, jolloin luottamus perinteisiin järjestelmiin on koetuksella.
Aloita sijoittaminen jo tänään Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple
Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!
Bitcoinin hinnassa onkin nähty viime päivinä varsin positiivista kehitystä hinnan murtauduttua ulos tammikuusta alkaneesta laskutrendistä (Kuvio 4). Tällä hetkellä hinta konsolidoituu vuoden avauskurssin tasolla, minkä ylitys olisi nousun jatkumisen kannalta ratkaisevaa. Teknisessä mielessä likviditeetin metsästys maaliskuun huippujen ja paikallisen kaupankäyntialueen yläpuolella noin 95 000 dollarin kohdalla muodostaa hinnalle selkeän vaaranpaikan. Swing failure pattern tai poikkeama paikallisen kaupankäyntialueen yläpuolella houkuttelee varmasti markkinaosapuolia salkun suojauksen tai lyhyeksi myynnin kannalta. Mikäli hinta hylätään tällä kriittisellä tasolla, hinta ei kuitenkaan ideaalitilanteessa tarjoa markkinaosapuolille hyviä ostopaikkoja vaan löytää tuen kuvaajassa esitettyjen liukuvien keskiarvojen tasolta, joiden yläpuolelle hinta jälleen vakuuttavasti nousi. Hinnan hyväksyntä takaisin paikallisen kaupankäyntialueen puolivälin alapuolelle kasvattaisi korjausliikkeen jatkumisen todennäköisyyksiä.
Kuvio 4. Bitcoinin 12h hintakehitys. Lähde: TradingView
Globaalit kasvunäkymät heikentyneet
IMF laski tällä viikolla globaalia kasvuennustettaan 3,3 prosentista 2,8 prosenttiin ja nosti Yhdysvaltain taantuman todennäköisyyden arviota 27 prosentista 40 prosenttiin.
Yhdysvaltain kasvuennuste tuleville kahdelle vuodelle on nyt 1,8 prosenttia, kun taas Kiinan vastaava luku on 4,0 prosenttia. Tullikiistan keskellä Kiina vaikuttaa siis taloudellisesti vahvemmalta osapuolelta.
Bank of America sen sijaan raportoi, että yritysjohtajien tunnelmat ovat synkimmät sitten vuoden 2009 finanssikriisin. Samaan aikaan 27 prosenttia S&P 500 -yrityksistä on laskenut vuoden 2025 kasvuennusteitaan, mikä kuvastaa hyvin vallitsevaa varovaista sijoitussentimenttiä.
Tutustu alaa puhuttaneisiin aiheisiin kattavammin
- Kymmenen pörssiyhtiötä, joilla on suurimmat bitcoin-omistukset
- XDC Network – käytännön lohkoketju finanssialalle
- Kryptomarkkinat Q1/2025 – myrskyn jälkeen kirkastuva taivas?
- Ripple (XRP) sijoituskohteena – mitä XRP-sijoittajan täytyy tietää?
- Tullisota voi luoda kryptomarkkinoille uusia mahdollisuuksia
- Mikä ihmeen token ja tokenomia? Näin ymmärrät kryptojen eri käyttötarkoitukset
- Kryptovaluuttojen verotus – Coinmotionin verotusohje kryptosijoittajalle
- Tekoälykryptot – aloittelijan opas AI-kryptojen maailmaan
- Bitcoin kurssi – kuinka korkealle arvo voi nousta vuonna 2025?
- Tuleeko XRP:stä seuraava ETF-hitti?
- Miten varautua kryptomarkkinoiden muutoksiin?
Aloita sijoittaminen jo tänään Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple
Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!
Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia, eikä niitä voida pitää Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.