Kryptoportfolion hajauttaminen voi olla haastavaa. Markkinoilla on tuhansia erilaisia kryptovaluuttoja, alustoja ja protokollia. Varsinkin uusi sijoittaja voi ymmärrettävästi hämmentyä pohtiessaan missä ja mihin kannattaa sijoittaa.
Kryptovaluuttamarkkinat ovat nopeasti muuttuva ekosysteemi, joka koostuu lukuisista eri toimijoista ja teknologioista. Sijoittajalla on valittavanaan tuhansia projekteja ja uusia ilmestyy jatkuvasti lisää. Useimmilla sijoittajilla ei yksinkertaisesti ole aikaa tai asiantuntemusta ymmärtää kaikkea.
Säästääksemme aikaasi teimme avuksesi tämän artikkelin, joka tuo selkoa kryptoportfolion hajauttamiseen.
Hajauttamisen edut
Perinteisesti sijoittamisessa hajautuksella on kaksi etua: Se tuo salkkuusi keskenään korreloimattomia omaisuusluokkia niin, että kun jotkut sijoitukset laskevat, toisten arvot pysyvät ennallaan tai jopa nousevat. Ihanteellisesti hajautus suojaa sinua tappioilta, jos jokin sijoituksistasi laskee.
Perinteinen sijoitussalkku hyötyy joukkovelkakirjalainoista osakemarkkinoiden laskiessa, mikä suojaa sijoittajaa karhumarkkinan vaikutuksilta. Kryptovaluutat puolestaan laskevat ja nousevat usein yhdessä, ja toisinaan kryptomarkkina korreloi osakemarkkinoiden kanssa.
Hajauttaminen voi rajoittaa voittojasi, mutta hajautusta kannattaa katsoa näin: kun omistat useita kryptovaluuttoja yhden sijasta, parannat todennäköisyyttä saada menestynyt projekti portfolioosi. Teet edelleen hyvää tuottoa, mutta samalla pienennät riskiä menettää koko sijoituksesi. Jos sijoittaisit kaiken yhteen altcoiniin, voisit pahimmassa tapauksessa menettää kaiken, jos projekti epäonnistuu.
Lyhyesti sanottuna hajauttaminen antaa sijoittajalle suojan taloudellisia riskejä vastaan sekä mahdollisuuden tutustua erilaisiin projekteihin ja näin ollen kasvattaa tietämystään.
Ennen kuin syvennymme tarkemmin hajautusstrategioihin ja käytännön esimerkkeihin, tutustutaan kryptomarkkinaan. On tärkeää ymmärtää mihin sijoitat, miten markkina toimii ja mistä se koostuu. Tieto auttaa navigoimaan markkinoiden läpi ja ymmärtämään eri projekteja.
Kryptovaluuttamarkkinat
Kryptovaluuttamarkkina koostuu tuhansista erilaisista projekteista. Merkittävimpiä sektoreita ovat hajautettu rahoitus (decentralized finance, DeFi), älysopimusalustat ja vakaavaluutat.
Yleinen harhaluulo on, että kryptovaluuttamarkkinat elävät täysin omaa elämäänsä ja ovat immuuneita talouden käänteille. Tämä ei pidä paikkaansa. Ajoittain markkina on toiminut omillaan, mutta on yleistä, että kryptovaluutat ovat korreloineet osakemarkkinoiden kanssa.
Kryptovaluuttamarkkinan merkittävimpänä ajurina toimii Bitcoin sen markkinadominanssin takia, eli Bitcoinin hintamuutokset vaikuttavat muun kryptovaluuttamarkkinan kehitykseen. Markkinadominanssi tarkoittaa tietyn kryptovaluutan markkina-arvoa suhteessa koko kryptomarkkinan arvoon.
Lue lisää: Bitcoin kurssi – kuinka korkealle arvo voi nousta vuonna 2025?
Volatiliteetti
Kryptovaluuttamarkkina on volatiili, eli hinnat saattavat vaihdella nopeasti lyhyenkin ajan sisällä. Tämä on joillekin sijoittajille ehdoton punainen vaate, mutta arvonvaihtelut antavat mahdollisuuden myös tuotoille. Kryptovaluuttoihin pätee sijoittamisen kultainen sääntö: älä sijoita enempää kuin olet valmis menettämään.
Riskit ja varojen säilytys
Volatiliteetin lisäksi kryptosijoittamisessa on tärkeää huomioida myös varojen säilytys. Sijoittajan kannattaa miettiä, mikä säilytystapa sopii parhaiten omaan tilanteeseen.
Kryptovaluuttojen säilytysvaihtoehtoja on useita. Pörssit tarjoavat helppokäyttöisen ratkaisun, mutta silloin varat ovat palveluntarjoajan hallinnassa. Online-lompakot (hot wallets) puolestaan antavat sinulle täyden hallinnan varoistasi ja nopean pääsyn niihin, mutta edellyttävät huolellista salausavaimien hallintaa.
Myös fyysiset kylmälompakot (cold wallets) ovat suosittu vaihtoehto pidempiaikaiseen säilytykseen. Ne tarjoavat lisäturvaa pitämällä salausavaimet erillään internet-yhteydestä.
Jos arvostat sekä turvallisuutta että käytön helppoutta, kolmannen osapuolen säilytyspalvelu voi olla sopiva vaihtoehto. Coinmotion tarjoaa Säilö-palvelua, joka suojaa varasi monipuolisesti. Säilössä kryptovaluuttasi talletetaan useamman allekirjoittajan (multisig) järjestelmään yhdistettynä aikalukkoon, mikä varmistaa omaisuutesi turvallisuuden.
Kryptomarkkinan keskeiset sektorit
Kryptomarkkina koostuu useista erilaisiin käyttötarkoituksiin keskittyvistä projekteista. Tässä keskeisimmät sektorit.
Valuutat ja maksuvälineet
Tähän kategoriaan kuuluvat alkuperäiset kryptovaluutat kuten Bitcoin, jotka on suunniteltu toimimaan digitaalisina valuuttoina ja maksuvälineinä. Ne tarjoavat nopean ja edullisen tavan siirtää varoja globaalisti ilman perinteistä pankkijärjestelmää.
DeFi
DeFi, eli hajautettu rahoitus, on lohkoketjuihin perustuva finanssiteknologia. Se on viime vuosien aikana noussut lohkoketjualalla merkittäväksi kehityssuunnaksi. DeFi-palvelut ovat kasvattaneet suosiotaan, ja niihin lukittujen varojen määrä on kasvanut huomattavasti.
Markkinoilla on useita DeFi-palvelut mahdollistavia lohkoketjuja, mutta merkittävin niistä on Ethereum, joka hallitsee suurta osaa markkinoista. Ethereumin ekosysteemissä on runsaasti sovelluskehittäjiä ja älysopimuksiin pohjautuvia sovelluksia. Muita merkittäviä DeFi-protokollia ovat Binance Smart Chain, Tron, Avalanche, Solana, Polygon ja Fantom.
DeFi-palveluiden piiriin kuuluvat kryptovaluuttojen lainauspalvelut, kuten suomalaisen Stani Kulechovin kehittämä Aave, steikkauspalvelut, erilaiset hajautetut pörssit sekä automaattiset markkinantakaajat. Nämä kaikki antavat sijoittajalle mahdollisuuden laittaa kryptovaluutat tekemään töitä sen sijaan, että ne makaisivat kryptovaluuttalompakossa.
Lue lisää: DeFi: Finanssimaailma ilman pankkeja
Älysopimusalustat
Älysopimusalustat fasilitoivat, tarkistavat ja valvovat älysopimuksia. Ne toimivat perustana hajautettujen sovellusten luomiselle. Sopimukset ovat olennainen osa elämäämme, oli kyse sitten vuokra-, työ- tai lainasopimuksista. Ne perustuvat osapuolten väliseen luottamukseen. Älysopimukset puolestaan ovat ennalta ohjelmoituja, eivätkä vaadi ihmisen väliintuloa. Koodi pitää huolen, että sopimuksen osapuolet kunnioittavat sopimusta.
Älysopimuksia voidaan soveltaa myös kryptomarkkinoiden ulkopuolelle: Esimerkiksi älysopimukseen perustuva matkavakuutus hyväksyisi automaattisesti lentotiedot ja jos asiakkaan varaama lento peruuntuu, älysopimus käynnistäisi automaattisesti maksutapahtuman hyvityksenä lennon varaajalle.
Ylivoimaisesti suurin ja tunnetuin älysopimusalusta on Ethereum (ETH). Sen päällä toimii lukuisia älysopimuksiin pohjautuvia hajautettuja sovelluksia. Muita suosittuja älysopimusalustoja ovat Binance Smart Chain (BSC), Polkadot (DOT), Solana (SOL) ja EOS.
Lue lisää: Näin sijoitat Ethereumiin turvallisesti
Vakaavaluutat (Stablecoins)
Vakaavaluutat kuten USDC, USDT ja DAI on sidottu perinteisiin valuuttoihin kuten dollariin, tarjoten vakautta kryptovaluuttojen volatiilin maailman keskellä. Ne toimivat siltana perinteisen rahoituksen ja kryptomaailman välillä.
Lue lisää: Mikä on stablecoin eli vakaavaluutta?
Layer 2 -ratkaisut
Projektit, kuten Polygon (MATIC) ja Optimism, kehittävät skaalautuvuusratkaisuja olemassa olevien lohkoketjujen päälle, tehostaen niiden toimintaa ja alentaen transaktiokustannuksia.
Infrastruktuuriprojektit
Projektit, kuten Chainlink, The Graph ja Polkadot, kehittävät lohkoketjuteknologian perusinfrastruktuuria ja mahdollistavat eri lohkoketjujen yhteentoimivuuden.
Meemikolikot
Meemikolikot, kuten Dogecoin (DOGE), Shiba Inu (SHIB) ja PEPE, ovat meemeistä ja humoristisista ilmiöistä inspiroituneita kryptovaluuttoja. Ne erottuvat markkinoilla huomattavalla volatiliteetillaan ja spekulatiivisella luonteellaan.
Näiden kolikoiden arvoon vaikuttavat erityisesti aktiivinen yhteisö, sosiaalisen median trendit ja joskus julkisuuden henkilöiden lausunnot. Vaikka osalla meemikolikoista on todellista käyttöarvoa, useimmat toimivat ensisijaisesti yhteisöllisinä projekteina.
Sijoittajan kannattaa tiedostaa, että nämä kolikot sisältävät merkittäviä riskejä – noudata aina erityistä varovaisuutta meemikolikoihin sijoittaessasi. Jos kuitenkin haluat lisätä niitä portfolioosi, Coinmotionin kautta voit tehdä sijoituksia turvallisesti ja luotettavasti.
Lue lisää: Meemikolikot – miksi ne ovat niin suosittuja?
Portfolion hajauttaminen
Sanonta “älä laita kaikkia munia samaan koriin” pätee kaikkeen sijoittamiseen, mukaan lukien kryptovaluuttoihin sijoittamiseen. Jos koko portfoliosi koostuu yhdestä kryptovaluutasta ja sen arvo putoaa, koko portfolio kärsii. Jos hajautat portfoliotasi eri sektoreihin ja tokeneihin, yhden kryptovaluutan huono kehitys ei vahingoita koko portfoliotasi.
Se, miten ja mihin portfoliotasi hajautat, on täysin sinun päätettävissäsi. Hajauttamisen tulisi perustua omaan sijoitusstrategiaasi, riskinsietokykyysi ja ymmärrykseesi markkinoista. Hajauttamiseen on kuitenkin olemassa yleisiä ohjenuoria, jotka toimivat etenkin uudempien sijoittajien apuna.
Voit käyttää portfolion hallinnan helpottamiseksi kolmansien osapuolien, kuten Coinmarketcapin tai CoinGeckon seurantatyökaluja tai ylläpitää esimerkiksi Excel-taulukkoa portfoliostasi.
Markkinoilla on laaja kirjo eri kehitysvaiheen ja markkina-arvon kryptovaluuttaprojekteja. Jotkut projektit ovat vakiinnuttaneet paikkansa vuosien toiminnan jälkeen ja toiset vielä hakevat jalansijaa markkinoilta. Bitcoin on markkina-arvolla mitattuna ylivoimaisesti suurin kryptovaluutta, jota vaihdetaan päivittäin miljardien dollarien edestä. Toisesta ääripäästä löytyy uusia projekteja alle miljoonan dollarin markkina-arvolla.
Ammattimainen sijoittaja voi hajauttaa portfoliotaan sektorin, markkina-arvon, kehitysvaiheen tai fundamenttien perusteella.
Strategiat kryptoportfolion hajauttamiseen
Vaikka kryptomarkkinat toimivat hieman eri tavalla kuin perinteiset markkinat, kryptosalkun tasapainottaminen ei eroa perusteiltaan perinteisestä sijoittamisesta. Voit helposti pienentää kokonaisriskiäsi profiilisi ja sijoitusstrategiasi mukaan hajauttamalla sijoituksiasi eri kryptovaluuttojen kesken.
Pääpiirteittäin on kaksi salkun hajautusstrategiaa, jotka toimivat myös kryptosijoittamisessa. Portfoliota voi hajauttaa arvon tai arvostuksen perusteella.
Hajauttaminen arvon perusteella
Jokaisella kryptovaluutalla on (lähtökohtaisesti) tarkoitus. Ne pyrkivät ratkaisemaan jotain kryptomaailman tai oikean maailman ongelmaa, joten niillä on erilaisia käyttötarkoituksia. Joitakin käytetään digitaalisena valuuttana transaktioihin ilman kolmansia osapuolia, kun taas toiset on suunniteltu digitaaliseksi arvon säilyttäjäksi.
Koska jokaisella kryptovaluutalla on oma käyttötarkoituksensa, eli fundamentaalinen arvo, portfoliosi on tehokkaampaa hajauttaa jakamalla varasi eri kryptomarkkinan sektoreille.
Tämä strategia vaatii toimiakseen tutkimusta ja taustatyötä. Se edellyttää myös kryptovaluuttojen taustalla olevan teknologian ymmärtämistä.
Hajauttaminen arvostuksen perusteella
Tämä strategia keskittyy fundamenttiarvojen ja sektorien sijaan projektien kehitysvaiheeseen, sijaintiin ja valuaatioon. Esimerkiksi voisit valita portfolioosi laadukkaita, vakiintuneita ja korkean markkina-arvon kryptovaluuttoja, kuten Bitcoinia tai Ethereumia, jonka lisäksi hajauttaa osan portfoliostasi alkuvaiheen projekteihin. Näin osaa portfoliostasi koskee tyypillinen alkuvaiheen projektin riski, mutta valtaosa on turvassa luotettavissa projekteissa.
Millainen on hyvin hajautettu portfolio?
Miten suuri osuus portfoliosta tulisi olla Bitcoinissa? Entä Ethereumissa? Entäpä vakaavaluutat? Kannattaako portfoliossa olla muita kryptoja kuin Bitcoinia?
Vastaus riippuu sijoittajan sijoitusstrategiasta, taloustilanteesta ja riskinsietokyvystä. Jos olet aggressiivisempi nopeaa kasvua hakeva riskinottaja, uskallat ehkä pitää suurempaa osaa altcoineissa kuin Bitcoinissa. Riskittömämpää portfoliota haluava saattaa pitää suurimman osan Bitcoinissa, Ethereumissa ja vakaavaluutoissa, ostaen pienellä summalla joka kuukausi.
Niin kutsutut altcoinit, eli vaihtoehtoiset kryptovaluutat Bitcoinille, ovat lähtökohtaisesti riskipitoisempia ja spekulatiivisempia kuin Bitcoin. Myös tuotot voivat olla parempia. Kryptovaluuttojen mittarilla Bitcoin on turvallisin vaihtoehto pitkällä tähtäimellä historiansa perusteella.
Lue lisää: Altcoin-opas – mikä on altcoin?
Jos olet uusi sijoittaja, on todennäköisesti turvallisempaa, jos laitat rahasi vakiintuneisiin projekteihin sen sijaan, että etsit muutaman viikon olemassa olleita. Bitcoinin ja Ethereumin tulisi muodostaa merkittävä osa sijoittajan kryptovaluuttasalkusta, ja muut vakiintuneet kryptovaluutat voivat muodostaa loput.
Coinmotion Strategiat – helpompi tapa hajauttaa
Kryptoportfolion hajauttaminen voi tuntua työläältä, varsinkin jos olet uusi kryptomaailmassa. Tätä varten olemme kehittäneet Coinmotion Strategiat -toiminnon, joka tekee hajautetun kryptosalkun rakentamisesta vaivatonta.
Coinmotion Strategiat mahdollistaa sijoittamisen monipuoliseen valikoimaan ennalta valittuja kryptovaluuttoja vain muutamalla klikkauksella. Voit valita useista eri strategioista tulevaisuuden tavoitteisiisi sopivimman. Markkinajohtajat-strategia sijoittaa markkina-arvoltaan suurimpiin kryptovaluuttoihin, Älysopimukset-strategia keskittyy älykkäisiin lohkoketjuihin ja Yhteisön valinta -strategia sijoittaa käyttäjien eniten ostamiin kryptovaluuttoihin.
Strategiat-toiminto hoitaa hajauttamisen puolestasi: sinun tarvitsee vain määrittää sijoitettava summa, ja Coinmotion ostaa automaattisesti strategiaan kuuluvat kryptovaluutat suoraan lompakkoosi. Myöhemmin voit myydä ostetut kryptovaluutat samalla tavalla kuin kaikki muutkin kryptot alustalla.
Toiminto on käytettävissä tällä hetkellä mobiilisovelluksessamme ja tukee kaikkia merkittävimpiä kryptovaluuttoja. Näihin lukeutuvat mm. Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), XRP, Polygon (MATIC), Aave (AAVE), USD Coin (USDC), Stellar (XLM), Litecoin (LTC), Chainlink (LINK), Cardano (ADA) ja Uniswap (UNI).
Aloita sijoittaminen jo tänään Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple
Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!
Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia, eikä niitä voida pitää Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.