Tämän viikon teknisessä analyysissä tutkimme bitcoinin hintakehitystä kesäkausien aikana. Lisäksi analyysia MicroStrategy-yhtiöstä ja sen mahdollisesta asemasta bitcoinin johtavana indikaattorina.
Myy toukokuussa? Miltä Bitcoinin hintakehitys näyttää kesäkauden aikana
Osakemarkkinasta tuttu anomalia “myy toukokuussa” on johdettu kesäkauden historiallisesti heikommista tuottoprosenteista. Kyseinen perussääntö kehottaa siis myymään ennen toukokuuta ja ostamaan osakkeet takaisin syksyksi. Päteekö kyseinen anomalia myös bitcoin-markkinaan?
Bitcoin-markkinan hintakehitys kesäkaudella (kesäkuu – elokuu):
2013: -0,32%
2014: -24,05%
2015: 3,32%
2016: 6,45%
2017: 97,52%
2018: -6,58%
2019: 12,28%
2020: 14,5%
Kun tarkastellaan aiempien vuosien kesäkausien hintadataa, nähdään että bitcoin on performoinut vaatimattomasti ko. kausina suhteessa vuositason hintakehitykseen. Vuosien 2013 ja 2020 kesäkausina bitcoinin hinta on kasvanut keskiarvoisesti vain 12,89 prosenttia, tähänastisena poikkeuksena vuoden 2017 härkämarkkina, jolloin bitcoinin hinta nousi kesällä 97,52%. Kesäkauden kasvu on jäänyt negatiiviseksi vuosina 2013, 2014 ja 2018, ja positiiviset kasvulukemat ovat suhteellisen vaatimattomia vuotta 2017 lukuunottamatta.
Kesäkausi vastaan neljäs kvartaali (Q4)
Kun kesäkauden hintakehitystä peilataan loppuvuoteen ja erityisesti viimeiseen kvartaaliin, loppuvuoden kehityssuunta on selvästi vahvempi. Vuonna 2017 bitcoin nousi 97,52 prosenttia kesäkauden aikana ja huimat 217,69% viimeisessä kvartaalissa. Viime vuonna (2020) bitcoinin hintakehitys eskaloitui jälleen kohti loppuvuotta, nousten kesän 14,5% tasolta yli 173% Q4:n aikana. Yhteenvetona voi perustella, että kesäkuukaudet ovat hyvä aikaikkuna bitcoin-sijoitusten akkumulaatioon, tähdäten kohti loppuvuotta ja neljättä kvartaalia.
Onko MicroStrategy (MSTR) bitcoinin johtava indikaattori?
MicroStrategy (MSTR) keräsi valtavasti huomiota viime heinäkuussa ilmoittamalla yhtiön aloittavan bitcoin-ostot käyttääkseen niitä likvidin USD-käteisen korvaajana taseessaan. MicroStrategyn toimitusjohtaja Michael Saylor on erityisesti profiloitunut bitcoinin puolestapuhujana ja yhtiöllä on jo 105 085 bitcoin-yksikköä reservissään. Viimeisimmät bitcoin-ostot tapahtuivat eksoottisen yrityslainajärjestelyn kautta.
Kun tarkastellaan MSTR-yhtiön osakkeen hintakehitystä peilaten sitä bitcoiniin (BTCUSD), assetit ovat olleet läheisessä korrelaatiossa paria huomattavaa poikkeusta lukuunottamatta. Alkukeväällä 2021 MSTR yllätti markkinan raketoimalla yli 200 prosenttia tammikuun alusta helmikuuhun, samaan aikaan kun bitcoinin nousu oli tasaisempaa. Alkukevään 2021 breakoutissa MSTR toimi johtavana indikaattorina bitcoinille. Myöhemmin BTCUSD seurasi MSTR-osaketta, nousten huhtikuussa $60K-tason yläpuolelle. Bitcoinin korjausliikkeen jälkeen näiden kahden assetin korrelaatio tiivistyi uudestaan.
Kvartaalin kaksi ja kolme vaihteessa MSTR yllätti jälleen nousemalla ylös bitcoin-korrelaatiosta kohti breakoutia. Mikäli alkukevään markkinailmiö toistuu, MSTR saattaa toimia edelleen johtavana indikaattorina bitcoinille korrektion jälkeen.
MSTR on mielenkiintoinen assetti, koska rakenteensa vuoksi se käyttäytyy epävirallisen Bitcoin ETF:n tavoin. Lisäksi MSTR on mielenkiintoinen osake markkinan tulkintaan, koska se näyttää ennakoivan bitcoinin kurssia. MSTR on noussut +30,56% viimeisen kuukauden aikana, samalla kun bitcoin on laskenut -8,61% .
Libanonin inflaatio eskaloituu bitcoinin kysynnän kasvaessa
Libanonin punta (LBP) on jatkanut heikentymistään dollaria (USD) ja bitcoinia (BTC) vastaan, samaan aikaan kun maa ajautuu lähemmäs taloudellista kaaosta. Inflaation arvioidaan olevan yli 100 prosenttia vuositasolla ja LBP on menettänyt yli 90% arvostaan dollaria vastaan syksystä 2019 lähtien.
Libanonin punta on malliesimerkki lukuisista kehittyvien markkinoiden (emerging markets) kansallisvaluutoista, joiden tulevaisuus on epäselvä. Isot keskuspankit ovat alkaneet käyttää johtavia kansallisvaluuttoja, kuten USD, EUR, CNY ja JPY, osana elvytyspolitiikkaa. Tämä elvytyspolitiikka on vahvistanut johtavia talousmaita, mutta samaan aikaan se heikentää pienempien kansallisvaluuttojen asemaa.