Mantran OM-tokenin romahdus

Mantran OM-tokenin romahdus ja Bitcoinin vahvistunut asema

••••••••••

Tullisodan aiheuttama myllerrys ja volatiliteetti on hellittänyt kuluneen viikon aikana ja kryptomarkkina on päätynyt hienoiseen nousuun bitcoinin johdolla. Bitcoin dominanssi on ollut vahvassa nousutrendissä maaliskuun lopusta lähtien ja nousi eilen jo yli 64 prosenttiin mitä ei ole tapahtunut kuin hetkellisesti vuoden 2021 alun jälkeen. Dominanssin kasvua on edesauttanut myös Ethereumin heikon performanssin jatkuminen.

Viikon yllättävin ja ikävin tapahtuma kryptomarkkinoilla oli kovaa nousua yli vuoden tehneen Mantran OM-tokenin äkillinen romahdus. Tokenin arvo romahti tunnin sisällä yli 90 prosenttia tuoden mieleen vuoden 2022 LUNA kryptovaluutan totaalisen sulamisen ja sen aiheuttaman kaaoksen markkinoilla. Mantra oli kuitenkin markkina-arvoltaan huomattavasti Lunaa pienempi eikä romahdus aiheuttanut merkittävää laskua muissa kryptovaluutoissa.

Viikon odotetuin tapahtuma makromarkkinoilla oli Yhdysvaltain Keskuspankin johtajan Jeremy Powellin puheenvuoro markkinoiden tilasta ja Fedin suhtautumisesta tullisotaan. Markkinat nousivat ennen puhetta, mutta kääntyivät laskuun puheen aikana Powellin esitettyä huolestuneita kommentteja talousnäkymistä ja koronlaskujen jatkamisen todennäköisyydestä.

Coinmotionin viikon nousijoiden lista on tuttuun tapaan täynnä pienen markkina-arvon kryptovaluuttoja. Ykkösenä on Solanan suositun hajautetun pörssin Raydiumin token RAY 39,5 prosentin nousullaan. Solana on pärjännyt selvästi parhaiten suurista kryptovaluutoista kuluneella viikolla nousten 15,5 %, mikä selittää myös Raydiumin tokenin nousua. Viime viikkojen raketti FARTCOIN on edelleen kivunnut nousten nyt viikon aikana 25,7 prosenttia.

Coinmotionin kryptovaluuttojen Top-10 arvonkehitys viimeisen viikon aikana per 17.4. kello 12.47. Lähde: Coingecko

Aloita sijoittaminen jo tänään
Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple

Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!


Powell varoitteli tullien vaikutuksista

Yhdysvaltain Keskuspankin Fedin johtaja Jerome Powell piti keskiviikkona odotetun puheenvuoron pankin näkemyksistä tullien vaikutuksista maan talouteen. Powellin pessimistiset kommentit aiheuttivat riskimarkkinoilla pientä korjausliikettä ja saivat bitcoinin orastavan nousun ainakin hetkellisesti hiipumaan. Powellin mukaan tullit uhkaavat kasvattaa inflaatiota ja heikentävät Keskuspankin mahdollisuuksia jatkaa korkojen laskemista. Hänen mukaansa Fed voi nyt tarkkailla tilannetta ja odottaa tullien vaikutusten konkretisoitumista ennen seuraavia muutoksia korkotasoihin.

Fedin korkolinjauksista päättävässä komiteassa näyttää kuitenkin olevan myös poikkeavia näkemyksiä koronlaskujen jatkamisesta. Komitean jäsen Christopher Waller sanoi odottavansa, että jopa suurilla tullikorotuksilla on vain väliaikainen vaikutus, vaikka tullit pysyisivät voimassa useita vuosia. Samalla hän myös odottaa, että tällaiset suuret tullimaksut rasittaisivat taloutta ja jopa uhkaisivat taantumalla. Jos talous hidastuisi voimakkaasti, vaikka inflaatio pysyisi korkeana, Waller sanoi tukevansa koronlaskuja ”aikaisemmin ja suuremmassa määrin kuin olin aiemmin ajatellut.”


Mantran tokenin voittokululle ruma loppu

Reaalimaailman omaisuuserien tokenisointiin keskittyvän Mantran token oli viime vuoden kovin nousija kryptovaluuttojen top-100 listalla ja menestyi vielä tämän vuoden alussakin mainiosti, mutta tippui hetkessä listan ulkopuolelle sunnuntai-illan romahduksessa. Yli kuuden dollarin tasolla viime viikot pysytellyt OM-token syöksyi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä alle 50 sentin menettäen hetkessä yli 90 prosenttia arvostaan.

Romahduksen tarkka syy on jäänyt epäselväksi, mutta olennaisessa roolissa lienee markkinan vähäinen likviditeetti ja runsas vivutus. Laskun alettua pörssit alkoivat likvidoimaan tokenia velkarahalla ostaneiden positioita ja laittoivat positioita pakkomyyntiin. Markkinan heikko likviditeetti ja ostajien puute sain hinnan syöksymään ja paljasti, kuinka heikko todellinen kysyntä tokenille oli markkinoilla suhteessa sen hintaan.

Hintaliikkeestä on syytetty myös Mantran avainsijoittajia ja perustajia, mutta tällaisesta ei ole ainakaan toistaiseksi saatu varmuutta. Mantran perustajiin kuuluva JP Mullin on kommentoinut tilannetta aktiivisesti X-tilillään ja vakuutellut, että Mantran tiimiläisten tokenit ovat koko ajan olleet lukittuina ja nyt suurin osa niistä tullaan tuhoamaan sijoittajien uskon palauttamiseksi.

Mullinin ja muiden Mantran edustajien yritykset uskon palauttamiseksi ovat kenties edesauttaneet sitä, että tokenin syöksy ei ole enää viikon edetessä jatkunut vaan hinta on jäänyt liikkumaan 50 sentin ja dollarin välille. Seuraamme tilanteen kehittymistä ja mahdollisten lisätietojen julkituloa tulevissa viikkokatsauksissa. OM-token oli puheenaiheena myös viimeisimmässä Youtube-sarjamme Salkkujen taiston jaksossa.

Mantran perustajiin kuuluvan JP Mullinin keskiviikkoinen julkaisu tokenin romahduksesta ja pelastussuunnitelmista.


Yhdysvaltalainen pörssiyhtiö Janover luottaa Solanaan

Lähes 40 prosenttia reilun viikon takaisesta tulliuutisten aiheuttamasta pudotuksesta toipunut Solana on saanut Yhdysvalloissa positiivista julkisuutta pörssiyhtiö Janoverin panostusten myötä. Janover on maan ensimmäinen pörssiyhtiö, jonka varoista merkittävä osa on kiinni solanassa, minkä lisäksi yhtiö panostaa Solanan ekosysteemin tukemiseen yhteistyöllä BitGo:n ja Krakenin kanssa.

Janover kertoi tiedotteessaan hankkineensa lisää Solanaa kasvattaen omistustensa määrän 163651 tokeniin, joiden markkina-arvo on lähes 22 miljoonaa dollaria. Yhtiön hallitus julkaisu 4. huhtikuuta uuden reservistrategian, jonka mukaan yhtiö keskittyy kerryttämään Solanaa reserveihinsä pitkällä tähtäimellä. Viimeisimmät yli 10 miljoonan dollarin arvoiset lisähankinnat yhtiö rahoitti sijoittajilta hiljattain nostamansa 42,5 miljoonan dollarin rahoituksen avulla.


Altcoin-markkina luisussa – onko pohja jo saavutettu?

Coinbasen raportin mukaan altcoinien arvo on pudonnut 41 % joulukuusta – lähes 1,6 biljoonasta dollarista 950 miljardiin. Syitä ovat mm. talousnäkymien epävarmuus, korkojen nousu ja geopoliittinen jännite. Coinbasen asiantuntijat varoittavat kryptotalven mahdollisuudesta – mutta näkevät myös mahdollisuuden nopeaan elpymiseen myöhemmin tänä vuonna.

Lue lisää: Opas altcoinien pariin – kaikki mitä tarvitset aloittaaksesi


Bitcoinin rooli valtioiden varannoissa

Tämän vuoden kuumia puheenaiheita kryptomarkkinoilla on ollut bitcoinin mahdollinen rooli valtiollisten toimijoiden reserveissä. Miksi bitcoin on alkanut kiinnostaa myös Keskuspankkeja ja millaiseksi sen rooli maailmantaloudessa voi reservivaluutta-aseman kehittymisen myötä vielä kasvaa? Muun muassa näitä aiheita Antti Savolainen ja Thomas Brand käsittelevät juuri julkaistulla videolla:

Bitcoin ei tarvitse valtioita, valtiot tarvitsevat bitcoinia

Tutustu alaa puhuttaneisiin aiheisiin kattavammin

Aloita sijoittaminen jo tänään
Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple

Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!


Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia, eikä niitä voida pitää Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Jaa artikkeli:

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
vanhin
uusin eniten äänestetty
Inline Feedbacks
View all comments

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp