Grayscale:n GBTC-preemio johtavana indikaattorina
Grayscale:n bitcoineihin sijoittava GBTC-rahasto on luultavasti tunnetuin finanssituote kryptovaluutta-alalla ja sen vaikutus markkinaan on valtava. Grayscale:n hallinnoitavat varat, eli AUM (Assets Under Management), ovat hiljattain nousseet 32,2 miljardiin dollariin (USD). GBTC-rahaston osuus Grayscalen hallinnoitavista varoista on 22,58 miljardia dollaria, eli yli 70 prosenttia.
Valtaosa Grayscalen asiakkaista on institutionaalisia sijoittajia ja niistä monet hedge-rahastoja. Hedge-rahastot ovat käyttäneet GBTC-rahastoa erityisesti arbitraasitreideihin, jotka toteutetaan seuraavalla kaavalla: Hedge-rahasto lainaa bitcoineja ja investoi ne GBTC-rahastoon, saaden GBTC:n osakkeita. Koska GBTC-rahastolla on aiemmin ollut korkea preemio, rahasto-osuudet ovat arvokkaampia kuin sijoitetut bitcoinit. 6 kuukauden lockup-jakson jälkeen hedge-rahastot ovat voineet myydä GBTC-osakkeet, tehden samalla voittoa preemiolla. GTBC-rahaston vuosittainen hallinnointipalkkio on 2%.
Hedge-rahastojen arbitraasitreidi toimi hyvin maaliskuun 2021 alkuun saakka, jolloin GBTC:n preemio kääntyi diskontoksi, eli preemiosta tuli negatiivinen (punainen nuoli vasemmalla). Preemion kääntyminen diskontoksi on suuri paradigman muutos GBTC-rahastolle, jonka preemio oli ylimmillään 132,6% toukokuussa 2017. Vielä alkuvuonna 2021 GBTC:n preemio oli yli 33%.
Toukokuussa GBTC:n diskontto saavutti 20% ja bitcoinin hinta (BTCUSD) seurasi GBTC:n preemiota alas. Pidän selvänä, että GBTC:n preemion ja bitcoinin hinnan välillä on korrelaatio, joskaan sen ei tarvitse olla lopullinen. Grayscale on suunnitellut konvertoivansa GBTC-rahaston ETF-rahastoksi ja institutionaalista positiivista ostopainetta Bitcoinille tuovat MicroStrategy (MSTR) ja vastaavat teknologiayhtiöt.
Bitcoin ja mahdollinen death cross
Bitcoin lähestyy tällä hetkellä niin kutsuttua “death cross”-asetelmaa, jossa 50 päivän liukuva keskiarvo (50 DMA) ja 200 päivän liukuva keskiarvo (200 DMA) kohtaavat. 50 DMA on merkitty kaavioon punaisena ja 200 DMA violettina.
MicroStrategy (MSTR) jatkaa bitcoin-ostoja uudella $500 miljoonan dollarin allokaatiolla
Michael Saylorin johtama MicroStrategy (MSTR) ilmoitti tällä viikolla hankkivansa lisää bitcoineja 500 miljoonan dollarin (USD) lainajärjestelyllä. MicroStrategy:lla on tällä hetkellä taseessaan 92 079 bitcoinia ja päivän kurssilla 500 miljoonan dollarin lisäys vastaa 14 172 bitcoin-yksikköä. Uusimman allokaation jälkeen MSTR:n bitcoin-varat olisivat 106 251 yksikköä, +15,39 prosentin lisäys verrattuna nykyiseen määrään.
MicroStrategy on lisännyt bitcoin-ostojaan heinäkuusta 2020 lähtien, sen jälkeen kun yhtiön toimitusjohtaja Michael Saylor ilmoitti yhtiön harkitsevan bitcoinin, kullan ja muiden vaihtoehtoisten sijoituskohteiden ostoa käteisvarojen sijaan. Saylor näkee bitcoinin “kovana rahana” ja arvonsäilyttäjänä (Store-of-Value, SoV). Lisäksi Saylor on ilmoittanut bitcoinin olevan tärkeä instrumentti vastapainoksi kansallisvaluuttojen heikkenemiselle, teknologiselle disruptiolle, sosiaalisille ongelmille ja poliittiselle epävarmuudelle.
Latinalainen Amerikka syleilee Bitcoinia
El Salvador ylitti tällä viikolla uutiskynnyksen ilmoittamalla maan uudesta liberaalista bitcoin-regulaatiosta. El Salvadorin parlamentti on hyväksynyt lain, joka tekee bitcoinista laillisen maksuvälineen. Uuden lainsäädännön myötä bitcoinia voi käyttää mm. verojen maksuun ja bitcoin-luovutusvoitot ovat verovapaita. Kauppiailla on myös velvollisuus hyväksyä bitcoin maksuvälineenä, ellei siihen ole pakottavaa estettä. Maa käyttää edelleen kirjanpidossa Yhdysvaltain dollaria (USD), joka on El Salvadorin virallinen valuutta.
El Salvador ilmoitti myöhemmin myös tarjoavansa maan kansalaisuutta kolmen bitcoinin (BTC) verifioitua omistusta vastaan. Latinalaisessa Amerikassa on selvää kysyntää bitcoinin kaltaiselle kullan niukkuutta jäljittelevälle valuutalle, sillä alue on surullisen kuuluisa heikoista (FIAT) kansallisvaluutoistaan. Referenssinä toimii hyvin Argentiinan peso (ARS), joka menetti yli 80 prosenttia arvostaan dollaria (USD) vastaan vuosina 2018-2019.