Solana ETF tulossa?

Solana ETF & Sony palaa kryptomaailmaan

••••••••••

Tällä viikolla olemme nähneet jatkoa jo lähes kuukauden kestäneeseen laskutrendiin koko kryptomarkkinalla. Viime viikkokirjeessä mainitsimme miten markkinoilla oli pieni hengähdystauko ja korjausta ylöspäin, mutta tämä ei kauaa kestänyt ja markkinat ovat bitcoinin johdolla jatkaneet laskua, saavuttaen viimeksi toukokuun alussa nähtyjä tasoja.

Viikon keskustelut ovat pyörineet paljon Yhdysvaltojen presidentinvaalien ympärillä, mutta myös muutamia muita mielenkiintoisia uutisia on kryptomarkkinoilla kuultu. Aiemmin tälle viikolle ennustetut Ethereum ETF:n julkaisu viivästyy todennäköisesti ainakin viikolla, kun SEC pyysi vielä ainakin yhden kierroksen korjauksia ETF hakemuksiin. Tämänhetkiset analyytikkojen arviot ennustavat ETF:n hyväksyntää aikaisintaan ensi viikon loppupuolelle, jolloin maanantai 15.7. voisi olla looginen päivä itse ETF:n julkaisulle. Tarkkaa aikataulua ei toki tiedä kukaan, mutta asian parissa työskentelevien mukaan SEC:n pyytämät korjaukset ovat enää vain lähinnä kosmeettisia, eikä suuria viivästyksiä ETF:n julkaisulle pitäisi olla.

Coinmotionin valikoiman kryptovaluuttojen kehitys

Kuvio 1. Coinmotionin valikoiman kryptovaluuttojen kehitys (per 5.7.2024 klo 11.38). Lähde: Coingecko.com

Jättäytyykö Biden pois kisasta?

Yhdysvaltojen presidentinvaalikisassa kuohuu ja markkinoilla on alkanut täysi spekulaatio siitä, että Joe Biden tulee jättämään ehdokkuutensa. Julkinen keskustelu Bidenin kyvykkyydestä räjähti entisestään viime viikon presidentinvaalidebatissa, jossa Biden ja Trump olivat vastakkain. Huolet Bidenin iästä ja terveydestä ovat olleet aiemminkin esillä, mutta julkinen keskustelu ei ole ollut ainakaan näin selvästi näkyvillä. Viime päivinä spekulaatio Bidenin jättäytymisestä on kiihtynyt entisestään ja markkina on mukautunut sen mukaisesti: vedonlyöntimarkkinoilla Bidenin todennäköisyydet voittaa vaalit ovat romahtaneet silmissä. Kryptonatiiveille tutun Polymarketin ennustemarkkinat (engl. prediction market) antavat tällä hetkellä 64 % todennäköisyyden sille, että Biden jättäytyy ulos presidenttikisasta (Kuvio 2).

Kuvio 2. Jättääkö Biden kisan? Lähde: Polymarket

Trumpin todennäköisyydet Polymarketin presidentinvaaleja koskevassa vedonlyönnissä ovat taas nousseet entisestään. Mielenkiintoista on myös se, että nykyisen Yhdysvaltojen varapresidentin Kamala Harrisin todennäköisyydet ovat jopa hieman nousseet yli Bidenin. Demokraattien ehdokasvalintaan liittyvä epävarmuus ja “sählääminen” sataa varmasti Trumpin laariin. Trump on viime aikoina kunnostautunut – varmasti osana vaalikampanjaa – kryptopositiivisena ehdokkaana ja monet kryptonatiivit ovatkin julkisesti osoittaneet tukensa ja lahjoituksensa hänelle. Markkinoilla on myös liikkunut jo huhuja mahdollisen Trumpin uuden hallinnon SEC:in pääjohtajan nimityksestä: Gensler saisi kenkää, mutta kuka tilalle? Keskusteluissa (Kuvio 3) on noussut esille mm. Dan Gallagher, joka toimii tällä hetkellä lakiasioista vastaavana johtajana Robinhoodissa. Gallagher on myös entinen SEC:in komissaari vuosilta 2011-2015. Gallagher mahdollisena nimityksenä kuulostaisi kryptonatiivien korvaan, ainakin paperilla, todella positiiviselta. 

Sony palaa kryptomaailmaan

Teknologiajättiläinen Sony suunnittelee paluuta kryptomaailmaan. Sony ilmoitti uudelleen käynnistävänsä kryptopörssi S.BLOX:n, aiemmalta nimeltään Whalefin, jonka se osti kryptorahoitusyritys Amber Groupilta viime vuonna. Yritys on aiemminkin puuhastellut kryptomaailmassa esimerkiksi erilaisten yhteistyösopimusten ja sijoitusten kautta, mutta nyt Sony on lähtemässä myös rakentamaan jotain omaa.

Sonyn pyrkii käynnistämään kryptöpörssiä tytäryhtiönsä Quetta Webin kautta, uuden sovelluksen ja parannellun käyttöjärjestelmän avulla. Tämän lisäksi tarkoituksena on kasvattaa S.BLOX:n toiminnallisuuksien määrää sekä laajentaa kryptovalikoimaa. S.BLOXIN edustaja kommentoi kauppaa: “Jatkossa pyrimme Sony Groupin jäsenenä luomaan uutta lisäarvoa kryptovaluuttakaupan palveluihin tekemällä yhteistyötä konsernin eri liiketoimintojen kanssa. Kiitos WhaleFinin käyttämisestä

Viime vuonna Sonyn toinen tytäryhtiö, Sony Network Communications, sijoitti 3,5 miljoonaa dollaria Singaporelaiseen Web3 -teknologiajätti Startale Labsiin. Startale Labsin perustaja ja toimitusjohtaja Sota Watanabe paljasti, että yhtiön ulkoinen johtaja johtaisi Sonyn uutta kryptopörssiä. Hän totesi, että suunnitelma on ollut käynnissä noin 18 kuukautta ja on nyt toteutusvaiheessa.

Ensimmäinen Solana ETF hakemus julki

Viime viikon loppupuolella saimme mielenkiintoisia uutisia, kun varainhoitaja VanEck:n digitaalisten omaisuuserien tutkimusjohtaja Matthew Sigel ilmoitti yhtiön jättäneen virallisen spot Solana ETF -hakemuksen Yhdysvaltain arvopaperi -ja markkinakomissio SEC:lle. Bitcoinin ETF:n ja tulevien Ethereum ETF:n myötä spekulaatiot myös muiden kryptovaluuttojen spot ETF -tuotteista on pyörinyt, ja nyt saimme ensimmäisen virallisen hakemuksen.

Sigel kommentoi hakemusta toteamalla, että: “Uskomme, että tämä korkean suorituskyvyn, alhaisten maksujen, vankan turvallisuuden ja vahvan yhteisöllisyyden yhdistelmä tekee Solanasta houkuttelevan vaihtoehdon pörssinoteeratulle rahastolle, joka tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden tutustua monipuoliseen ja innovatiiviseen avoimen lähdekoodin ekosysteemiin.” VanEck:n hakemus osoittaa, että se uskoo Solanan saavan samanlaisen aseman regulaation näkökulmasta kuin bitcoin ja ethereum, eli se nähtäisiin hyödykkeenä.

VanEck:n Solana ETF:lle on ehdotettu nimeksi VanEck Solana Trust. Uutisen julkitulon myötä Solanan kurssi nousi noin 10 %, mutta tämä nousu on jo korjattu takaisin muun kryptomarkkinan sulamisen mukana. Vaikka VanEck:n hakemus on kieltämättä mielenkiintoinen, ei ensimmäisten Solana ETF:n tuloa markkinoille kannata vielä välttämättä hetkeen odottaa. Edessä on pitkä prosessi, eikä hakemuksen hyväksyntäkään ole millään tapaa varmaa. Mielenkiintoista kuitenkin nähdä, liittyvätkö muut varainhoitajat VanEck:n mukaan ja alkavat tekemään Solana ETF -hakemuksia, tai mahdollisesti jopa muiden kryptojen ETF hakemuksia.

Spot bitcoin ETF:ien stagnaatio

Farside Investorin mukaan (Kuvio x) spot bitcoin ETF:ien rahavirrat ovat viime päivinä pysytelleen hyvin vaisuina. Viime viikon kaupankäyntipäivät olivat nettotasolla positiivisina maanantaita lukuunottamatta. Positiiviset virtaukset eri kaupankäyntipäivinä pysyttelivät kuitenkin ainoastaan kymmenissä miljoonissa (dollareissa). Bitcoinin spot ETF:ien kokonaisrahavirrat ovat viime aikoina peilanneet hyvin yleistä sentimenttiä markkinalla: bitcoin on uiskennellut jo monta kuukautta 60 000 – 70 000 dollarin välissä ja markkinan momentum on päässyt kuihtumaan lähes täysin. 

Kuvio 4. Spot bitcoin ETF:ien rahavirrat. Lähde: Farside Investors

Tutustu alaa puhuttaneisiin aiheisiin kattavammin

Aloita sijoittaminen jo tänään
Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple

Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!


Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia, eikä niitä voida pitää Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Jaa artikkeli:

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
vanhin
uusin eniten äänestetty
Inline Feedbacks
View all comments

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp