Kryptomarkkinat epävakaina

Kryptomarkkinoiden herääminen lähestymässä?

••••••••••

Riskimarkkinoilla dollari-indeksi on jatkanut heikentymistään ja lähestyy jo pitkäaikaisen kaupankäyntikanavan alareunaa. Samaan aikaan S&P 500 -indeksi on toipunut elokuun alun korjausliikkeestä nopeasti ja lähestyy jo aikaisempia huippujaan – myös kulta on käytännössä kaikkien aikojen huipuissaan. Bitcoin on sen sijaan osoittanut suhteellista, tai jopa absoluuttista, heikkoutta S&P 500 -indeksiin ja kultaan verrattuna. Bitcoin on kohdannut voimakasta myyntipainetta viimeisten viikkojen ja kuukausien aikana muun muassa Saksan ja Yhdysvaltojen valtioiden, bitcoin-louhijoiden, Mt. Goxin konkurssipesän yms. seurauksena. Onko pahin kuitenkin jo takana? 

Kurssiheittelyä

Bitcoinin (oranssi), S&P 500 -indeksin (sininen), kullan (keltainen) ja dollari-indeksin (alhaalla) 12h kehitys. Lähde: TradingView

Coinmotionin valikoiman kryptovaluuttojen kehitys

Coinmotionin valikoiman kryptovaluuttojen kehitys

Kuvio 1. Coinmotionin valikoiman kryptovaluuttojen kehitys (per 23.8.2024 klo 14:14). Lähde: Coingecko


Ainakin narratiivien näkökulmasta loppuvuosi tulee olemaan kryptomarkkinoille mielenkiintoinen. Konkurssiin ajautunut FTX saattaa mahdollisesti jakaa velkojilleen noin 16 miljardia dollaria käteistä tämän vuoden viimeisen kvartaalin aikana. Jos näin käy, on mahdollista myös olettaa, että huomattava osa näistä varoista tulisi lopulta virtaamaan takaisin kryptomarkkinoille. Uusi raha voisi täten nähdäksemme näkyä tarjouskirjoissa ostopaineena viimeaikaisen myyntipaineen sijaan. Hitaasti liikkuvilla perinteisillä markkinoilla Morgan Stanley  on vihdoin antanut sen 15 000 rekisteröityneelle varainhoitajalleen vihreää valoa Bitcoin ETF:ien myymiseen asiakkailleen. Tämä ei itsessään takaa vielä mitään, mutta kielii kryptomarkkinoiden adoptiosta – Wall Street elää muutenkin sijoitustuotteiden rakentamisella ja niiden myymisellä. Myös Yhdysvaltojen presidentinvaaleilla tulee olemaan todennäköisesti huomattava vaikutus kryptomarkkinoiden adoptioon. Nykyistä vihamielisempää sijoitusympäristöä ja lainsäädäntöä on vaikea kuvitella Yhdysvaltoihin kryptomarkkinoiden näkökulmasta. Viimeisenä muttei vähäisimpänä, markkinoilla odotetaan ohjauskorkojen laskun alkavan Yhdysvalloissa syyskuussa. Keskiviikkona julkaistujen heinäkuun FOMC-minuuttien seurauksena ohjauskorkojen laskua syyskuussa pidetään varmana. Nähdäänkö syyskuussa 25 vai 50 peruspisteen ohjauskorkojen lasku, on ainoa asia mitä markkinoilla vielä spekuloidaan. Tällä hetkellä markkinaosapuolet antavat noin ⅔ todennäköisyyden 25 peruspisteen laskulle ja ⅓ todennäköisyyden 50 peruspiseen laskulle. Ohjauskorkojen pitäminen ennallaan olisi shokkihoitoa riskimarkkinoille, ja tähän markkinaosapuolet eivät ole varautuneet. 

FOMC-minuuttien perusteella valtaosa Fedin jäsenistä piti ohjauskorkojen laskua syyskuussa  järkevänä, kunhan makrodata pysyy suotuisana. Osa Fedin jäsenistä esitti 25 peruspisteen ohjauskorkojen laskua jo heinäkuussa. Viimeisimmän datan perusteella luottamus inflaation pysymiseen aisoissa pysyi Fedin jäsenten keskuudessa korkealla. Huolta herätti kuitenkin työttömyyslukujen nousu, minkä lisäksi talouskasvun odotettiin hidastuvan 2024 toisella puoliskolla. Kuten viime viikolla kirjoitimme: narratiivi on siirtymässä inflaatiosta yhä voimakkaammin Yhdysvaltojen talouskehityksen sekä työmarkkinoiden tilan seuraamiseen. Parhaassa tapauksessa Fed laskee ohjauskorkoja samalla kun talous pysyy verrattain vahvana. Jerome Powellin viesti Jackson Hole Economics Symposiumista tulee olemaan perjantaina mielenkiintoinen. Tarvitseeko markkinoita ohjailla enää lainkaan kun ohjauskorkojen lasku näyttää vääjäämättömältä? Yhdysvaltojen työmarkkinoilla on joka tapauksessa alkanut näkyä säröjä, mitkä voivat hejastua markkinatunnelmiin lyhyellä aikajänteellä – aivan kuten nähtiin elokuun alussa. Keskiviikkona Yhdysvaltojen työllisyyslukuja (Non-Farm Payrolls) korjattiin voimakkaasti aikaisemmin raportoitua alemmaksi. Työpaikkojen määrä vähennettiin maaliskuuta edeltävältä 12 kuukauden jaksolta yhteensä 818 000 työpaikalla. Vale, emävale, tilasto

Vaikka bitcoin ja muu kryptomarkkina saivat FOMC-minuuttien julkaisusta lisävirtaa, epäonnistui bitcoin jälleen 62 000 dollarin ylityksessä. Kyseisen tason yläpuolella vaanii myös kolmannen kvartaalin avauskurssi, minkä ylitys hyväksytysti kasvattaisi nähdäksemme todennäköisyyksiä nousun jatkumisesta. Lopulta haluamme nähdä kuitenkin impulsiivisen murtautumisen laskevan kaupankäyntikanavan yläpuolelle, minkä uskomme toimivan laukaisimena positiivisemmalle ajanjaksolle kryptomarkkinoilla. Mikäli bitcoinin hinta testaa kuitenkin matalampia tasoja ennen nousun jatkumista, olemme kiinnostuneita hintareaktiosta vihreälle alueelle, jolloin saisimme täytettyä osan aikaisemmasta bitcoinin päivä- ja viikkokynttilän varjosta (candle wick). Mikäli bitcoinin hinta korjaisi tätäkin syvemmälle ja hinnassa nähtäisiin uudet paikalliset pohjat, haluamme nähdä hintareaktion viimeistään keltaiselta alueelta. Hinnan hyväksyntä pitkäaikaisen kaupankäyntialueen puolivälin alapuolelle olisi hälyttävää ja nostaisi todennäköisyyksiä pitkäaikaisen kaupankäyntialueen pohjien kosketuksesta. Bitcoinin kehitys ei historian valossa ole ollut parasta elo- ja syyskuussa. Lokakuu on sen sijaan ollut bitcoinille keskimäärin vahva kuukausi. Seuraammekin mielenkiinnolla toistaako historia itseään ja kryptomarkkina piristyy toden teolla bitcoinin johdolla vasta reilun kuukauden päästä vai nähdäänkö altcoinmarkkinoilla irtiottoja jo ennen sitä.


Takapakkia Solana ETF:ien osalta

The Block uutisoi tiistaina, että Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio (SEC) on päättänyt “hylätä” 21Sharesin ja VanEckin 19b-4-hakemukset liittyen spot Solana ETF:iin. Päätös todennäköisesti perustui SEC:in näkemykseen siitä, että Solana olisi arvopaperi. Bloombergin ETF-analyytikko Eric Balchunas kommentoi tilannetta X:ssä. Balchunasin mukaan kyseiset hakemukset eivät koskaan edenneet “hakemusprosessin” toisesta vaiheesta pidemmälle, koska SEC ei käsitellyt niitä. Balchunas toteaa myös twiiteissään, että nykyisen hallinnon alla todennäköisyydet Solana-ETF:ille ovat todella pienet. Hän arvioi, että vuoden 2024 aikana todennäköisyys Solana-ETF:ien hyväksynnälle hipovat nollaa ja mikäli Harris voittaa presidentinvaalit Yhdysvalloissa, on myös vuoden 2025 todennäköisyydet pienet. Hakijoilla on kuitenkin edelleen mahdollisuus päivittää hakemuksiaan ja uudelleen jättää ne SEC:in tarkastettavaksi.

Lue lisää: Mikä on Solana?

Toisaalta aiemmin tänä kesänä esimerkiksi BlackRock ilmoitti, että heillä ei ainakaan ole tällä hetkellä aikomusta kasvattaa krypto-ETF-repertuaaria bitcoinista ja ethereumista. BlackRockin ETF- ja indeksisijoituksista vastaava sijoitusjohtaja Samara Cohen totesi The Defiantin mukaan: “We really look at the investability to see what meets the criteria, what meets the bar to be delivered in an ETF… For us, right now, both between investability considerations and also what we hear from our clients, Bitcoin and ETH definitely meet that bar – I think it will be a while before we see anything else.


ETHA rikkoi miljardin dollarin rajapyykin

BlackRockin spot ETH ETF -rahasto ETHA saavutti miljardin dollarin rajapyykin hallinnoitavissa varoissa tiistaina 20.8. ETHA on saavuttanut kaikista ETH-rahastoista mittavan etumatkan, sillä seuraavaksi suurimmat Fidelityn FETH ja Bitwisen ETHW jäävät AUMin osalta “vain” 300-400 miljoonan dollarin luokkaan. Yleisesti ottaen rahavirrat näihin ETH-rahastoihin ovat kuitenkin pysytelleet suhteellisen stabiilina, vaikkakin Grayscalen kallisrakenteinen ETHE vuotaa edelleen. Rahastojen osalta rahavirrat ovat kokonaisuudessaan ETHE:n takia edelleen negatiivisina (liikkeeseenlaskupäivästä noin 460 miljoonaa dollaria).

Ethereum ETF Flow

Spot ETH ETF:ien rahavirrat. Lähde: Farside Investors

Bitcoinin 12h hintakehitys

Bitcoinin 12h hintakehitys (ylhäällä), viikkokehitys (alhaalla). Lähde: TradingView


Tutustu alaa puhuttaneisiin aiheisiin kattavammin

Aloita sijoittaminen jo tänään
Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple

Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!


Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia, eikä niitä voida pitää Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Jaa artikkeli:

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
vanhin
uusin eniten äänestetty
Inline Feedbacks
View all comments

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp