Viikon 35 TA kartoittaa spot-hinnan ja vuositason realisoituneiden hintojen suhdetta. Lisäksi tutkimme markkinasyklimalleja ja bitcoinin tulevaa kurssipohjaa.
Kryptomarkkina on viimeisten seitsemän päivän aikana kohdannut kiihtyvää myyntipainetta, jonka myötä johtava kryptovaluutta bitcoin painui 5,2 prosentin laskukulmaan. Bitcoin näyttää olevan matkalla kohti CVDD-indikaattorin osoittamaa $15K-pohjatasoa, jota käsittelimme viime viikolla. Cumulative Coin Value Days -indikaattori on osoittanut markkinapohjat suhteellisen tarkasti aiempina vuosina.
Bitcoinin spot-hinta on nyt tippunut kriittisen yhden ja kahden vuoden realisoituneen hinnan alle, muodostaen samalla harvinaisen asetelman. BTCUSD on aiemmin ollut vain kahdesti kyseisen realisoituneen hinnan alapuolella koko kryptovaluutan historian aikana. Nämä asetelmat toteutuivat vuosina 2014-2016 ja 2018-2019. Viimeisimmän härkäsyklin aikana bitcoin oli yhden ja kahden vuoden realisoituneen hinnan alapuolella yhteensä seitsemän kuukauden ajan, kunnes spot-hinta nousi sen yläpuolelle vuoden 2019 kesärallissa. Vuotta 2019 voi muutenkin hyvin verrata tämän vuoden markkinaan, koska tausta-asetelma on samanlainen. Jos oletamme, että bitcoin pysyy jälleen seitsemän kuukautta yhden ja kahden vuoden realisoituneen hinnan alla, nykyinen karhumarkkina voisi päättyä aikaikkunassa Q4 2022 – Q1 2023.
Tuore lohkoketjudata näyttää miten transaktiokulujen prosentuaalinen osuus lohkopalkkioista on pysynyt matalana toukokuun 2021 korjausliikkeen jälkeen. Transaktiokulujen lohkoketjudatan voidaan tulkita muodostavan kaksi markkinasykliä: Akkumulaatiosykli (vihreä) ja distribuutiosykli (punainen). Erityisesti instituutiot ja älykäs raha ovat aktivoituneet akkumulaatiosyklien aikana, kun taas retail-sijoittajat ovat suosineet distribuutiosyklejä.
Vuoden 2017 lohkoketjudata näyttää kyseisen vuoden olleen selvästi distribuutiosykli ja transaktiokulujen osuus nousi joulukuun 2017 lopussa arvoon 0,43. Vuoden 2017 distribuutiosykliä seurasi kahden vuoden akkumulaatiosykli 2018-2019. Niiden välissä oli maltillinen distribuutiovaihe kesällä 2019. Vuoden 2020 akkumulaatiosykliä seurasi merkittävä distribuutiosykli vuoden 2020 lopusta vuoteen 2021 ja sille oli tyypillistä spot-hinnan huomattava nousu tuplahuippuineen. Tämänhetkisestä heikosta sentimentistä huolimatta Bitcoin on jälleen akkumulaatiosyklissä ja ostohinnaltaan edullinen.
Makroympäristö pysyy edelleen haastavana, samalla kun Eurooppa kamppailee energiakriisin kanssa. Vaikka Euroopan energiakriisi tuntuu voimakkaimmin EU-maissa, Sveitsin keskuspankki (SNB) raportoi juuri 95,2 miljardin Sveitsin frangin tappiosta vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla, mikä vastaa noin 10 prosenttia sen kaikista valuuttamääräisistä sijoituksista, tai 12,2 prosentista Sveitsin BKT:sta.
Kryptovaluutat ovat seitsemän päivän puitteissa kulkeneet lähinnä sivusuuntaan bitcoinin -5,2 prosentin pudotuksesta huolimatta. Ethereum heikkeni ainoastaan -0,5 prosenttia viime viikosta ja Litecoin vahvistui noin prosentin. Markkinat ovat selvästi hämmentyneen odottavissa tunnelmissa, johtaen riskihalukkuuden laskuun. Johtava osakeindeksi S&P 500 heikentyi huomattavat -1,96 % viime viikosta ja kulta -1,55 %. Kulta korreloi yllättävän vahvasti osakemarkkinan kanssa, johtuen luultavasti kysynnän heikentymisestä.
Bitcoin (BTC): -5,2 %
Ethereum (ETH): -0,5 %
Litecoin (LTC): 1,3 %
Aave (AAVE): -1,8 %
Chainlink (LINK): 1,3 %
Uniswap (UNI): -5 %
Stellar (XLM): -2,5 %
XRP: -3,1 %
– – – – – – – – – –
S&P 500 -indeksi: -1,96 %
Kulta: -1,55 %
– – – – – – – – – –
Bitcoinin 90 päivän Pearson-korrelaatio S&P 500 -indeksin kanssa: 0,5
Bitcoinin suhteellinen voimaindeksi RSI: 31
Ethereumin sulautumistapahtuma aikataulutettu ensi viikolle
Johtava hajautetun rahoituksen alusta Ethereum lähestyy nopeasti odotettua sulautumistapahtumaansa, jonka arvioidaan toteutuvan seitsemässä päivässä. Markkinat odottavat sulautumisen toimivan katalyyttina Ethereumin arvonnousulle. “Mergen” tärkein etu on Ethereumin luokittelu “vihreäksi” ja “ESG-ystävälliseksi” lohkoketjuksi. Varainhoitajat ovat yhä tietoisempia ESG-kysymyksistä ja huomattavasti pienempi energiankulutus tekisi Ethereumista helpommin myytävän sijoittajille. Vihreä narratiivi antanee Ethereumille myös mahdollisuuden differentioitua PoW-Bitcoinista.
Laskevasta hintaliikkeestä huolimatta johdannaismarkkinat spekuloivat edelleen Bitcoinin ja Ethereumin nousevan seuraavien 6–12 kuukauden aikana. Ethereumin put-call -suhde 0,25 on huomattavasti optimistisempi kuin Bitcoinin 0,6. Sulatumistapahtuma tarkoittaa samalla Ethereumin PoW-pohjaisen louhinnan loppumista ja f2pool ilmoitti äskettäin louhinnan päättyvän syyskuun 10. ja 20. päivän välillä. Ethereumin louhinnan lopettaminen aiheuttaa todennäköisesti laajoja kerrannaisvaikutuksia, kun louhijat etsivät uusia tokeneita louhittavaksi. Esimerkkinä Ravencoin voisi olla yksi PoW-louhijoiden vaihtoehdoista. Dollarinoteerattu RVN-token on noussut 26 prosenttia seitsemän päivän sisällä, kontraten vahvasti muuta markkinaa.
EIP-1559 -päivitys on polttanut Ethereumin transaktiokuluja elokuusta 2021 lähtien ja samalla tiukentanut huomattavasti Ethereumin tarjontaa. Nyt Ethereumin odotetaan siirtyvän inflaatiosta deflaatioon, kun tarjonta kääntyy alas. Jotkut analyytikot odottavat Ethereumin jopa siirtyvän deflaatiokierteeseen.
Analyytikot ovat samalla ilmaisseet huolensa siitä, että Ethereum on “liian deflatorinen” sulautumistapahtuman jälkeen. Arthur Hayes toivoo, että Ethereum ei tule liian kalliiksi deflaation myötä, mutta muistuttaa, että ETH-ekosysteemillä on aina mahdollisuus säätää itseään.
Aiemmat markkinasyklit kertovat pohjan olevan lähellä
Bitcoinilla on objektiivisesti katsoen ollut heikko vuosi ja spot-hinta on laskenut -70,69 prosenttia marraskuun huipusta. Bitcoinin vuotuinen kehitys näyttää hieman anteeksiantavammalta, sillä bitcoin on laskenut “vain” -60,75% tammikuun 1. päivästä. Bitcoin on erityisen volatiili omaisuuserä, ja se on läpikäynyt useita härkä- ja karhusyklejä vuosien aikana. Nykyinen karhusykli on kestänyt 303 päivää, mikä tarkoittaa että olemme melko lähellä edellisen karhusyklin (2017-2018) 366 päivän pituutta. Jos käytämme 2017–2018 karhusykliä vertailukohtana, bitcoin saattaa löytää kurssipohjan 60 päivän sisällä eli kahdessa kuukaudessa.
Vuosien 2017–2018 karhusyklin tarkempi tulkinta paljastaa spot-hinnan tehneen lopullisen korjausliikkeensä syklin viimeisten 60 päivän aikana. Jos oletetaan, että bitcoin seuraa samaa polkua, edessä saattaa olla vielä suuri kapitulaatio. Vuoden 2018 indeksoidun markkinapohjan saavuttamiseksi bitcoinin spot-hinnan pitäisi laskea edelleen -45 prosenttia, mikä pudottaisi BTCUSD:n 10 290 Yhdysvaltain dollariin. Bitcoinin nykyinen hintakehitys ei kuitenkaan korreloi suoraan vuoden 2018 kanssa, joten tulokset saattavat erota toisistaan merkittävästi.
Mitä seuraamme juuri nyt?
Arthur Hayes, BitMEX-pörssin perustaja, keskustelee kuinka hän aikoo treidata Ethereumin tulevaa sulautumistapahtumaa. Lisäksi Hayes pohtii makroympäristön vaikutusta markkinoihin ja kehittymistään kirjoittajana.
Bankless-tiimin nopea yhteenveto Ethereumin sulautumistapahtumasta.
Yhdysvaltain asuntomarkkina eivät näytä terveeltä. Arviolta 35 prosenttia asuntojen hinnoista laski viime kuussa.
Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia, eikä niitä voida pitää Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta, sekä myös erityisesti markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.
Lue lisää kryptovaluutoista ja tutustu tarjoamiimme palveluihin