Viikon 4 tekninen analyysi läpikäy kryptomarkkinan viimeaikaisia tapahtumia keskittyen teknisiin indikaattoreihin, niihin kuitenkaan rajoittumatta. Bitcoinilla on tammikuussa ollut taipumus muodostaa viikonloppuralleja ja sen hintastruktuuria tukevat 50 ja 200 päivän liukuvien keskiarvojen ylitys ja niiden muodostama leikkauspiste. Bitcoinin lisäksi myös muut korkean betan riskiomaisuusluokat ovat nyt nosteessa. Johtava kryptovaluutta on onnistunut pysyttelemään toteutuneen hintansa yläpuolella, vähentäen samalla korrelaatiota osakemarkkinaan.
Kryptomarkkina ylsi jälleen uuteen viikonloppuralliin, jonka jälkeen nähtiin alkuviikon maltillinen korjausliike. Turbulentista markkinasta huolimatta johtava kryptovaluutta bitcoin on noussut 37 prosenttia alkuvuoden aikana. Tälle viikolle osuvat kolmen eri keskuspankin korkopäätökset, jotka etenevät seuraavassa järjestyksessä:
Keskiviikko 1.2: FOMC, Fedin korkopäätös
Torstai 2.2: Englannin keskuspankin (BoE) korkopäätös
Torstai 2.2: Euroopan keskuspankin (EKP) korkopäätös
Tammikuussa 2023 bitcoinille on muodostunut tendenssi nousta viikonloppuralleihin (weekend breakout). Samalla spot-hinta onnistui murtautumaan ulos tammikuun teknisestä kiilastaan (turkoosi) ja chop zone -indikaattori on antanut tilaa tuleville hintapyrähdyksille. Bitcoinin lyhyen tähtäimen tavoitehinta on 25 000 dollaria (violetti) ja pidemmän aikahorisontin tavoitehinnaksi voi asettaa 40 000 dollaria.
Teknisen kiilan lisäksi bitcoinin 50 (violetti) ja 200 (turkoosi) päivän liukuvat keskiarvot muodostavat lupaavan asetelman. Ensinnäkin bitcoinin spot-hinta on noussut molempien liukuvien keskiarvojen yläpuolelle tammikuun aikana, mikä itsessään on positiivinen signaali. Sen lisäksi 50 päivän liukuva keskiarvo on ylittämässä 200 päivän keskiarvon, muodostaen golden cross -asetelman.
Death cross tarkoittaa tilannetta, jossa 50 päivän liukuva keskiarvo (50DMA) alittaa 200 päivän liukuvan keskiarvon (200DMA), golden cross taas on tämän asetelman vastakohta ja se tarkoittaa 50 päivän keskiarvon ylittävän 200 päivän keskiarvon. Death cross on luonnollisesti negatiivinen indikaattori, kun taas golden cross on positiivinen.
↑ Golden cross: 50DMA siirtyy 200DMA:n yläpuolelle
↓ Death cross: 50DMA siirtyy 200DMA:n alapuolelle
Bitcoinia pidetään yleisesti globaalin likviditeetin herkkänä indikaattorina ja nykyinen spot-hinnan nousu kertoo likviditeettitilanteen parantumisesta. Vaikka keskuspankki Fed ei vielä varsinaisesti ole kääntänyt korkolinjaansa, markkina arvioi korkotason olevan lähellä huippuaan ja markkina alkaa hinnoittelemaan oletetusti kevenevää linjaa jo nyt. Raoul Pal arvioi aiemmin keskuspankki Fedin olevan kääntämässä haukkamaista rahapolitiikkaansa kohti kyyhykysmäistä suuntaa. Määrällisen tiukennuksen (QT) tilalle olisi siis palaamassa määrällinen elvytys (QE). Pal näkee bitcoinin spot-hinnan korreloivan vahvasti M2-raha-aggregaatin (eli rahamäärän) mukaan.
Bitcoinin syklinen hintakehitys on noussut rahamäärän laajentuessa ja laskenut sen niukentuessa. Mikäli keskuspankkipolitiikka palaa elvytyslinjalle, laajeneva tarjonta tulee löytämään tiensä korkean betan omaisuusluokkiin, kuten bitcoiniin. Bitcoinin kurssikehitys (oranssi) on korreloinut S&P 500 -indeksin ja erityisesti korkean betan osakkeiden (sininen) kanssa. Makroympäristössä on nähtävissä selviä elpymisen merkkejä mm. heikentyvän inflaation, Kiinan avautumisen ja dollari-indeksin laskutrendin muodoissa.
Tammikuun villien nousuviikkojen jälkeen kryptomarkkinalla on nyt edessään lyhyt hengähdystauko, jonka aikana kurssit liikkuvat lähinnä sivusuuntaan. Johtava kryptovaluutta bitcoin on viikon aikaikkunassa heikentynyt vaatimattomat -0,4 prosenttia ja ethereum -3,5 %. Coinmotionin repertuaarissa ainoastaan litecoin on yltänyt positiiviseen viikkokasvuun, nousten lähes 5 prosenttia. Litecoinia nostattaa sen ensi kesänä lähestyvä puoliintumistapahtuma, jota sijoittajat hinnoittelevat jo nyt. Samaan aikaan osakeindeksi S&P 500 ja kulta liikkuvat lähes sivusuunnassa.
Seitsemän päivän hintakehitys
Bitcoin (BTC): -0,4 %
Ethereum (ETH): -3,5 %
Litecoin (LTC): 4,7 %
Aave (AAVE): -6,1 %
Chainlink (LINK): -0,6 %
Uniswap (UNI): -2,7 %
Stellar (XLM): -4,3 %
XRP: -7,8 %
Aloita sijoittaminen jo tänään Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple
Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!
S&P 500 -indeksi: -0,05 %
Kulta: 0,16 %
Bitcoinin korrelaatio osakemarkkinaan syöksyy
Viikonloppurallien siivittämä bitcoin on nyt pysynyt toteutuneen hinnan (turkoosi, realized price) yläpuolella jo kahden viikon ajan. Toteutunut hinta on tärkeä indikaattori, koska se kuvaa kaikkien bitcoin-ostojen keskimääräistä hintaa. Toteutunut hinta kuvaa samalla sitä, että keskimääräinen bitcoin-ostaja on nyt sijoituksissaan voitolla. Vuonna 2022 bitcoinin spot-hinta painui toteutuneen hinnan alle kesäkuusta pitkälle loppuvuoteen. Jos emme huomioi paikallisia nousuja toteutuneen hinnan yläpuolelle, spot oli toteutuneen hinnan mukaan ylimyyty kuuden kuukauden ajan.
Toteutuneen hinnan näkökulmasta vuoden 2022 karhusykli ylitti pituudeltaan vuosien 2018-2019 karhumarkkinan, jossa spot-hinta putosi toteutuneen hinnan alle 133 päivän ajaksi. Toteutunut hinta toimi pitkään resistanssitasona spot-hinnalle, mutta nyt siitä on jälleen muodostunut tukitaso.
Coin Metricsin data näyttää miten bitcoinin ja osakemarkkinan korrelaatio on edelleen laskutrendissä. Vielä vuoden 2022 neljännen kvartaalin alussa johtavan kryptovaluutan ja S&P 500 -indeksin 90 päivän Pearson-korrelaatio oli tasolla 0,64, mutta se on heikkeni tammikuun puoliväliin mennessä lukemaan 0,38. Korrelaatio on siis lyhyessä ajassa heikentynyt -41 prosenttia, mikä on merkittävä muutos.
Olennainen kysymys on haluammeko ylipäätään bitcoinin irtautuvan osakemarkkinan korrelaatiosta? Useat nimekkäät analyytikot odottavat nyt Fedin pivot-liikettä, joka epäilemättä toisi uutta momentumia markkinaan. Osakemarkkinan mahdollisesti jatkaessa vahvistumistaan korrelaatio bitcoiniin pysynee vahvana, vaikka korkean betan omaisuusluokkien suvereeni irtautuminen on aina mahdollinen skenaario. Osakemarkkinan korrelaation voi nähdä suojaavan bitcoinia, tarjoten kuitenkin option irtautumiselle noususykleissä.
Fokus keskiviikon FOMC-kokouksessa
Keskuspankki Fed pitää vuoden 2023 ensimmäisen FOMC-kokouksensa keskiviikkona ja sijoittajat pyrkivät jälleen hinnoittelemaan tulevaa korkolinjaa. CME:n datan mukaan markkina on harvinaisen yksimielinen kokouksen lopputulemasta, 99 % sijoittajista uskoessa koronnoston jäävän 25 peruspisteeseen. Vastaavasti 50 peruspisteen koronnostoon uskoo vain prosentti sijoittajista. Taustalla kummittelee myös nollakorotuksen mahdollisuus, jota markkina tuskin on hinnoitellut.
Fedin rahapolitiikka tiukkeni yllättäen viime vuonna, kun keskuspankki pyrki kontraamaan nopeasti pahentuvaa inflaatiotilannetta. Sittemmin Fedin retoriikka on keventynyt ja määrällisestä tiukennuksesta (QT) suunta saattaa olla kohti määrällistä elvytystä (QE). Mm. asiantuntijat Nikolaos Panigirtzoglou (JPMorgan) ja Luke Gromen ovat arvioineet Fedin palaavan QE-linjalle odotettua nopeammin.
CryptoSlaten keräämä data viime vuodelta osoittaa miten FOMC-kokousten anti oli bitcoinille negatiivispainotteista, vaikka joitakin poikkeuksia nähtiin myös. Vuoden 2022 suurin FOMC-pudotus nähtiin kesäkuun 16. päivä, jolloin bitcoinin kurssi heikkeni -9,7 prosenttia. Tosin sitä seuraavassa kesäkuun FOMC-kokouksessa nähtiin 8 prosentin nousu. Kaaviota tutkiessa on hyvä muistaa vuoden 2022 olleen syvän karhusyklin värittämä.
MVRV-indikaattori korkeimmalla tasollaan seitsemään kuukauteen
Bitcoinin markkina-arvoa ja toteutunutta markkina-arvoa vertaava MVRV-indikaattori saavutti tällä viikolla tason 1,15, joka on korkein lukema sitten kesäkuun 2022. MVRV pysytteli lähes poikkeuksetta yhden alapuolella kesästä loppuvuoteen, peilaten bitcoinin syvää aliarvostusta. Asiantuntijat pitävät alle yhden MVRV-vyöhykettä akkumulaatioalueena.
MVRV-indikaattori lasketaan jakamalla Bitcoinin markkina-arvo realisoituneella markkina-arvolla ja sen kehittäjinä toimivat David Puell ja Murad Mahmudov vuonna 2018. David Puellin mukaan on nimetty myös teknisissä analyyseissä mukana ollut Puell Multiple. Bitcoinin katsotaan olevan yliarvostettu, kun MVRV ylittää arvon 3,7 ja vastaavasti MVRV indikoi bitcoinin aliarvostusta sen alittaessa arvon 1.
Mitä seuraamme juuri nyt?
Natalie Brunellin ja analyytikko Lyn Aldenin kattava keskustelu liittyen makrotalouteen, likviditeettiin, rahapolitiikkaan ja tietenkin Bitcoiniin.
Alfonso Peccatiello ja Andreas Steno Larsen arvioivat likviditeetin kasvua. Indikoiko riskiosakkeiden nousuralli määrällisen elvytyksen (QE) paluuta?
Bitcoinin kysyntä on kasvanut valtavasti Nigeriassa, ja P2P-markkinoilla yksikköhinta on paikoitellen kohonnut kaksinkertaiseksi verrattuna yleiseen markkinahintaan.
Tutustu alaa puhuttaneisiin aiheisiin kattavammin
- Tekninen analyysi: Jatkuuko FOMO-ralli?
- Kryptolainaaja Genesis konkurssiin & Ripplen oikeudenkäynti
- Ripple edelleen oikeustaistelussa USA:n arvopaperi- ja pörssikomission kanssa
- Chainlink (LINK) – opas sijoittamiseen
- Suosituimmat kryptovaluutat listattuna
- Kryptomarkkinat nousussa & inflaatio hidastunut
- Nouseeko DeFi? | KRYPTOPODI
- Tekninen analyysi: Aasian treidaustunnit nostattavat markkinaa
- Bitcoinin hintaprojektiot vuodelle 2023
Aloita sijoittaminen jo tänään Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple
Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!
Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia, eikä niitä voida pitää Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.