Ethereum Shapella

Kaikki mitä tulee tietää Ethereumin Shapella-päivityksestä 

••••••••••

Ethereumin Shapella-päivitys on ensimmäinen suurempi päivitys Ethereumin verkkoon The Mergen jälkeen. Shapella päivityksen avulla Ethereum-lohkoketjun validaattorit voivat vapauttaa Ethereum-verkkoon lukitsemansa (eng. staked) eetterin jos niin haluavat. Tämä ei ole ollut aikaisemmin mahdollista. 

Tässä katsauksessa perehdymme hieman tarkemmin siihen, mitä kaikkea Ethereumin Shapella-päivitys tuo mukanaan. 

Ethereum-verkko päivittyy 

Ethereum-verkon edellinen suuri päivitys oli The Merge, jossa Ethereum-verkko siirtyi pois Proof-of-Work-toimintamallista. The Mergen päätavoitteena oli vähentää Ethereum-verkon tokenomiikkaa, jonka seurauksena verkon energiankulutus laski myös huomattavasti.

The Merge-päivitys sujui odotusten mukaisesti ja suurin osa Ethereum-verkon käyttäjistä oli siihen tyytyväisiä. Ainut ongelma jota The Merge ei korjannut, oli validaattorien verkkoon lukitseman eetterin vapauttaminen.

Kyseinen ongelma aiotaan korjata Shapella-päivityksen avulla. 

Lue lisää: Ethereumin The Merge viimein päätökseen

Shapella-päivitys

Shapella-päivityksen aikana Ethereum-verkko kokee oikeastaan kaksi eri päivitystä. Nämä päivitykset ovat Shanghai-päivitys ja Capella-päivitys. Noiden päivitysten nimet yhdistämällä saadaan aikaan Shapella. 

Shanghai-, ja Capella-päivitys tapahtuvat Ethereumin verkossa saman aikaisesti. Nämä päivitykset päivittävät koodia Ethereumin kahdella pääverkkokerroksella: konsensuskerroksella sekä suoritinkerroksella.

The Merge-päivityksen jälkeen eetterin lukitseminen Ethreum-verkkoon on ollut yksisuuntainen järjestelmä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että voit lukita eetteriä Ethereum-verkkoon, mutta et voi nostaa sitä pois sieltä.

Shapella-päivityksen tavoitteena on korjata tämä ja antaa Ethereum-verkon validaattoreille sekä verkon muille käyttäjille mahdollisuus vapauttaa verkkoon lukitut eetterit. Päivityksen myötä Ethereum-verkon käyttäjät pääsevät käsiksi noin 18 miljoonaan aikaisemmin verkossa lukittuna olleeseen eetteriin. 

Päivityksen pääominaisuus on siis verkkoon lukitun eetterin nostomahdollisuus. Virallisesti kyseinen ominaisuus kantaa nimeä Ethereum Improvement Proposal (EIP) 4895. Kehittäjät ovat myös suunnitelleet pienempiä päivityksiä Shapellaan, jotta verkon tiettyjä toimintoja sekä transaktiomaksuja voidaan optimoida tehokkaammiksi. 

Ethereumin kehittäjät ovat testanneet onnistuneesti Shapella-päivitystä julkisiessa testiverkossa jo useiden kuukausien ajan. 

Osittaiset-, ja täydet nostot 

Shapella-päivityksen jälkeen Ethereum-verkon käyttäjät sekä validaattorit voivat suorittaa kahden tyyppisiä nostoja: osittaisia ja täysiä nostoja. 

Osittaisen noston avulla Ethereum-verkon validaattori voi nostaa verkkoon lukitsemansa eetterin kerryttämät palkinnot, mutta ei alkuperäistä 32 eetteriä, jotka ovat toimineet maksuna validaattori-noden perustamisesta.

Täysi nosto on osittaista nostoa merkittävämpi tapahtuma, koska sen avulla validaattorit voivat nostaa kaiken Ethereum-verkkoon lukitun eetterin. Tämä tarkoittaa sitä, että validaattori voi nostaa validaattori-noden perustamiseen vaaditut 32 eetteriä sekä kaikki kyseisen summan kerryttämät lohkopalkkiot.

Kun validaattori suorittaa täyden noston, hän sulkee myös verkossa toimivan validaattori-noden. Poistumalla ketjusta validaattori lopettaa siis osallistumisen lohkon validointiprosessiin, mikä mahdollisesti vaikuttaa negatiivisesti verkon turvallisuuteen.

Täydet nostot eivät tapahdu automaattisesti, joten niiden validaattorien jotka haluavat suorittaa täyden noston, on lähetettävä viesti lohkoketjuun, jotta heidät voidaan lisätä jonoon.

(Kuinka paljon eetteriä kaupalliset toimijat ovat lukinneet Ethereum-verkkoon)

Miksi nostomahdollisuus tulee vasta kuukausien jälkeen The Mergestä?  

Sille on useita syitä, miksi verkkoon lukitun eetterin nostomahdollisuus ei ollut käytössä, kun The Merge tapahtui. 

Pääasiallisin syy on se, että The Merge oli Ethereumin ensimmäinen suuri päivitys. Tästä johtuen Ethereum-verkon kehittäjät olettivat, että päivitys olisi monimutkainen prosessi, joka vaatii huolellista suunnittelua ja toteutusta. 

The Merge yhdisti Ethereumin verkon Beacon Chainiin. Aikaisemmin Beacon Chain ja Ethereum-verkko toimivat rinnakkain.

Jos verkon kehittäjät olisivat antaneet käyttäjille mahdollisuuden nostaa Ethereum-verkkoon lukitut eetterit jo siirtymän aikana, se olisi voinut aiheuttaa odottamattomia ongelmia ja turhia riskejä jo ennestään haastavaan päivitykseen.

Jakamalla muutokset kahteen osaan, Ethereum-verkon kehittäjät saivat enemmän aikaa The Mergessä tapahtuvien päivitysten testaamiseen ja niiden toimivuuden tarkastamiseen.

Lisäksi Ethereum-verkko on riippuvainen riittävästä määrästä verkkoon lukittua eetteriä, jotta verkon turvallisuus voidaan varmistaa ja ylläpitääkseen proof-of-stake-konsensusmekanismia. 

Viivyttämällä nostoja kehittäjät loivat kontrolloidumman ympäristön, mikä mahdollisti sujuvamman siirtymisen proof-of-stake-konsensusmekanismiin. 

Mitä Ethereumille on luvassa seuraavaksi? 

Shapella-päivitys voi vaikuttaa Ethereumin ekosysteemiin useilla tavoilla. Aikaisemmin verkkoon lukitun eetterin nosto mahdollistaa käyttäjille aiemmin lukittujen varojen käytön, mikä taas antaa heille enemmän joustavuutta varojen allokoinnissa. 

Lyhyellä aikavälillä mahdollisuus käyttää näitä aiemmin lukittuja varoja voi johtaa Ethereumin hinnan vaihteluun. 

On kuitenkin hyvä huomioida, että tällä hetkellä Ethereumin hinta on alhaisempi kuin silloin, kun monet käyttäjät lukitsivat verkkoon varojaan. Tästä syystä on erittäin todennäköistä, että nämä validaattorit eivät halua vapauttaa verkkoon lukitsemiaan varoja ainakaan suoraan myyntitarkoituksiin. 

Käyttäjät, jotka ovat lukinneet Ethereum-verkkoon varojaan seuraavat todennäköisesti nostoja ja saattavat ylireagoida lyhyellä aikavälillä, jos Ethereumille on merkittävää kysyntää tai jos he huomaavat signaaleja, jotka viittaavat suuriin Ethereum likvidaatioihin.

Kun lyhyen aikavälin volatiliteetti on tasoittunut, on lopputulos todennäköisesti neutraali, koska tämä päivitys on otettu huomioon Ethereumin markkina-arvossa jo jonkin aikaa. 

Tämän lisäksi on mahdollista, että ero verkkoon lukittujen Ethereum-johdannaisten, kuten stETH:n, hinnan ja niiden nimellisen arvon (kunkin johdannaisen edustaman eetterin arvon) välillä saattaa pienentyä arbitraasimahdollisuuksien avautuessa.

Kirjoitushetkellä Ethereum on nähnyt viimeisen seitsemän päivän sisällä yli kymmenen prosentin arvonnousun.

Lue lisää: Näin sijoitat Ethereumiin turvallisesti

 

Ethereum Shapella – usein kysytyt kysymykset


Mitä Shapella-päivitys tekee?


Shapella-päivitys mahdollistaa Ethereum-verkkoon lukittujen (eng. staked) varojen noston. Tämä ei ole ollut aikaisemmin mahdollista. Tämä päivitys on todella tervetullut, sillä se tuo lisää joustavuutta Ethereum-verkkoon sekä verkon validaattoreille.

Tuleeko Ethereum-verkosta nyt turvattomampi?


Ethereum-verkosta ei tule päivityksen seurauksena merkittävästi turvattomampi. Jotta Ethereum-verkon turvallisuus kärsisi huomattavasti, pitäisi todella monen validaattorin suorittaa lukittujen varojen täysi nosto ja sulkea validaattori-node.

Tämä ei ole todennäköistä, sillä suurin osa validaattoreista on lukinnut eetterinsä Ethereum-verkkoon silloin, kun Ethereumin hinta oli korkeammalla kuin nyt.

Miten Shapella-päivitys vaikuttaa Ethereumin hintaan?


Lyhyelllä aikavälillä Ethereumin hinnassa saatetaan nähdä volatiliteettia, kun validaattorit pyrkivät tulkitsemaan myyntisignaaleja vapautuneille Ethereum-varoilleen.

Pitkällä aikavälillä hintamuutosten odotetaan kuitenkin olevan tasaisia. Tämä johtuu lähtökohtaisesti siitä, että Shapella-päivityksen tuomat muutokset ovat jo laskettu mukaan Etherumin nykyiseen markkina-arvoon pidemmän aikaa.

Tutustu alaa puhuttaneisiin aiheisiin kattavammin

Aloita sijoittaminen jo tänään
Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple

Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!


Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia, eikä niitä voida pitää Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Jaa artikkeli:

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
vanhin
uusin eniten äänestetty
Inline Feedbacks
View all comments

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp