USA:n historian 2. suurin pankkikriisi – kryptot rankan viikonlopun jälkeen hurjassa nosteessa
Takana on yksi vuoden erikoisimmista viikoista. Loppuviikosta tilanne kryptomarkkinoilla näytti erittäin pahalta, mutta maanantaina markkina oli hurjassa nousussa. Pankkien osakkeet ympäri maailmaa olivat laskussa samalla, kun Bitcoin johti kryptomarkkinan yhteen vuoden 2023 parhaimmista nousupäivistä.
Ongelmia aiheutti perinteinen finanssisektori. Kolme merkittävää amerikkalaispankkia lopetti toimintansa Yhdysvaltain historian toiseksi pahimmassa pankkikriisissä. Vaikutukset heijastuivat välittömästi kryptomarkkinoille.
Eniten sydämentykytyksiä kryptosijoittajille aiheutti USDC, jonka dollarikiinnitys (eng. peg) murtui ja kurssi putosi hetkellisesti alle 0,9 dollariin.
Otetaan selvää, mitä markkinoilla on tapahtunut ja mitä voimme odottaa lähitulevaisuudelta.
Kolme amerikkalaista pankkia kaatui alle viikossa
Perinteinen finanssijärjestelmä käy läpi stressitestiä, jollaista ei ole nähty sitten vuoden 2008. Kolme merkittävää pankkia sulki ovensa viime viikolla ja Yhdysvaltain hallituksella on kädet täynnä yrittäessään ylläpitää kansan luottamusta finanssijärjestelmään.
Silvergate
Yhdysvaltalainen kryptoystävällisyydestään tunnettu Silvergate Bank ilmoitti keskiviikkona aikomuksestaan lopettaa toimintansa ja purkaa pankkioperaationsa vapaaehtoisesti. Silvergate aikoo likvidoida varansa ja maksavansa asiakkaidensa talletukset täysimääräisinä takaisin.
Yritys kertoi tiedotteessaan, että se uskoo pankkiliiketoiminnan hallitun alasajon ja vapaaehtoisen likvidoinnin olevan paras tie eteenpäin, kun ottaa huomioon toimialan ja sääntelyn kehityskulun viime aikoina.
Silvergaten osake lähti ilmoituksen jälkeen vapaapudotukseen. Kurssi putosi parin päivän aikana lähes 60 prosenttia. Ilmoitus ei tullut kovin suurena yllätyksenä; Silvergaten osake on ollut viimeisen vuoden jyrkässä laskussa ja pudonnut yli 98 % viimeisen 12 kuukauden aikana.
Kurssihuippu oli vuoden 2021 loppupuolella, kun osakkeen hinta kävi 220 dollarissa.
Silvergaten taloudellinen tilanne on ollut tapetilla aiemminkin. Tammikuun alussa yhtiö kertoi, että sen asiakkaat nostivat pankista yli kahdeksan miljardia dollaria vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä.
Bankrun pakotti pankin myymään sijoituksiaan, jotta se ei joutuisi maksukyvyttömäksi. Silvergate kirjasi omaisuuden myynnistä yli 700 miljoonan dollarin tappiot.
Osa pankin merkittävistä asiakkaista oli hakeutunut konkurssiin viimeisen 6 kuukauden aikana. Silvergate ilmoitti myös irtisanovansa noin 200 työntekijää, eli 40 prosenttia työvoimastaan.
Kalifornialainen finanssilaitos oli yksi kryptomarkkinoiden johtavista pankeista. Se oli kuitenkin myös merkittävän kokoinen toimija perinteiselläkin finanssialalla ja sen lopettaminen on kerännyt runsaasti mediahuomiota. Joskin se jäi hieman taka-alalle seuraavien päivien tapahtumien vuoksi.
Lue lisää Silvergaten tapauksesta.
Silicon Valley Bank
Vain päivä Silvergaten lopettamisilmoituksen jälkeen Yhdysvaltain 20 suurimman pankin joukkoon kuuluva Silicon Valley Bank (SVB) joutui bankrunin kohteeksi ja romahti.
Osake putosi 60 % päivässä, mikä oli Wall Street Journalin mukaan kaikkien aikojen suurin päiväromahdus. SVB oli ilmoittanut myyneensä omaisuutta miljarditappioilla lisäpääoman hankkimiseksi. Kalifornian talousviranomainen sulki pankin perjantaina.
Silicon Valley Bankin äkillinen romahdus eteni nopeasti viime viikolla ja vaikuttanut aina Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian reguloijiin asti. Sääntelijät valmistelivat hätäsuunnitelmia, sillä lukuisten pienyritysten, pääomasijoittajien ja muiden tallettajien varoja oli jumissa kalifornialaisessa teknologiapankissa.
SVB:llä oli yli 5 miljardin dollarin edestä varoja suurilta riskipääomayrityksiltä, kuten Sequoia Capitalilta ja Andreessen Horowitzilta.
Yhdysvaltain liittovaltion sääntelijät, kuten Janet Yellen, FEDin johtaja Jerome Powell ja FDIC:n puheenjohtaja Martin Gruenberg ilmoittivat 12.3. toimista, jotka suojelisivat tallettajia täysin sekä Piilaaksossa että suljetussa pankissa.
Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) nimitettiin vakuutettujen talletusten suojaajaksi. FDIC:n vakuutuksissa on kuitenkin 250 000 dollarin raja tallettajaa kohti.
Signature Bank
Kryptomaailma ei ollut vielä edes ehtinyt kunnolla käsitellä SVB:n romahdusta, kun seuraava pankki oli jo sulkemassa oviaan.
New Yorkissa toimiva Signature Bank, sekin kryptoystävällinen pankki, lopetti toimintansa virallisesti sunnuntaina. Sen otti haltuun New Yorkin rahoituspalveluministeriö.
FED selitti sunnuntaina antamassaan lausunnossa, että päätös pankin sulkemisesta tehtiin FDIC:n kanssa Yhdysvaltain talouden suojelemiseksi ja yleisön luottamuksen vahvistamiseksi pankkijärjestelmää kohtaan.
Yhdysvaltain valtiovarainministeriön jäsen kertoi, että tallettajia suojellaan, mutta yrityksiä ei pelasteta.
Signature Bankilla oli 88,6 miljardin dollarin edestä talletuksia 31. joulukuuta, ja jotkut pitivät sitä yhtenä kryptoystävällisimmistä pankeista Yhdysvalloissa.
Miksi USDC:n kurssi putosi?
Pankkien kaatuminen on aina ikävä asia ja se vaikuttaa myös kryptoihin sekä välillisesti että välittömästi.
Kryptosijoittajat joutuivat paniikin valtaan, kun USDC:n liikkeellelaskija Circle ilmoitti perjantaina, että 3,3 miljardia dollaria yhtiön reservejä on jumissa kaatuneessa Silicon Valley Bankissa.
Nyt oli USDC:n vuoro kokea bankrun. Stablecoinin volyymi nousi historiallisiin lukuihin sijoittajien vaihtaessa sitä mm. Tetheriin. USD Coinia vaihdettiin päivän aikana lähes 27 miljardilla dollarilla. Samalla Tether USDT:n volyymi nousi yli 80 miljardiin dollariin. USDC menetti valtavan myyntiaallon takia dollarikiinnityksensä ja putosi 0,88 dollariin.
Circle kuitenkin reagoi nopeasti ja toimi kiitettävän läpinäkyvästi tilanteessa, mikä rauhoitti markkinoita. Circlen toimitusjohtaja Jeremy Allaire kertoi sijoittajakirjeessä, että yhtiö oli torstaina aloittanut varojen siirrot muille pankkikumppaneille. Allaire painotti, että vaikka kaikki siirtoja ei oltu vielä suoritettu perjantaihin mennessä, hän oli luottavainen, että FDIC hallitsee tilannetta ja yhtiö vastaanottaa varansa lähiaikoina.
Sunnuntai-iltana Allaire twiittasi, että Yhdysvaltain hallitus hoitaa kiitettävästi tilannetta, ja että 100 % SVB:ssä olleista yhtiön varoista oli turvassa ja saatavilla maanantaina.
Markkina otti uutisen vastaan hyvin ja USDC:n hinta palautui jo 0,99 dollariin. Maanantaina päivällä Suomen aikaa kiinnitys oli täysin palautunut ja koko kryptomarkkina valtavassa nousurallissa.
FEDin reaktio
Kolmen pankin kaatuminen samalla viikolla on saanut syystäkin Yhdysvaltain hallituksen varpailleen. Vastaavaa ei ole nähty sitten vuoden 2008 finanssikriisin.
FED ryhtyi viikonloppuna toimiin ja perusti pankeille 25 miljardin dollarin hätäpaketin, jonka tarkoituksena on varmistaa, että vaatimukset täyttävillä pankeilla olisi riittävästi likviditeettiä asiakkaidensa tarpeiden kattamiseksi myllerryksen aikana.
Toisin sanoen FED on käynnistänyt jälleen rahaprintterin.
Miten näin pääsi käymään?
Pankeilla on hyvin rajallinen määrä likvidejä varoja, eli nopeasti saatavilla olevaa omaisuutta – toisin sanoen käteistä. Mikä tahansa pankki voi joutua bankrunin kohteeksi. Bankrunissa lukuisat asiakkaat nostavat pankista varojaan samanaikaisesti ja se voi johtaa pahimmillaan pankin maksukyvyttömyyteen.
Terveelläkin pohjalla oleva pankki voi joutua maksukyvyttömäksi, jos sillä ei ole tarpeeksi käteistä kaikkien nostojen maksamiseen. Kun kyse on Yhdysvalloista, silloin FED eli Yhdysvaltain keskuspankki astuu esiin ja tekee hätäpelastuspaketin.
Silicon Valley Bankin tapauksessa pankilla ei ollut miljardeittain “huonoa” lainaa, vaan ongelmia syntyi Yhdysvaltain valtion obligaatioiden takia, joita pankki oli ostanut asiakasvaroilla.
Obligaatioita ja joukkovelkakirjoja pidetään yleisesti erittäin matalan riskin ja korkean likviditeetin sijoitusinstrumentteina. Kun FED aiemmin pakotti korot äärimmäisen matalalle, turvallisia sijoituskohteita etsivien pankkien oli lähes pakko ostaa obligaatioita ja säilyttää niitä vuosikausia.
No, mitä sitten tapahtui, kun inflaatio alkoi nousta ylettömän rahanprinttauksen takia ja FED kiristi korkopolitiikkaa? Obligaatioiden hinnat laskevat (korot ja hinnat kulkevat vastakkaisiin suuntiin).
Tavallisesti tämä ei ole ongelma, sillä obligaatioita pidetään matalariskisinä. Pankit tavallisesti säilyttävät niitä niin kauan, että saavat varansa takaisin.
Mutta mitä jos lukuisat asiakkaat vaativat yhtäkkiä rahojaan takaisin? Pankit joutuvat myymään obligaatioita valtavilla tappioilla maksaakseen asiakkailleen. SVB:n tapauksessa tappiot olivat niin valtavia, ettei liiketoimintaa voinut enää jatkaa.
Mitä pankkien kaatuminen tarkoittaa kryptoille?
Takana on yksi viimeisen vuoden mielenkiintoisimmista viikoista kryptomarkkinoilla. Viikonloppuun mentäessä tilanne näytti kaikin puolin huonolta ja se vain pahentui sunnuntaita kohti. Pahimmassa skenaariossa USDC olisi voinut pudota nollaan, jolloin kryptomarkkinat olisivat ottaneet vuosien harppauksen taaksepäin.
FEDin ilmoitus tukipaketista oli kuitenkin kuin salamanisku ja muutti narratiivin täysin päälaelleen. Twitterissä kryptosijoittajat alkoivat nähdä pankkien kaatumisen ja rahanprinttauksen suurena mahdollisuutena koko markkinalle.
USDC:n kurssi palautui takaisin yhteen dollariin maananantaina ja yhtäkkiä koko kryptomarkkina oli hurjassa nosteessa. Bitcoin oli maanantaina 20 prosentin nousussa vetäen koko markkinan mukanaan ylös.
Monen mielestä pankkien kaatuminen voi toimia herätyksenä perinteisen finanssijärjestelmän riskeistä ja olla erinomaista mainosta Bitcoinille.
Teksti on alun perin julkaistu sisarsivustollamme Bittirahassa.
Tutustu alaa puhuttaneisiin aiheisiin kattavammin
- Irtautuuko bitcoin muista omaisuusluokista?
- Mikä on Litecoin (LTC)? – kattava opas kaupankäyntiin
- Verkkokauppajätti Amazon julkaisemassa oman NFT-markkinapaikan?
- Silvergate FUD painaa markkinaa
- Aave julkaisi oman GHO-stablecoinin
- Mikä on Uniswap (UNI)? – päivitetty opas
- Uudet Bitcoin NFT:t kovassa nousussa – Bitcoin Ordinals
- Coinmotion Research: Bitcoin energiateollisuuden muutosvoimana
- Mikä on Stellar Lumens (XLM)? – päivitetty opas
- Suomalainen stablecoin – Membrane Finance julkaisi EUROe-stablecoinin | Haastattelussa Juha Viitala
- Aave (AAVE) – suomalaisen DeFi-palvelun päivitetty opas
- Miksi Norjasta on tullut Euroopan suurin Bitcoin-louhijoiden keskittymä?
Aloita sijoittaminen jo tänään Bitcoin Litecoin Ethereum AAVE USDC Stellar Ripple
Liity Coinmotioniin ja aloita sijoittaminen minuuteissa!
Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia, eikä niitä voida pitää Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.